Pulpety w pomidorowym
Składniki:
- 1 bułka
- około 70 ml mleka
- 1 jajko
- 100 g tartego sera Pecorino
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 500 g mielonej wołowiny
- 500 g mielonej wieprzowej łopatki
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 puszki krojonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Bułkę porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Zalać mlekiem i pozostawić na chwilę aż nasiąknie. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać aż się połączą. Z masy mokrymi rękami formować kuleczki rozmiaru piłeczki do ping-ponga. Rozgrzać duża patelnię, nalać oliwę żeby przykryła całą powierzchnię patelni. Nałożyć porcję kulek na całą patelnię i obsmażyć ze wszystkich stron, kuleczki przełożyć do miski i powtórzyć czynność z pozostałymi kuleczkami.
Po usmażeniu na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek i cebulę na sos. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Dodać do sosu klopsiki i razem jeszcze chwilę poddusić.
Pulpeciki można podawać z makaronem lub w ciabacie, posypane dodatkową porcją posiekanej pietruszki i tartego sera Pecorino.
Ciabatta
- 400 ml wody
- 10 g drożdży
- 550 g mąki pszennej typ 750
- 15 g soli
- 20 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wodę z drożdżami. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrabiać około 6 minut. Pod koniec do ciasta wtłoczyć oliwę z oliwek. Ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Po 40 minutach naciągnąć boki ciasta do środka. Czynność tą powtórzyć jeszcze trzy razy.
Kawałek papieru do pieczenia dokładnie obsypać mąką i wylać na niego połowę ciasta. Trzymając za boki papieru zwinąć ciasto w rulonik tak aby obtoczyło się w mące. Razem z papierem delikatnie przełożyć na blaszkę do pieczenia. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Rozgrzać piekarnik do 250ºC. Wstawić ciabatty i piec około 30 minut.
Pulpeciki w azjatyckim stylu
- 500 g mielonej wieprzowej łopatki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 70 g bułki tartej
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- pęczek posiekanej dymki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól i pieprz
Sos:
- 1 ostra papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek posiekanego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 70 ml octu jabłkowego
- 5 łyżek sosu sojowego
Do podania:
- ugotowany brązowy ryż
- pęczek dymki
- sezam
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC.
Składniki na pulpety dokładnie ze sobą wymieszać i wyrobić masę przez chwilę. Następnie mokrymi rękami uformować małe kuleczki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie w rondlu wymieszać wszystkie składniki na sos i gotować około 30 minut, często mieszając. Upieczone kulki wrzucić do sosu i poddusić wszystko razem jeszcze 15 minut. Pulpeciki z sosem podawać na ryżu, posypane dymką i sezamem.
Szwedzkie pulpeciki w kremowym sosie
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 50 g bułki tartej
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- olej
Sos:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300 ml bulionu wołowego
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni na odrobinie oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, przyprawami, mlekiem, posiekanym czosnkiem i podduszoną cebulką. Dokładnie wyrobić i uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać olej i partiami usmażyć kulki.
Sos:
Na tą samą patelnię włożyć masło i gdy się rozpuści, dodać mąkę i przesmażyć ja przez chwilę aż lekko zbrązowieje. Dodać część bulionu i dokładnie wymieszać. Gdy masa zgęstnieje podlać resztą bulionu i mlekiem. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i musztardą.
Pulpeciki przełożyć do sosu i gotować kilka minut aż się podgrzeją i dogotują. Podawać z pieczonymi batatami i surówką z czerwonej kapusty.
Cztery bataty naciąć wzdłuż na głębokość 1 cm, skropić oliwą z oliwek, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 40-50 minut.
Surówka z kapusty
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka gorczycy
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Nasiona gorczycy podgrzać na patelni aż zaczną strzelać, przełożyć do miski. Dodać ocet, sól, cukier, pieprz i olej, wymieszać. Kapustę poszatkować i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i wydusić kapustę by straciła jędrność.
Smacznego!!
Chcesz gotować w kuchni Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku i wyślij swój przepis!
Zobacz również inne przepisy Piotra Kucharskiego:
Nie ma jak u babci… Piotra Kucharskiego. Poznaj przepisy na zupę buraczkową, pampuchy i skubańca
Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? W kuchni Dzień Dobry TVN - Piotr Kucharski
Jak przyrządzić boczniaki? Przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Paweł Jaskulski