Rukola wyrasta powoli na solidnego konkurenta jarmużu czy szpinaku. Nic dziwnego, nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to jeszcze ma wiele wartości odżywczych. Można ją wykorzystać do różnorodnych sałatek oraz innych dań. Z czym smakuje najlepiej? Sprawdź na stronie Dzień Dobry TVN. Warto wykorzystać nasze przepisy.
Pyszna i zdrowa rukola posiada swojego niebezpiecznego dla ludzkiego zdrowia "sobowtóra". Starzec pospolity (senecio vulgaris) to popularny chwast, którego spożycie może wywołać trwałe zmiany w organizmie człowieka. Jak temu zapobiec i rozróżniać obie rośliny?
W światowych i polskich lodziarniach pojawiają się coraz to ciekawsze pomysły na smaki lodów. Robienie ich ze składników, które na co dzień nie mają wiele wspólnego z jakimkolwiek deserem, przestaje być zaskakujące. Jednak rukola w roli składnika lodów może nieco zaskoczyć. Kupienie lodów rukolowych jest niezwykle trudne, w przeciwieństwie do samodzielnego ich przygotowania. Poznaj prosty przepis na lody z rukoli.
Podobno da się z niej wytłoczyć olej. Należy do rodziny kapustowatych. Zawiera m.in.: witaminy, żelazo, kwas foliowy i aminokwasy siarkowe, które działają antywirusowo i zapewniaja jej charakterystyczny ostry smak. Rukolę, bo o niej mowa, szczególnie cenią osoby dbające o figurę, dlatego że jest lekkostrawna, niskokaloryczna i korzystnie wpływa na układ trawienny. Nasz kulinarny smakosz Mikołaj Rey wybrał się farmę rukoli. Jak przechowywać rukolę, by nie zwiędła?
W środę w Dzień Dobry TVN coś z sąsiedzkiego życia - Filip Chajzer sprawdza, jak dobrze znamy osoby, które mieszkają obok. Następnie coś z życia tropiciela smaków - Mikołaj Rey odkrywa na nowo rukolę. A potem coś na jesienną nutę - jakie fryzury obowiązują w tym sezonie? A na koniec - jak trzeba się spakować, by zostać Miss International? Ewie Mielnickiej towarzyszyliśmy w przygotowaniu do wyjazdu do Japonii. Dzień Dobry TVN jutro o 8.00!
To już koniec dłuuugiego weekendu, ostatniego dnia warto pomyśleć o czymś lżejszym. Filip Chajzer z kamerą Dzień Dobry TVN odwiedził kuchnię Yaro i Kasi Klich, wspólnie przygotowali: sałatkę z arbuza z fetą i natką pietruszki, sałatkę z zielonej soczewicy, sałatkę z tuńczykiem i owocami i pory duszone w białym winie!
Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.
21 marca rozpocznie się długo wyczekiwana kalendarzowa wiosna. Rodzina Szaciłło zainspirowana przedwiośniem przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dania, które pobudzą Was do życia. Monika i Maciej sprawili, że w naszej kuchni było kolorowo i radośnie.