Ciasta bez pieczenia są łatwe do sporządzenia, dzięki czemu mogą przygotować je osoby, którym wypieki zazwyczaj się nie udają. To popularne, pięknie wyglądające i równie dobrze smakujące desery. Często przyrządzane są na bazie herbatników, biszkoptów czy rurek. Przepisy na ciasta bez pieczenia wykorzystują konfitury, dżemy, a nawet krem czekoladowy.
- Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
- Ciasto rafaello bez pieczenia
- Ciasta bez pieczenia – szybkie
Ciasto bez pieczenia z herbatnikami
Szybkie ciasta bez pieczenia możemy zaserwować na niedzielny deser, ale także na każdą większą okazję. Dużą popularnością cieszy się ciasto bez pieczenia z herbatnikami. Ciastka wystarczy przełożyć masą budyniową i posypać startą czekoladą. Ozdobić możemy oczywiście według własnego uznania i preferencji smakowych. Aby delektować się smakiem prostego ciasta na bazie herbatników, musimy przygotować:
· pół litra mleka
· niecałą szklankę cukru
· cukier wanilinowy
· po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
· kostkę margaryny
· galaretkę o ulubionym smaku
· opakowanie śmietan-fix
· śmietankę kremówkę ½ litra
· herbatniki
· czekoladę do posypania – gorzką lub mleczną
· masę kajmakową w puszce.
Najpierw sporządzamy masę budyniową. Przygotowujemy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną i pszenną, a następnie wlewamy je na resztę gotującego się mleka (mleko z cukrem i cukrem wanilinowym), ciągle mieszając. Zagotowany budyń ostudzamy. Margarynę ucieramy, wlewając do niej powoli chłodną masę budyniową. Na blaszce układamy herbatniki i przekładamy je masą kajmakową, uprzednio podgrzaną w wodnej kąpieli. Po kilku warstwach herbatników z masą, pora na budyń. Przelewamy go na ciasto i układamy na nim ostatnią warstwę herbatników. Ulubioną galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy, by gęstniała. Kremówkę ubijamy, dodając pod koniec śmietan-fix i tężejącą galaretkę. W ten sposób otrzymujemy ptasie mleczko, które stanowi ostatnią warstwę ciasta. Gotowy deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed samym podaniem jego wierzch posypujemy startą czekoladą.
Zobacz też:
Przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia
Ciasto rafaello bez pieczenia
Proste ciasto bez pieczenia to także kokosowe rafaello, które warto przygotować na bazie kruchych słonych krakersów. Ważnym elementem przepisu są oczywiście wiórki kokosowe i budyń waniliowy. Ciasto przygotowuje się szybko i równie szybko znika ono z talerzy. Do wykonania rafaello potrzebujemy:
· 3 paczek krakersów
· litra mleka
· kostki margaryny
· 2 paczek wiórek kokosowych
· niepełnej szklanki cukru.
Najpierw przygotowujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ucieramy z margaryną i większością wiórków kokosowych. Możemy użyć miksera. Gotową masą przekładamy krakersy, tworząc w ten sposób piętrowe ciasto. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i na całą noc wkładamy do lodówki. Zamiast słonych krakersów możemy użyć herbatników. To ciasto jest wyjątkowo proste do wykonania, delikatne, a jednocześnie wykwintne. Sprawdzi się doskonale na każdym przyjęciu.
Zobacz też:
Ciasta bez pieczenia – szybkie
Jeśli musimy przygotować szybko dobre i efektowne ciasto, możemy spróbować wykonać smaczny blok czekoladowy. W tym celu przygotowujemy bakalie: rodzynki, żurawinę, migdały, orzechy, owoce kandyzowane. Możemy też użyć ryżu preparowanego lub pokruszonych herbatników czy biszkoptów. Aby wzbogacić smak, powinniśmy dodać kilku kropli ulubionego aromatu (waniliowego, pomarańczowego, rumowego). Poza tym potrzebujemy pół szklanki mleka, szklanki (lub nieco więcej) cukru, 4 łyżek kakao, kostki masła i 2 szklanek mleka w proszku. Mleko, cukier, masło i kakao podgrzewamy w rondelku, aż składniki się połączą. Nie możemy jednak doprowadzić do ich zagotowania się. Zdejmujemy garnek z gazu i dodając mleko w proszku, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy aromat i wybrane bakalie lub pokruszone ciastka. Gotową masę wlewamy do formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, czekając, aż stężeje. Gotowy blok kroimy na kawałki. Możemy też przygotować szybkie ciastka bez pieczenia. Do przepisu na szybkie brownie potrzebujemy kakao, zmielonych migdałów, posiekanych orzechów i daktyli. Tylko cztery składniki do wykonania naprawdę pysznych, zdrowych, wegańskich ciasteczek. Na początek zalewamy daktyle wrzątkiem, czekamy 20 minut, odsączamy i kroimy na drobne kawałki. Następnie łączymy ze sobą przygotowane daktyle, kakao, zmielone migdały, szczyptę soli (przyda się malakser lub blender). Dodajemy orzechy i zagniatamy na ścisłą masę, którą formujemy w wałek, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie możemy przygotować polewę: kakao, masło orzechowe i syrop łączymy w miseczce. Gotową polewą przykrywamy masę daktylową, a na koniec kroimy ją na małe kwadraty. Ciastka możemy także udekorować według uznania: świeżymi owocami, kawałkami orzechów. Browni wymagają przechowywania w lodówce. Tanie ciasto bez pieczenia to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków.
Zobacz też:
Deser czekoladowy – szybkie i smaczne przepisy
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN