Jak rozmnożyć jedzenie?
Końcówki np. kapusty pekińskiej, selera naciowego i sałaty rzymskiej umieścić w naczyniu z wodą. Warto sprawdzać wodę co 2-3 dni i jeśli jest zabrudzona to wymienić. Wodę można zasilać organicznymi nawozami lub po jakimś czasie przesadzić do doniczki i ustawić na parapecie.
Wywar z obierek i kości
Składniki:
garść obierek z warzyw korzeniowych
kości z z pieczonego kurczaka lub innego mięsa
1-2 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zalać 3-4 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 2-3 godziny.
Zupa z chleba
Składniki:
2 łyżki masła
2 cebule
1 ząbek czosnku
2 marchewki
2 litry rosołu lub wywaru
2-3 liście jarmużu
4 kromki jasnego chleba na zakwasie
4 małe jajka
100 g twardego sera typu parmezan
sól i pieprz
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać tartą marchewkę i posiekany jarmuż. Poddusić przez chwilę i zalać wywarem. Gotować aż warzywa będą miękkie. Przyprawić solą i pieprzem. Gorącą zupę przelać do 4 misek, na wierzchu ułożyć po kromce chleba, wbić po jajku i posypać tartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC na 5 minut.
Babeczki z kaszy jaglanej
Składniki:
ugotowania kasza jaglana np. pozostałość jaglanki ze śniadania lub ugotowana kasza z obiadu
około 50 g rodzynek na 200 g kaszy
masło
1 opakowanie mrożonych malin
2 łyżki miodu
Sos jabłkowo gruszkowy:
1-2 bardzo dojrzałe jabłka
1-2 bardzo dojrzałe gruszki
2 goździki
1-2 łyżki miodu
Sposób przygotowania: Rodzynki zalać gorąca wodą i ostawić na 10 minut żeby napęczniały i wymieszać z kaszą. Kilka filiżanek nasmarować masłem i wypełnić kaszą, dokładnie docisnąć i odstawić aby wszystko się połączyło.
Sos malinowy: Maliny zmiksować z miodem (część odłożyć do dekoracji). Babeczki podawać z sosem.
Sos jabłkowo-gruszkowy: Jabłka i gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. W rondelku podgrzewać z goździkami z odrobiną wody aż będą miękkie. Zmiksować na purée. Dosłodzić miodem. Podawać z babeczkami.
Placki warzywne z duszonym mięsem
Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
około 300 g ugotowanych ziemniaków
100-200 g ugotowanego brokuła
0,5 łyżeczki ostrej papryki
masło do smażenia
Mięso:
200-300 g mięsa z pieczeni, pieczonego kurczaka lub indyka
1 cebula
1 marchewka
kawałek imbiru
200 ml śmietany 30%
0,5 łyżeczki curry
Surówka:
1 marchewka
1 jabłkowo
1 czerwona cebula
1 papryczka chilli
6 małych korniszony
pieprz i sól
cukier do smaku
łyżka oleju
łyżka octu
Sposób przygotowania:
Na patelni na oleju podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. W tym czasie rozgnieść ziemniaki i pokroić brokuł. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać podsmażoną cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszać żeby wszystko zaczęło się kleić.
Na tej samej patelni co smażyła się cebula, rozpuścić masło. Smażyć placki wielkości 5-7 cm.
W tym czasie w garnku poddusić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę i posiekany imbir. Dodać porwane na kawałki mięso, śmietanę i curry. Pogotować chwilę aż śmietana zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
Surówka:
Marchewkę i jabłko pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę w krążki a korniszony przekroić na połówki. Doprawić, solą, pieprzem i cukrem. Dodać olej i ocet i wymieszać.
Placki podawać z mięsem i surówką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN