Lody powstają na skutek zamrożenia słodkiej masy otrzymanej z produktów mlecznych lub wody z różnymi dodatkami smakowymi. Tradycyjnie były to owoce lub czekolada, dziś nie brakuje również lodów na bazie warzyw. Alternatywą dla lodów mlecznych są wegańskie, czyli te przygotowane na bazie napojów roślinnych: sojowego, ryżowego, owsianego itp.
Lody podaje się na wiele różnych sposobów - w rożku, kubeczku, pudełku, na patyku, w postaci gałek lub zakręconego stożka itd. Zresztą, zapewne to wiecie. Jak wiele można do nich dodać, nawet nie trzeba wymieniać. Warto jednak zrobić to z przepisami na domowe lody, których mamy całkiem sporo, są naprawdę pyszne, a niektóre również dość nietypowe. Poniżej lista przepisów, a tuż pod nimi – krótko o historii lodów.
Domowe lody - najlepsze przepisy
- Domowe lody agrestowe
- Domowe lody truskawkowe
- Lody z rukoli
- Domowe lody ogórkowe
- Lody z jogurtu
- Lody szpinakowo-bananowe
- Lody waniliowe domowej roboty
- Pyszne i niebanalne przepisy na letnie desery. Jak przygotować smażone lody?
- Lody o smaku gumy balonowej, miętowe z czekoladą i owocowe sorbety
- Lody waniliowe, słony karmel
- Przepis na lody śmietankowe
Historia lodów
Według wielu źródeł, mrożone desery są znane Chińczykom od co najmniej 3 tysięcy lat. Do Europy przywieźli je Arabowie, którzy w X wieku przekazali przepisy na sorbety Sycylijczykom. Obecnie znane nam lody opracował renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, który zamroził kogel-mogel z mlekiem.
Pierwsza wzmianka o sorbetach w języku polskim pochodzi z XVII w., od dyplomatów jeżdżących do Turcji. W polskiej książce kucharskiej pierwszy pisał o lodach Wojciech Wielądko – w 1783 roku. Jedną z pierwszych polskich receptur na lody zapisała w 1880 r. Florentyna Niewiarowska w książce "Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków oraz robienia konserw, galaret, marmolad, lodów, wódek, likierów, nalewek, ratafij najrozmaitszych konserw owocowych w spirytusie i occie, owoców suszonych w cukrze i t.p” Wtedy jednak podawane były jako coś wyjątkowego, w najbardziej ekskluzywnych lokalach.
Lody upowszechniły się w Polsce w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy, Wilna i Poznania zaczęto sprzedawać z wózków lody w dwóch waflach. W latach 30. pojawiły się pierwsze produkowane fabrycznie, pakowane lody Pingwin. W okresie PRL popularne były lody Calypso i Bambino oraz te z automatów. Obecnie, od kilku lat trwa w Polsce rosnący trend na lody rzemieślnicze, wegańskie, o najbardziej kreatywnych smakach i nazwach. Liczne budki i przenośne punkty z lodami można spotkać na ulicach, bulwarach, w parkach itd. Z każdym rokiem wybór lodowych smaków i kombinacji jest coraz większy. Z okazji Dnia Lodów warto spróbować jakiegoś nowego smaku lub spróbować przygotować lody samodzielnie, w domu.
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Digital Vision