Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - danie w sam raz na obiad

Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara
Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się klasyczne dania mięsne? Wypróbuj pieczone, włoskie klopsiki wsosie à la marinara z przepisu Mariety Mareckiej z kuchni Dzień Dobry TVN. 

Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - przepis

Ilość porcji: 6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny,
  • 300 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • ½ pęczka naci pietruszki,
  • ½ pęczka koperku,
  • 4 ząbki czosnki,
  • mała cebula,
  • ok. 60 ml maślanki lub jogurtu gęstego,
  • 50 g panko lub bułki tartej,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka oregano,
  • 80 g startego parmezanu lub pecorino,
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
  • oliwa.

Składniki na sos:

  • 2 puszki pomidorów krojonych,
  • 4-5 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • łyżeczka oregano,
  • duża szczypta płatków chili,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • szczypta cynamonu,
  • łyżeczka miodu lub cukru,
  • pęczek bazylii.

Sposób przygotowania pieczonych, włoskich klopsików

Mielone mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekane zioła i ok. 50 g startego parmezanu. Boczek kroimy w drobna kosteczkę i z pozostałymi składnikami przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż zacznie się ładnie sklejać. Następnie mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości moreli. Układamy je na formie wysmarowanej oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią zewnątrz a w środku pozostaną soczyste.

W czasie pieczenia klopsików przygotowujemy sos. Do szerokiego rondla wlewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy plastry czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę i krótko podgrzewamy, dodajemy pomidory, oregano, chili, cynamon i miód. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, do lekkiego odparowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowaną bazylią.

Do gorącego sosu przekładamy podpieczone klopsiki, posypujemy pozostałym parmezanem i wstawiamy na chwilę do pieca, żeby ser się rozpuścił. Serwujemy gorące, najlepiej z pajdami świeżego pieczywa. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości