Pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo szparagowym - pomysł na pyszny obiad

Pulpety, pulpeciki
pulpeciki ziemniaczane
Źródło: Issaurinko/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN niedoceniany ziemniak, czyli uniwersalne warzywo, z którego można przygotować wiele dań. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował niecodzienne i pyszne potrawy. Sprawdź jego przepis na pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - szparagowym.

Pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - szparagowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    • 250 g fileta z sandacza
      • 250g białego twarogu
        • 2 jajka
          • szczypta gałki muszkatołowej
            • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
              • 1 łyżeczka papryki słodkiej
                • 1 łyżeczka soli
                  • pęczek posiekanego koperku

                    Składniki na sos:

                    • 500g pieczarek
                      • 8 szparagów
                        • 1/2 kopru włoskiego
                          • 1 ząbek czosnku
                            • 1 mała biała cebula
                              • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
                                • 2 łyżeczki sosu worcestershire
                                  • 500ml śmietany 36%
                                    • sól i pieprz do smaku
                                      • kiełki pora

                                        Sposób przygotowania pulpecików ziemniaczanych

                                        1. Pulpeciki: Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy. Rybę bez skóry doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na maśle, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Twaróg przeciskamy przez praskę.
                                          1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolita masę, formujemy nieduże kuleczki i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą chrupiąca.
                                            1. Sos: Cebulę, czosnek oraz koper włoski siekamy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju oraz masła i lekko szklimy. Następnie dodajemy szparagi pokrojone w 2 cm kawałki i po kolejnej minucie pieczarki pokrojone w plasterki. Obsmażamy, aż pieczarki zmiękną.
                                              1. Następnie dodajemy pieprz oraz sól i wlewamy śmietankę. Kiedy śmietana się zagotuje, zmniejszamy ogień, doprawiamy sosami oraz solą i pieprzem. Lekko redukujemy płyn i serwujemy.
                                                1. Jako dodatek podajemy glony wakame oraz kiełki pora.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości