Koniec z marnowaniem jedzenia. Ten prosty patent pozwoli zaplanować świąteczne zakupy i zaoszczędzić pieniądze

Jak planować świąteczne zakupy, by nie marnować jedzenia? Mamy na to sprawdzony sposób
Jak planować świąteczne zakupy, by nie marnować jedzenia?
Źródło: Mr Vito/GettyImages
Przedświąteczne zakupy to duże wyzwanie. Często w szale grudniowej gorączki kupujemy na zapas, bo się przyda, bo promocja, bo liczna rodzina. Ostatecznie nikt nie jest w stanie przejść wszystkich potraw, a jedzenie trafia do kosza. Jak rozsądnie zaplanować zakupy i dostosować je do ilości gości? Sprawdzone patenty zdradzi w Dzień Dobry TVN kucharka, Jagna Niedzielska. Pobierz tabelę zakupów. 

Zaplanuj świąteczne zakupy

Święta to czas, kiedy dajemy upust swoich kulinarnych zachciankom. To właśnie w tym okresie najchętniej pieczemy i gotujemy duże ilości jedzenia. Niestety często nie są one wymierzone odpowiednio do liczby osób, a w konsekwencji znaczna część dań jest marnowana. Jak temu zaradzić? Zasada FIFO, harmonogram gotowania a może dokładny plan świątecznego menu?

W czwartkowym (19.12) wydaniu Dzień Dobry TVN swoimi patentami na rozsądne zakupy podzieli się Jagna Niedzielska.

My natomiast przygotowaliśmy tabelkę zakupową z podziałem na porcje i liczbę gości. Wystarczy ją wypełnić, by dowiedzieć się, ile jedzenia powinniśmy przygotować. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz pieniądze.

Pobierz tabelę zakupów

podziel się:

Pozostałe wiadomości