Przepis na ciasto tiramisu na przestrzeni lat ulegało wielu modyfikacjom, jednakże to oryginalna receptura jest tą najbardziej docenianą w branży cukierniczej. Jaki jest przepis na placek tiramisu ?
Historia tiramisu
Lata 60. XX wieku to czas, kiedy pierwotny przepis na tiramisu dopiero się wykształcał. Włochom nie wolno odebrać pierwszeństwa w produkcji tego ciasta, gdyż to Italia stanowi kolebkę tego przepysznego wyrobu. Wenecja to miasto, które pretenduje do bycia stolicą tiramisu, a to przez dużą produkcję serka mascarpone, który stanowi podstawę ciasta.
Przepis na tiramisu z mascarpone – czego będziemy potrzebować?
Aby przygotować tiramisu , nie potrzeba wielu składników, jednak wyszukana kombinacja produktów sprawia, że smak tego deseru jest nie do podrobienia. Przepisy na ciasto różnią się od siebie w zależności od regionu, w jakim jest ono produkowane, jednakże podstawą są tutaj: biszkopt, kawa, serek mascarpone, żółtka jaj, cukier i gorzka czekolada.
Składniki na klasyczne tiramisu:
· 250 g biszkoptów podłużnych,
· 4 świeże jajka,
· 50 g cukru pudru,
· 250 ml espresso,
· 200 g kakao bądź gorzkiej czekolady,
· 400 g sera mascarpone.
Tiramisu – przepis klasyczny
Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebować będziemy również likieru amaretto (100 ml), który jest potrzebny do namoczenia biszkoptów.
W przypadku, w którym nie chcemy piec biszkoptów samodzielnie, bardzo fajnym rozwiązaniem zakup gotowych wypieków w sklepie. Do przyrządzenia placka możemy wykorzystać gotowe podłużne biszkopty, ale także i popularne krążki biszkoptowe, które znajdziemy w każdym supermarkecie.
Najprostszy przepis na deser tiramisu bez pieczenia – przygotowanie:
1. Robimy kawę espresso. Wlewamy ją do dużego naczynia po czym dodajemy likier amaretto. Warto użyć jak najszerszego naczynia, gdyż wtedy wygodnie będzie maczać biszkopty.
2. Oddzielamy żółtka i ucieramy je z cukrem na puszystą masę.
3. Dodajemy do masy serek mascarpone i miksujemy przez 3 minuty na wolnych obrotach.
4. Oddzielone wcześniej białka ubijamy i wrzucamy do żółtek z serkiem. Mieszamy delikatnie, wykorzystując szpatułkę.
5. Biszkopty zanurzamy w kawie z likierem i układamy w naczyniu.
6. Po ułożeniu pierwszej warstwy biszkoptów, przekładamy je masą kremową. Następnie nakładamy kolejną warstwę biszkoptów i znów przekładamy masą. Czynność powtarzamy jeszcze raz i ostatecznie ciasto pokrywamy kremem.
7. Ścieramy gorzką czekoladę (w dużej ilości) i posypujemy ciasto. Deser można również oprószyć kakao.
8. Wkładamy ciasto do lodówki na ok. 6 godzin. Po tym czasie deser jest gotowy do spożycia.
Ciasto tiramisu – przepis na biszkopcie
Dla miłośników oryginalnych receptur, którzy sami chętnie przygotują biszkopt, podajemy przepis na tiramisu na biszkopcie .
Do przygotowania biszkoptu potrzebować będziemy:
· 6 jajek,
· 200 g cukru,
· 150 g mąki pszennej,
· 50 g mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier. Po otrzymaniu piany, dodajemy żółtka i miksujemy jeszcze przez ok. 7 minut. Po otrzymaniu gęstej piany, dodajemy do składników mokrych dwa rodzaje mąki. Najlepiej zrobić to w kilku partiach, po ówczesnych przesianiu obu mąk. Po uzyskaniu gęstej masy, wylewamy ją na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie umieszczamy masę w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut.
Przepis na krem do tiramisu
Krem do tiramisu to wręcz banalna sprawa. Do jego przygotowania możemy wykorzystać: jaja, śmietankę czy serki naturalne, tj. mascarpone. Niektórzy wolą przyśpieszyć cały proces i kupują gotowe mieszanki, z których to krem zawsze wychodzi pyszny i o odpowiedniej konsystencji.
Ciasto przygotowujemy tak, jak zostało to podane w przepisie klasycznym.
Tiramisu – jak zmodyfikować przepis na tiramisu?
W dzisiejszych czasach oryginalny przepis na tiramisu uległ wielokrotnym zmianom. Oto niektóre – z tych bardziej interesujących – pomysłów na modyfikacje deseru tiramisu.
Tiramisu – przepis bez jajek
W przypadku tego przepisu, zamiast jajek wykorzystuje się śmietankę 30%. Krem przygotowuje się więc na bazie śmietanki i serka mascarpone. Sposób przygotowania ciasta tiramisu jest taki sam, jak w przypadku klasycznego przepisu. Jedyna różnica to odmienny smak kremu, który jest słodszy.
Deser tiramisu – przepis w pucharkach
Bardzo interesującym pomysłem na podanie deseru jest przygotowanie tiramisu z mascarpone w pucharkach. Jest to bardzo proste, gdyż zamiast w tortownicy czy naczyniu, biszkopty umieszczamy bezpośrednio w pucharkach bądź wysokich szklankach. Reszta przepisu nie ulega zmianie.
Wykorzystanie przepisu na tiramisu w pucharkach pozwoli Ci na dokładne zaplanowanie ilości porcji, a zarazem będzie stanowiło bardzo atrakcyjny pomysł na podanie tego deseru.
Zobacz film: Tiramisu.
Źródło zdjęcia głównego: EyeEm