Pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - szparagowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 250 g fileta z sandacza
- 250g białego twarogu
- 2 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- pęczek posiekanego koperku
Składniki na sos:
- 500g pieczarek
- 8 szparagów
- 1/2 kopru włoskiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała biała cebula
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- 2 łyżeczki sosu worcestershire
- 500ml śmietany 36%
- sól i pieprz do smaku
- kiełki pora
Sposób przygotowania pulpecików ziemniaczanych
- Pulpeciki: Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy. Rybę bez skóry doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na maśle, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Twaróg przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolita masę, formujemy nieduże kuleczki i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą chrupiąca.
- Sos: Cebulę, czosnek oraz koper włoski siekamy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju oraz masła i lekko szklimy. Następnie dodajemy szparagi pokrojone w 2 cm kawałki i po kolejnej minucie pieczarki pokrojone w plasterki. Obsmażamy, aż pieczarki zmiękną.
- Następnie dodajemy pieprz oraz sól i wlewamy śmietankę. Kiedy śmietana się zagotuje, zmniejszamy ogień, doprawiamy sosami oraz solą i pieprzem. Lekko redukujemy płyn i serwujemy.
- Jako dodatek podajemy glony wakame oraz kiełki pora.
Zobacz także:
- Pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami. Proste i pyszne!
- Na słodko i na słono - Matteo Brunetti zdradza przepisy na chrupiące pulpeciki z kalafiora, łososia na parze, ravioli i torta pardiso
- Pulpety, pulpeciki, klopsiki. Sprawdzone przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: