Materiał promocyjny

Potrawy idealne na upalne dni

Kiedy za oknem leje się żar z nieba, mało kto ma ochotę stać przy równie gorących "garach". W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał kila sprytnych i szybkich dań, w sam raz na upalne dni.

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Penne z rukolą i oliwkami

Składniki:

400 g makaronu penne

5-6 łyżek oliwy z oliwek

1 czerwona cebula, pokrojona w piórka

6 ząbków czosnku, drobno posiekanych

1 gałązka rozmarynu

10-15 czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych na połówki

około 250 g rukolii

sól i pieprz

połówka cytryny

Sposób przygotowania:

Makaron ugotować al dente. W tym czasie, na oliwek z oliwek, podsmażyć cebulę i czosnek. Jak się zeszklą, dodać posiekaną gałązkę rozmarynu i oliwki. Podsmażyć przez chwilę, dodać rukolę. Podsmażyć około 1 minuty. Dodać odcedzony makaron. Przesmażyć całość około 3-4 minut. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.

Sałatka z marynowanych bakłażanów i rukoli

Składniki:

2 bakłażany, pokrojone na małe kawałki

2 łyżki oliwy

sól i pieprz

garść rodzynek sułtańskich

2 duże garście rukoli

Miodowy sos Vinaigrette

Składniki:

4 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

1 ząbek czosnku, rozgnieciony

0,5 łyżeczki soli

0,5 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka musztardy francuskiej

100 ml oliwy

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Bakłażany ułożyć na blasze do pieczenia, skropić 2 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Piec około 30 minut. W tym czasie przygotować sos. Do słoika włożyć wszystkie składniki i energicznie potrzasnąć. Bakłażany po upieczeniu skropić sosem i posypać rodzynkami. Tuż przed podaniem wymieszać z rukolą.

Sałatka w stylu azjatyckim

Składniki:

2 filety z piersi kurczaka

2 łyżki sosu rybnego

otarta skorka i sok z limonki

1 łyżeczka cukru

4 duże garście mieszanki sałat

garść liści kolendry

0,5 małej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie piórka

1 mała papryczka chilli, bez nasion, cienko pokrojona

1 ogórek, pokrojony w plasterki

Sposób przygotowania:

Filety ułożyć w garnku, zalać zimną wodą, zagotować. Następnie gotować około 10 minut. Wyjąć z wody i porwać na małe kawałki. Sos rybny wymieszać ze skórką, sokiem z limonki i cukrem. Sałatę i kolendrę ułożyć na czterech talerzach, posypać kawałkami kurczaka, cebulą, papryką i ogórkiem. Polać dresingiem.

Sałatka z truskawkami

Składniki:

2 łyżeczki dżemu truskawkowego

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

200 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki

2-3 garście sałaty rzymskiej, drobno porwanej

Sposób przygotowania:

Dżem truskawkowy wymieszać z octem i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Truskawki wymieszać z sałatą i polać dresingiem

Filety drobiowe z pesto i z rukol

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

sól i pieprz

oliwa z oliwek

2 główki czosnku

Pesto:

Składniki:

garść młodej rukoli

5-6 gałązek pietruszki

3-4 ząbki czosnku

50 g ziaren słonecznika

30 g twardego dojrzewającego sera

oliwa z oliwek

Do podania 2 garście mieszanki sałat

Sposób przygotowania:

Filety natrzeć solą i pieprzem. Skropić oliwą i ułożyć na blasze do pieczenia. Główki czosnku przekroić na połówki. Ułożyć razem z filetami na blasze. Piec w rozgrzanym piekarniku do 160°C przez 30-40 minut.

Pesto:

Jeśli mamy malakser lub robota kuchennego włożyć wszystkie składniki do ich naczynia i zmiksować, dolać tyle oliwy aby miało konsystencję papki. Jeśli robimy w moździerzu to należy drobno posiekać rukolę, pietruszkę i czosnek. W moździerzu utrzeć ziarna słonecznika. Dodać posiekane składniki i utrzeć, dolewając ciągle oliwę. Na koniec dodać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Filety wyjąć z piekarnika, pokroić na kawałki i ułożyć na sałacie. Całość polać pesto.

Chleb bez wyrabiania

Składniki:

20 g drożdży

2 niepełne szklanki letniej wody (około 400 ml)

2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 650

0,5 szklanka mąki pszennej razowej typ 2000

1,5 łyżeczki soli

2 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną chlebową z mąką razową i solą. Dodać wodę i oliwę. Drewnianą łyżką wymieszać energicznie, ciasto będzie się kleiło do łyżki. Przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrastania w temperaturze pokojowej. Mocno obsypać blat mąką i naoliwioną dłonią wyjąć ciasto na blat. Obsypać mąką i lekko zawinąć do środka. Zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie obsypać jeszcze bardziej ciasto i zagnieść w kulę. Ściereczkę kuchenną obsypać mąką i ułożyć na niej ciasto, obsypać mąką i przykryć drugą ściereczką. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230°C i wstawić żaroodporne naczynie. Po tym czasie wyjąć ostrożnie gorące naczynie i przy pomocy ściereczki przełożyć ciasto do rozgrzanego naczynia (może wyglądać niedbale). Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec kolejne 20 minut. Chleb ostrożnie wyjąć z formy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości