Porady

Jak obrać i pokroić mango? Trzy skuteczne i proste sposoby

Porady

Westend61gemma ferrando&jeremie roman/Getty Images

Mango to pyszny owoc, który świetnie sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia, a także składnik sałatek czy koktajli. Jednak ze względu na twardą i przyklejoną do miąższu pestkę, dla wielu osób problemem staje się jego obieranie i krojenie. Sprawdź, jak obrać mango na trzy różne sposoby i jak je jeść.

Mango staje się coraz popularniejsze w Polsce. Nie chodzi tylko o egzotykę owocu, ale głównie o jego oryginalny smak i aromat. Jeśli chcesz dostarczyć swojemu organizmowi solidnej dawki witamin, a jednocześnie zwiększyć odporność, musisz koniecznie wprowadzić mango do swojej codziennej diety. Owoce są coraz łatwiej dostępne i można wybierać spośród wielu odmian. Dla maksymalnej przyjemności z ich jedzenia warto dowiedzieć się, w jaki sposób rozpoznać dojrzały owoc i dlaczego pestka ma tak duże znaczenie. Sprawdź, jak obrać mango za pomocą szklanki, noża lub obieraczki.

Jak obrać mango z pestki?

Największą trudnością przy krojeniu mango jest charakterystyczna twarda pestka, która nie odchodzi od miąższu. Często trudno określić jej dokładne położenie, ponieważ nie zawsze znajduje się ona na samym środku owocu, może być minimalnie przesunięta w którąś ze stron. Tym samym utrudnia to znalezienie odpowiedniego miejsca na nacięcie. Aby poprawnie i szybko obrać mango z pestki i uzyskać jak najwięcej miąższu, należy przede wszystkim nauczyć się oszacowywania, gdzie znajduje się pestka, a dopiero później dobrać jedną z metod krojenia.

Dojrzałe mango, położone na dłoni, powinno mieć delikatnie spłaszczony kształt i z jednej strony być bardziej wypukłe niż z drugiej. W ten sposób można łatwo określić położenie, w którym znajduje się pestka, a dodatkowo wyznaczyć miejsce nacięcia owocu.

Sposób nr 1: Jak obrać mango szklanką?

Najpierw przetnij mango na dwie części – jedna z nich powinna być całkowicie pozbawiona pestki. Następnie weź wysoką szklankę i przyłóż jedną z połówek mango do jej krawędzi od strony zewnętrznej. Jedną ręką przytrzymaj owoc, a drugą szklankę. Mocnym, zdecydowanym ruchem przeciągnij mango przez krawędź szklanki do jej wewnętrznej strony, tak, aby cały miąższ oddzielił się od skórki . Z drugą połówką postępuj w ten sam sposób, na koniec, łyżką, oddziel pestkę od reszty owocu. Aby uniknąć zniszczenia szklanki i skaleczenia, do tego sposobu warto wybierać wyłącznie bardzo dojrzałe owoce.

Sposób nr 2: Jak obrać mango za pomocą obieraczki?

W przypadku drugiego sposobu obierania mango trzeba skorzystać z obieraczki – dowolnej znajdującej się w domu. Nie ma znaczenia, czy będzie to specjalna obieraczka do owoców czy do ziemniaków. Na początku dokładnie umyj mango i obierz ze skórki cały owoc. Następnie przetnij mango na dwie części, nie rozdzielając przy tym pestki. Wyciągnij pestkę dużą łyżką, a miąższ pokrój w podłużne plastry.

Sposób nr 3: Jak obrać i pokroić mango nożem?

Kolejny sposób wymaga użycia wyłącznie noża. Najpierw musisz oszacować, w jakim miejscu znajduje się pestka, a następnie podzielić owoc na trzy części. Środkową część z pestką należy dokładnie oddzielić od miąższu i skórki, a następnie pokroić w kostkę. W przypadku pozostałych dwóch bocznych części nie musisz wycinać skórki, wystarczy, że znajdujący się z góry miąższ ponacinasz w kratkę. Pamiętaj, aby ciąć owoc aż do samej skórki, jednocześnie nie przecinając jej. Kiedy dwa boki będą już poszatkowane, dla ułatwienia możesz wywinąć ich wewnętrzną część z miąższem i za pomocą noża (lub łyżki) delikatnie oddzielić je od skórki i wsypać do miski.

Jak jeść mango?

Dojrzałe owoce są najsmaczniejsze, ale nie zawsze łatwo jest określić, które mango jest już gotowe do spożycia. Owoc powinien być miękki, ponieważ wpływa to również na łatwość jego krojenia i obierania. Niedojrzałe mango również można wykorzystać do sałatek lub koktajli owocowych. Według niektórych ma ono znacznie więcej witamin. Przed zjedzeniem należy mango dokładnie umyć.

Warto pamiętać o tym, że kolor nie powinien być wyznacznikiem do oceny dojrzałości owocu. W zależności od odmiany owoce mogą mieć przeróżne kolory. Przykładem może być mango miodowe, które występuje w odcieniach żółci i zieleni, co jednocześnie nie oznacza, że taki owoc nie może być miękki. Przed zakupem należy delikatnie ścisnąć go w ręce i sprawdzić, czy skórka delikatnie zgina się pod dotykiem. Dodatkowo – im bardziej dojrzałe mango, tym intensywniej pachnie.

Dlaczego warto jeść mango?

Mango jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na pracę organizmu oraz na wygląd wewnętrzny. Regularne spożywanie owocu pomaga usuwać wolne rodniki, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry, utratę jędrności oraz jej wiotczenie. Jeśli Twoja cera jest ziemista i matowa, możesz poprawić jej wygląd właśnie przy pomocy mango (i to nie tylko poprzez jego jedzenie, ale również dzięki domowym maseczkom owocowym).

Mango zawiera dużo witamin, głównie z grupy A i B, które odpowiadają za prawidłowe widzenie, kolor skóry i funkcjonowanie układu nerwowego. Owoce są wskazane również dla osób, które mają problemy z układem pokarmowym lub starają się zrzucić zbędne kilogramy. Mango jest sycące, a jednocześnie pomaga przyspieszać metabolizm.

Zobacz także:

Zobacz wideo: Wyhodowanie awokado, cytryny i mango to pestka!

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Westend61

Pozostałe wiadomości