Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - danie w sam raz na obiad

Wypieczone wariacje Mariety Mareckiej
Źródło: Dzień Dobry TVN
Nie masz pomysłu na obiad? Znudziły Ci się klasyczne dania mięsne? Wypróbuj pieczone, włoskie klopsiki wsosie à la marinara z przepisu Mariety Mareckiej z kuchni Dzień Dobry TVN. 

Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - przepis

Ilość porcji: 6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny,
    • 300 g mielonej wieprzowiny,
      • 2 jajka,
        • sól, pieprz,
          • ½ pęczka naci pietruszki,
            • ½ pęczka koperku,
              • 4 ząbki czosnki,
                • mała cebula,
                  • ok. 60 ml maślanki lub jogurtu gęstego,
                    • 50 g panko lub bułki tartej,
                      • łyżeczka suszonego tymianku,
                        • łyżeczka oregano,
                          • 80 g startego parmezanu lub pecorino,
                            • 100 g boczku wędzonego w plastrach,
                              • oliwa.

                                Składniki na sos:

                                • 2 puszki pomidorów krojonych,
                                  • 4-5 ząbki czosnku,
                                    • cebula,
                                      • łyżeczka oregano,
                                        • duża szczypta płatków chili,
                                          • oliwa,
                                            • sól, pieprz,
                                              • szczypta cynamonu,
                                                • łyżeczka miodu lub cukru,
                                                  • pęczek bazylii.

                                                    Sposób przygotowania pieczonych, włoskich klopsików

                                                    Mielone mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekane zioła i ok. 50 g startego parmezanu. Boczek kroimy w drobna kosteczkę i z pozostałymi składnikami przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż zacznie się ładnie sklejać. Następnie mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości moreli. Układamy je na formie wysmarowanej oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią zewnątrz a w środku pozostaną soczyste.

                                                    W czasie pieczenia klopsików przygotowujemy sos. Do szerokiego rondla wlewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy plastry czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę i krótko podgrzewamy, dodajemy pomidory, oregano, chili, cynamon i miód. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, do lekkiego odparowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowaną bazylią.

                                                    Do gorącego sosu przekładamy podpieczone klopsiki, posypujemy pozostałym parmezanem i wstawiamy na chwilę do pieca, żeby ser się rozpuścił. Serwujemy gorące, najlepiej z pajdami świeżego pieczywa. 

                                                    Zobacz także:

                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                    Źródło: Marieta Marecka

                                                    Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                                    podziel się:

                                                    Pozostałe wiadomości