Pieczone, włoskie klopsiki w sosie à la marinara - przepis
Ilość porcji: 6 Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: ok. 1 h
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny,
- 300 g mielonej wieprzowiny,
- 2 jajka,
- sól, pieprz,
- ½ pęczka naci pietruszki,
- ½ pęczka koperku,
- 4 ząbki czosnki,
- mała cebula,
- ok. 60 ml maślanki lub jogurtu gęstego,
- 50 g panko lub bułki tartej,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka oregano,
- 80 g startego parmezanu lub pecorino,
- 100 g boczku wędzonego w plastrach,
- oliwa.
Składniki na sos:
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 4-5 ząbki czosnku,
- cebula,
- łyżeczka oregano,
- duża szczypta płatków chili,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- szczypta cynamonu,
- łyżeczka miodu lub cukru,
- pęczek bazylii.
Sposób przygotowania pieczonych, włoskich klopsików
Mielone mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekane zioła i ok. 50 g startego parmezanu. Boczek kroimy w drobna kosteczkę i z pozostałymi składnikami przekładamy do miski. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż zacznie się ładnie sklejać. Następnie mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości moreli. Układamy je na formie wysmarowanej oliwą i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż się ładnie zrumienią zewnątrz a w środku pozostaną soczyste.
W czasie pieczenia klopsików przygotowujemy sos. Do szerokiego rondla wlewamy 2-3 łyżki oliwy, wrzucamy plastry czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę i krótko podgrzewamy, dodajemy pomidory, oregano, chili, cynamon i miód. Podgrzewamy na dość dużym ogniu, do lekkiego odparowania i zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i poszatkowaną bazylią.
Do gorącego sosu przekładamy podpieczone klopsiki, posypujemy pozostałym parmezanem i wstawiamy na chwilę do pieca, żeby ser się rozpuścił. Serwujemy gorące, najlepiej z pajdami świeżego pieczywa.
Zobacz także:
- Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
- Pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo szparagowym - pomysł na pyszny obiad
- Ciabatta z wołowymi klopsikami, bajgle z jajkiem i grzybami oraz kanapka z łososiem. Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News