Tiramisu to ciasto, które zna prawie każdy. Tłumacząc nazwę “tiramisu” z włoskiego na polski, otrzymujemy: ocknąć się, przebudzić, poprawić humor. Nie trudno się domyślić, że nazwa jest bardzo trafna, gdyż wystarczy jeden kawałek ciasta, aby nasze samopoczucie się polepszyło. Przepis na tiramisu jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie wymaga niekiedy nawet pieczenia.

Przepis na ciasto tiramisu na przestrzeni lat ulegało wielu modyfikacjom, jednakże to oryginalna receptura jest tą najbardziej docenianą w branży cukierniczej. Jaki jest przepis na placek tiramisu ?

Historia tiramisu

Lata 60. XX wieku to czas, kiedy pierwotny przepis na tiramisu dopiero się wykształcał. Włochom nie wolno odebrać pierwszeństwa w produkcji tego ciasta, gdyż to Italia stanowi kolebkę tego przepysznego wyrobu. Wenecja to miasto, które pretenduje do bycia stolicą tiramisu, a to przez dużą produkcję serka mascarpone, który stanowi podstawę ciasta.

Przepis na tiramisu z mascarpone – czego będziemy potrzebować?

Aby przygotować tiramisu , nie potrzeba wielu składników, jednak wyszukana kombinacja produktów sprawia, że smak tego deseru jest nie do podrobienia. Przepisy na ciasto różnią się od siebie w zależności od regionu, w jakim jest ono produkowane, jednakże podstawą są tutaj: biszkopt, kawa, serek mascarpone, żółtka jaj, cukier i gorzka czekolada.

Składniki na klasyczne tiramisu:

· 250 g biszkoptów podłużnych,

· 4 świeże jajka,

· 50 g cukru pudru,

· 250 ml espresso,

· 200 g kakao bądź gorzkiej czekolady,

· 400 g sera mascarpone.

Tiramisu – przepis klasyczny

Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebować będziemy również likieru amaretto (100 ml), który jest potrzebny do namoczenia biszkoptów.

W przypadku, w którym nie chcemy piec biszkoptów samodzielnie, bardzo fajnym rozwiązaniem zakup gotowych wypieków w sklepie. Do przyrządzenia placka możemy wykorzystać gotowe podłużne biszkopty, ale także i popularne krążki biszkoptowe, które znajdziemy w każdym supermarkecie.

Najprostszy przepis na deser tiramisu bez pieczenia przygotowanie:

1. Robimy kawę espresso. Wlewamy ją do dużego naczynia po czym dodajemy likier amaretto. Warto użyć jak najszerszego naczynia, gdyż wtedy wygodnie będzie maczać biszkopty.

2. Oddzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem na puszystą masę.

3. Dodajemy do masy serek mascarpone i miksujemy przez 3 minuty na wolnych obrotach.

4. Oddzielone wcześniej białka ubijamy i wrzucamy do żółtek z serkiem. Mieszamy delikatnie, wykorzystując szpatułkę.

5. Biszkopty zanurzamy w kawie z likierem i układamy w naczyniu.

6. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, przekładamy je masą kremową. Następnie nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przekładamy masą. Czynność powtarzamy jeszcze raz i ostatecznie ciasto pokrywamy kremem.

7. Ścieramy gorzką czekoladę (w dużej ilości) i posypujemy ciasto. Deser można również oprószyć kakao.

8. Wkładamy ciasto do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie deser jest gotowy do spożycia.

Ciasto tiramisu – przepis na biszkopcie

Dla miłośników oryginalnych receptur, którzy sami chętnie przygotują biszkopt, podajemy przepis na tiramisu na biszkopcie .

Do przygotowania biszkoptu potrzebować będziemy:

· 6 jajek,

· 200 g cukru,

· 150 g mąki pszennej,

· 50 g mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier. Po otrzymaniu piany, dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez ok. 7 minut. Po otrzymaniu gęstej piany, dodajemy do składników mokrych dwa rodzaje mąki. Najlepiej zrobić to w kilku partiach, po ówczesnych przesianiu obu mąk. Po uzyskaniu gęstej masy, wylewamy ją na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie umieszczamy masę w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.

Przepis na krem do tiramisu

Krem do tiramisu to wręcz banalna sprawa. Do jego przygotowania możemy wykorzystać: jaja, śmietankę czy serki naturalne, tj. mascarpone. Niektórzy wolą przyśpieszyć cały proces i kupują gotowe mieszanki, z których to krem zawsze wychodzi pyszny i o odpowiedniej konsystencji.

Ciasto przygotowujemy tak, jak zostało to podane w przepisie klasycznym.

Tiramisu – jak zmodyfikować przepis na tiramisu?

W dzisiejszych czasach oryginalny przepis na tiramisu uległ wielokrotnym zmianom. Oto niektóre – z tych bardziej interesujących – pomysłów na modyfikacje deseru tiramisu.

Tiramisu przepis bez jajek

W przypadku tego przepisu, zamiast jajek wykorzystuje się śmietankę 30%. Krem przygotowuje się więc na bazie śmietanki i serka mascarpone. Sposób przygotowania ciasta tiramisu jest taki sam, jak w przypadku klasycznego przepisu. Jedyna różnica to odmienny smak kremu, który jest słodszy.

Deser tiramisu – przepis w pucharkach

Bardzo interesującym pomysłem na podanie deseru jest przygotowanie tiramisu z mascarpone w pucharkach. Jest to bardzo proste, gdyż zamiast w tortownicy czy naczyniu, biszkopty umieszczamy bezpośrednio w pucharkach bądź wysokich szklankach. Reszta przepisu nie ulega zmianie.

Wykorzystanie przepisu na tiramisu w pucharkach pozwoli Ci na dokładne zaplanowanie ilości porcji, a zarazem będzie stanowiło bardzo atrakcyjny pomysł na podanie tego deseru.

Zobacz film: Tiramisu.


Zobacz film: Tiramisu. Źródło: Dzień Dobry TVN


Co sądzisz o tym artykule?
89
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0