Przepisy kulinarne

Pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo szparagowym - pomysł na pyszny obiad

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Pulpety, pulpeciki

W kuchni Dzień Dobry TVN niedoceniany ziemniak, czyli uniwersalne warzywo, z którego można przygotować wiele dań. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował niecodzienne i pyszne potrawy. Sprawdź jego przepis na pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - szparagowym.

Pulpeciki ziemniaczane z sosem pieczarkowo - szparagowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • 250 g fileta z sandacza
  • 250g białego twarogu
  • 2 jajka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka soli
  • pęczek posiekanego koperku

Składniki na sos:

  • 500g pieczarek
  • 8 szparagów
  • 1/2 kopru włoskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 500ml śmietany 36%
  • sól i pieprz do smaku
  • kiełki pora

Sposób przygotowania pulpecików ziemniaczanych

  1. 1Pulpeciki: Ziemniaki gotujemy, studzimy i rozgniatamy. Rybę bez skóry doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na maśle, a następnie rozdrabniamy ją widelcem. Twaróg przeciskamy przez praskę.
  2. 2Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolita masę, formujemy nieduże kuleczki i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie obtaczamy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą chrupiąca.
  3. 3Sos: Cebulę, czosnek oraz koper włoski siekamy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju oraz masła i lekko szklimy. Następnie dodajemy szparagi pokrojone w 2 cm kawałki i po kolejnej minucie pieczarki pokrojone w plasterki. Obsmażamy, aż pieczarki zmiękną.
  4. 4Następnie dodajemy pieprz oraz sól i wlewamy śmietankę. Kiedy śmietana się zagotuje, zmniejszamy ogień, doprawiamy sosami oraz solą i pieprzem. Lekko redukujemy płyn i serwujemy.
  5. 5Jako dodatek podajemy glony wakame oraz kiełki pora.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego:  Issaurinko/Getty Images

Pozostałe wiadomości