Największe mango świata
To się nazywa rozmach! Największe mango na świecie wyhodowano w kolumbijskim mieście Guayatá. Imponującej wielkości owoc waży 4,2 kilogramy. Poprzedni rekord należał do mango z Filipin, które ważyło 3,5 kg.
Co stanie się z ogromnym owocem? Po wpisaniu do Księgi Rekordów Guinnessa owoc z Guayatá zostanie podzielony między mieszkańców tego miasta. Ciekawe, co z niego przyrządzą?
Sernik mango
Mango jest smacznym owocem, który stanowi źródło wielu witamin i składników odżywczych. Ma 60 kcal w 100 g, z czego większość to węglowodany. Zawiera dużo witaminy C, więc przyda się np. przy leczeniu gardła i przeziębień.
Jest chętnie spożywane zarówno na surowo, jak i w formie składnika wielu dań. Można z niego zrobić m.in. sernik. Niezwykle prosty przepis na ten wypiek zna Piotr Kucharski.
Składniki na sernik z mango:
- 300 g tłustego twarogu
- 200 g twarogu koziego
- 200 ml pulpy mango
- 160 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
Przygotowanie sernika z mango:
W malakserze zmiksować ze sobą: sery, pulpę mango, cukier i mąkę ziemniaczaną. Pod koniec dodać jajka i miksować tylko do momentu połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy o średnicy około 20 cm, wstawić do rozgrzanego do 160 st. C piekarnika i piec około 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku do ostygnięcia.
Jak zrobić sernik z mango? Obejrzyj nagranie:
Zobacz też:
Owoce tropikalne – charakterystyka i właściwości
Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne
Ile można przytyć w wakacje? Ile kalorii ma wakacyjne jedzenie?
Widzimy się w Dzień Dobry Wakacje! Na program zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę od 9:00.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: x-news