Semifreddo, czyli deser doskonały na upalne dni

semifreddo
Semifreddo, czyli deser doskonały na upalne dni
Źródło: Raeez Julius/EyeEm
W lato, zwłaszcza takie upalne, mamy nieco mniejszy apetyt. Jednak po zimne, słodkie przekąski sięgamy znacznie częściej i chętniej niż w innych porach roku. Semifreddo to idealna propozycja na ciepłe dni. Jego przygotowanie może wydawać się czasochłonne, ale ten smak jest tego warty.
Nawet Neptun wyszedł z wody, by spróbować nasze lody
Źródło: Dzień Dobry TVN

Semifreddo - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.
    • 600-700 g truskawek
      • 3 jajka
        • pół szklanki cukru
          • łyżka masła
            • pieprz
              • małe, gotowe bezy

                Semifreddo - sposób przygotowania

                1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na niewielkie kawałeczki.
                  1. Rozgrzać łyżkę masła, wrzucić na nią truskawki, podsmażać przez kilka minut na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Doprawić lekko pieprzem. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
                    1. Jedna miska: ubić mikserem na sztywno 2 szklanki śmietany.
                      1. Druga miska: oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę.
                        1. Trzecia miska: w misce połączyć żółtka i pół szklanki cukru i dokładnie zmiksować.
                          1. Połączyć wszystkie miski i dokładnie je wymieszać, aż do uzyskania lekkiej, delikatnej masy.
                            1. Pokruszyć bezy i wrzucić je do miski z masą. Dodać do niej także podsmażone wcześniej truskawki. Składniki wymieszać delikatnie łyżką. Masa z bezami i truskawkami nie musi być jednolita.
                              1. Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą. Przelać do niej masę na semifreddo i wstawić całość do zamrażalnika.
                                1. Deser będzie gotowy po kilku godzinach. Wtedy należy go zostawić na chwilkę, aby się lekko odmroził. Kroić i podawać.

                                  Inne wersje semifreddo

                                  W tym deserze truskawki możemy zastąpić czereśniami, wiśniami, brzoskwiniami z puszki, ananasem, jabłkami, itd. Deser ten można jeść bez żadnych dodatków lub w towarzystwie ciast. Z kolei do smażących się na patelni owoców można dodać łyżkę miodu, soku z cytryny lub odrobinę cynamonu.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Diana Ryściuk

                                  Źródło zdjęcia głównego: Raeez Julius/EyeEm

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                  Materiał promocyjny

                                  Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana