Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Sałatka z bobu, rukoli i ziemniaków z sosem romesco
Składniki:
½ kg ziemniaków średniej wielkości
300 g bobu (może być mrożony)
150 g rukoli
½ szklanki czarnych greckich oliwek
oliwa z oliwek
sól kamienna do smaku
sos romesco:
2 duże czerwone papryki
50 g lekko czerstwego, pokrojonego w kostkę chleba
100 g migdałów bez skórki
3 ząbki czosnku
½ puszki pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka białego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Paprykę wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( temp. 200 stopni) i pieczemy, aż się lekko przypali z każdej strony (ok.20 minut). Następnie wyjmujemy, wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, a gdy ostygnie obieramy ją ze skóry i pozbywamy gniazd nasiennych. Na oliwie z oliwek podsmażamy chleb i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Do blendera wrzucamy paprykę, podsmażony chleb z czosnkiem i pozostałe składniki sosu i miksujemy wszystko na jednolitą pastę. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie 10 minut. Następnie odsączamy, kroimy na grube plastry i obtaczamy w oliwie z solą kamienną. Przekładamy na blachę do pieczenia i w temperaturze 200 stopni pieczemy ok. 20 minut. Bób gotujemy w małej ilości osolonej wody ok. 10 minut. Po ugotowaniu obieramy ze skórki. Plastry upieczonych ziemniaków, obrany bób, rukolę oraz oliwki mieszamy delikatnie i podajemy z sosem romesco.
Sałatka z buraka i pomarańczy
Składniki:
2 średniej wielkości buraki
2 średniej wielkości ziemniaki
1 średnia marchewka
1 pęczek natki pietruszki
1 doniczka mięty
sos:
sok i starta skórka z jednej pomarańczy
4 łyżki oliwy z oliwek
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka starty na drobnej tarce
½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
¼ łyżeczki cynamonu
1łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie, można czasami kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach)
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Buraki i ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy i kroimy w grubą kostkę. Marchew ścieramy na tarce z dużymi otworami, lub kroimy ją w cienkie słupki (julienne). Natkę pietruszki i miętę szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem. Sos: sok i startą skórkę z pomarańczy łączymy z resztą składników.
Tarta z groszkiem i miętą
Składniki:
1 opakowanie tofu (ok. 180 g)
70 g gorgonzoli dolce
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
garść liści mięty
2 ząbki czosnku
¼ łyżeczki świeżo mielonego, zielonego pieprzu
sól kamienna do smaku
½ szklanki zielonego (np. mrożonego) groszku
ciasto francuskie
listki świeżej mięty do przybrania
Przygotowanie:
Tofu mielimy razem ze śmietanką, solą, poszatkowanymi liśćmi mięty i wyciśniętymi ząbkami czosnku, zmielonym pieprzem w blenderze na jednolitą masę. Z ciasta francuskiego wycinamy koło o średnicy trochę większej niż średnica formy do tarty. Formę smarujemy masłem i wykładamy ją ciastem. Wylewamy do niej masę z tofu i śmietanki. Gorgonzolę rozrywamy na jak najmniejsze kawałki i wrzucamy równomiernie do masy. To samo robimy z groszkiem. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 25-30 minut, aż ciasto i farsz się lekko przyrumienią.
Tortille z soczewicy z ostrym guacamole
Składniki:
1 szklanka białej mąki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/3 łyżeczki soli
olej ryżowy do smażenia
guacamole:
2 dojrzałe awokado
6 cebulek dymek
1-2 czerwone papryczki chili drobno poszatkowane
doniczka kolendry
sok z jednej cytryny lub limonki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Czerwoną soczewicę mielimy w młynku do kawy na jednolity proszek. Mieszamy z białą mąką i solą. Dodajemy taką ilość wody aby uzyskać gęste ciasto z którego formujemy wałek o średnicy około 4 cm. Następnie kroimy go na plastry o grubości ½ cm, które rozwałkowujemy na cienkie placki (podsypujemy mąką). Każdy placek kroimy na osiem części i smażymy w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Podajemy z guacamole: Awokado kroimy w kostkę, dymkę, chili i kolendrę szatkujemy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz do smaku.
Gazpacho z cieciorką i sosem pietruszkowym
Składniki:
puszka pomidorów
2 małe szalotki
ząbek czosnku
¼ czerwonej papryki
¼ zielonej papryki
3 płaskie łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
sól kamienna i pieprz do smaku
szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 kromki chleba
3 łyżki oliwy do podsmażenia chleba
sos:
pęczek pietruszki
1/5 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
starta skórka z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Poszatkowaną pietruszkę, czosnek, sok z cytryny, skórkę z cytryny i oliwę miksujemy na jednolity sos. Szalotki drobno kroimy i miksujemy razem z oliwą z oliwek, wyciśniętym ząbkiem czosnku i pomidorami. Kmin rzymski prażymy na suchej patelni aż zacznie intensywnie pachnieć i wsypujemy do zmiksowanych pomidorów. Solimy i pieprzymy do smaku. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę i całość polewamy sosem pietruszkowym. Wierzch posypujemy grzankami (kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie) i drobno pokrojoną czerwoną i zielona papryką.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN