rukola

    rukola

    Pyszna i zdrowa rukola posiada swojego niebezpiecznego dla ludzkiego zdrowia "sobowtóra". Starzec pospolity (senecio vulgaris) to popularny chwast, którego spożycie może wywołać trwałe zmiany w organizmie człowieka. Jak temu zapobiec i rozróżniać obie rośliny?

    W światowych i polskich lodziarniach pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na smaki lodów. Robienie ich ze składników, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z jakimkolwiek deserem, przestaje być zaskakujące. Jednak rukola w roli składnika lodów może nieco zaskoczyć. Kupienie lodów rukolowych jest niezwykle trudne, w przeciwieństwie do samodzielnego ich przygotowania. Poznaj prosty przepis na lody z rukoli.

    Rukola wyrasta powoli na solidnego konkurenta jarmużu czy szpinaku. Nic dziwnego. Nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Można ją wykorzystać do różnych dań. Z czym smakuje najlepiej?

    Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?

    W środę w Dzień Dobry TVN coś z sąsiedzkiego życia - Filip Chajzer sprawdza, jak dobrze znamy osoby, które mieszkają obok. Następnie coś z życia tropiciela smaków - Mikołaj Rey odkrywa na nowo rukolę. A potem coś na jesienną nutę - jakie fryzury obowiązują w tym sezonie? A na koniec - jak trzeba się spakować, by zostać Miss International? Ewie Mielnickiej towarzyszyliśmy w przygotowaniu do wyjazdu do Japonii. Dzień Dobry TVN jutro o 8.00!

    To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!

    Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.

    21 marca rozpocznie się długo wyczekiwana kalendarzowa wiosna. Rodzina Szaciłło zainspirowana przedwiośniem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które pobudzą Was do życia. Monika i Maciej sprawili, że w naszej kuchni było kolorowo i radośnie.