Wyższy VAT na żywność. Ile rocznie wydamy więcej? Ekonomista wskazuje konkretną kwotę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najważniejsze newsy w Dzień Dobry TVN
Najważniejsze newsy w Dzień Dobry TVN
OszczędzaMY NA TARYFACH NA PRĄD
OszczędzaMY NA TARYFACH NA PRĄD
OszczędzaMY ŻYWNOŚĆ
OszczędzaMY ŻYWNOŚĆ
OszczędzaMY WODĘ
OszczędzaMY WODĘ
OszczędzaMY na środkach czystości
OszczędzaMY na środkach czystości
OszczędzaMY – chwilówki
OszczędzaMY – chwilówki
Nagle przestaje nas stać – jak to sobie poukładać?
Nagle przestaje nas stać – jak to sobie poukładać?
Ministerstwo Finansów nie zdecydowało się na utrzymanie obniżonej stawki VAT na niektóre produkty żywnościowe. Od kwietnia będziemy więc płacić więcej. Jak ta zmiana wpłynie na budżet gospodarstw domowych? Wyjaśnił to ekonomista Rafał Mundry.

VAT na żywność

Ministerstwo Finansów nie zdecydowało się na utrzymanie obniżonej stawki VAT na niektóre produkty żywnościowe.

- Koniec z zerowym VAT-em na niektóre produkty żywnościowe. Zmiany wchodzą w życie od 1 kwietnia. Oznacza to powrót do wcześniejszej 5-procentowej stawki. Chodzi o podstawowe produkty spożywcze takie jak owoce, warzywa, mięso, nabiał czy produkty zbożowe - poinformowała w Dzień Dobry TVN dziennikarka Małgorzata Kukuła.

Ekonomista Rafał Mundry wyjaśnił, jak zmiana ta wpłynie na gospodarstwa domowe.

- Dla budżetu państwa to ok. 12 mld zł dodatkowych wpływów w skali roku. Dla gospodarstw domowych rocznie to koszt ok. 800-1000 zł - stwierdził w mediach społecznościowych.

Nadchodzące zmiany skomentowali także ekonomiści BNP Paribas.

- Ministerstwo Finansów nie przedłuży obniżenia stawki VAT na żywność. Od kwietnia ceny artykułów spożywczych wzrosną, co przesunie roczną inflację CPI o około 1 pkt proc. w górę z około 2,5 proc. w marcu do 3,5 proc. w kwietniu - czytamy na platformie X.

Natomiast główny ekonomista ING Banku Śląskiego Rafał Benecki przyznał, że to dobry czas, żeby wrócić do normalnej stawki VAT.

- Budżet potrzebuje dodatkowych dochodów, a jednocześnie ceny żywności w ostatnim czasie rosną dosyć wolno, wolniej od oczekiwań, więc podwyżka nie będzie tak bardzo odczuwalna dla konsumentów - ocenił. - To przełożenie jest mniejsze niż 1:1, ponieważ warunki popytowe są gorsze niż rok czy pół roku temu, co ogranicza firmom możliwości przerzucania pełnych kosztów na klienta - dodał ekonomista.

Wyższy VAT na żywność

Zdaniem ekonomisty z Instytutu Finansów Publicznych Sławomira Dudka, decyzja o końcu tymczasowego obniżenia VAT na żywność jest słuszna.

- Budżet nie jest z gumy. Inflacja spadła, a przed nami wyzwania w zakresie wydatków zbrojeniowych, edukacyjnych i zdrowotnych i procedura nadmiernego deficytu - wyliczał. Według niego obniżony VAT to "nie była pomoc wycelowana" w najbiedniejszych. - Chodziło o poprawienie wskaźnika cen GUS. Tylko, że "wskaźnika" do garnka nie wsadzisz - podsumował.

Zobacz więcej na tvn24

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło: tvn24

Źródło zdjęcia głównego: Royalty-free/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana