Garam masala z jagnięciną i chlebkiem naan
Składniki do przyprawy garam masala:
- 2 łyżki nasion kardamonu
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 2 łyżki czarnego pieprzu
- 20 goździków
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Składniki do mięsa:
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 2 łyżki soli
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki nasion kolendry
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu (ziarenka)
- 70 dag łopatki jagnięcej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka czili lub inna ostra
- 3 cm świeżego imbiru (startego)
- 1 puszka pomidorów
- ½ szklanki mleka kokosowego
- Pęczek kolendry
- 1 szklanka ryżu jaśminowego
Sposób przygotowania garam masala
Garam masala:
Na suchej patelni i małym ogniu prażymy przez około 5mi nut przyprawy w całości. Przesypujemy je do moździerza i dobrze ucieramy na proszek. Przekładamy do słoika.
Mięso:
Jagnięcinę kroimy w kostkę ok. 3x3cm. Przekładamy do dużej miski, dodajemy 2 łyżki przyprawy garam masala, 2 łyżki soli, ½ łyżeczki kuminu, ½ łyżeczki nasion kolendry oraz ½ łyżeczki czarnego pieprzu, zalewamy jogurtem i dobrze mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, aż mięso się zamarynuje.
W tym czasie w garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kiedy dobrze się podsmaży dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną czili oraz starty na tarce korzeń imbiru. Obsmażamy ze sobą ok. 4 minuty. Następnie dodajemy pozostałą łyżeczkę garam masala, dobrze mieszamy.
Wlewamy pomidory, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu.
Rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy na nią zamarynowaną jagnięcinę. Dobrze obsmażamy, aż jogurt nabierze lekko brązowego koloru – ok. 8 minut.
Następnie jagnięcinę przekładamy do garnka z pomidorami, zalewamy mleczkiem kokosowym i redukujemy sos, aż jagnięcina stanie się miękka – ok. 15 – 20 minut.
Na koniec dodajemy świeżą, posiekaną kolendrę. Serwujemy z chlebkiem naan.
Wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami
Składniki na wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami
- Jajko - 4 szt.
- 1 2/3 mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- masła do wysmarowania naczynia
Dodatki:
- około szklanka drobno pokrojonych:
- czarne oliwki
- suszone pomidory
- szynka parmeńska
- feta
Jak przygotować wytrawne ciasto z pomidorami suszonymi i oliwkami:
Mokre składniki łączymy ze soną. Dodajemy do mokrych suche składniki. Dobrze mieszamy. Na końcu dorzucamy posiekane dodatki. Doprawiamy solą, rozmarynem (startym w moździerzu) i ziołami prowansalskimi. Ciasto przekładamy do natłuszczonego garnka lub formy do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Czerwona fasola z ryżem
Składniki na czerwoną fasolę z ryżem
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 łyżka oleju r
- 1 opakowanie kiełbasy chorizo
- 1 średnio słodka cebula
- 1 zielona papryka
- 2 łodygi selera
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki przyprawy Cajun
- 3 puszki czerwonej fasoli
- 3 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 1 liść laurowy
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Przyprawa Cajun:
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 łyżeczki papryki (słodkiej)
- 1 łyżeczka chili / pieprzu kajeńskiego
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
Jak przygotować czerwoną fasolę z ryżem
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kiełbasę, aż ładnie się zarumieni. Odkładamy na bok. Na tej samej patelni smażymy cebulę, paprykę i seler. Smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy następnie koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawę cajun. Po minucie wrzucamy fasolę, bulion, sos sriracha, liść laurowy i wcześniej obsmażoną kiełbasę. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie mieszamy fasolę kilka razy. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy z ryżem i świeża natką z pietruszki.
Zobacz także:
- Burrito wegetariańskie, sezonowe owoce pod kruszonką i inne dania dla walczących z otyłością
- Dania rozgrzewające: makaron bolognese z soczewicą, złote mleko i zupa miso
- Szakszuka, gulasz marokański i sałatka z pieczonych buraków. Przepisy Basi Tworek na dania robione z miłością
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN