Przechowywanie żywności
Mamy dopiero kwiecień, a już obserwujemy wysokie temperatury. Taka pogoda zachęca do spędzania czasu na łonie natury. Możemy np. zorganizować piknik. W studiu Dzień Dobry TVN dekoratorka wnętrz Iwona Kuziora opowiedziała widzom, jak przechowywać żywność w wysokich temperaturach.
- Jeżeli organizujemy wypad na piknik, dobrze jest mieć kilka praktycznych gadżetów - powiedziała nasza gościni. Podczas wycieczek rowerowych przydadzą nam się m.in. torebki z uchwytami lub plecaki, które są wyścielone folią izolującą. Warto też zaopatrzyć się w pojemniki z płynem trzymające zimno nawet 12 godzin - dodała.
Żywność a upały
Dekoratorka wnętrz zaprezentowała również nietypowe pojemniki na sałatkę. - Mamy normalną, klasyczną pokrywkę, miejsce na sos. Środkową część wkładamy do zamrażarki dzień wcześniej. Niżej dajemy sobie sałatę, na to chłodzący wkład, dresing, dodatki do sałatki i gotowe - tłumaczyła.
W upalne dni sprawdzą się też kosteczki lodu wielokrotnego użytku, które mrozimy wcześniej i następnie wrzucamy do napoju. - One są na tyle fajne, że chłodzą, ale nie rozcieńczają naszego napoju. Można je wrzucić do kubków termicznych - dodała Iwona Kuziora.
Zobacz całą rozmowę w materiale wideo.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak wyczyścić telewizor? Tym produktem, który masz w domu, zrobisz to w mgnieniu oka
- "OdgracaMY" gabinet. Jak zorganizować przestrzeń do pracy? "Ten pokój to moja słabość"
- Dawid zwiedza świat już od ośmiu lat. Skąd ma pieniądze na swoje częste podróże?
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News