Ciabatta z wołowymi klopsikami, bajgle z jajkiem i grzybami oraz kanapka z łososiem. Przepisy Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski przygotował dziś w Dzień Dobry TVN "kanapki konkretne"! Poznajcie jego pomysły na kanapkę z klopsikami wołowymi, z łososiem i majonezem wasabi oraz na bajgle z jajkiem i grzybami. Smacznego!

Ciabatty z klopsikami z wołowymi

Zobacz też: W kuchni DDTVN klasyka gatunku: mielone! >>>

Składniki:

  • 4 ciabatty
  • rukola
  • Klopsiki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chilli

Sos:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 pomidory
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 duży pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos:

Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Marchewkę pokroić w piórka i dodać do cebuli. Pomidory pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Poddusić aż pomidory się rozpadną.

Wołowinę wymieszać z przyprawami i odrobiną wody. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blaszce i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut, dodać do sosu. Ogórki pokroić w plastry i dodać do sosu. Całość razem poddusić, przyprawić solą i pieprzem.

Ciabatty rozkroić, nałożyć rukoli, na nią nałożyć sos i po kilka klopsików. Całość posypać posiekaną pietruszką.

Kanapka z łososiem

Zobacz też: Sok z pigwy, czyli doskonałe remedium na jesienno-zimowe przeziębienia. Jak go przygotować? >>>

Składniki:

  • 4 bułki maślane
  • 4 kawałki łososia
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu

Surówka:

  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • połówka jabłka
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • sól i pieprz

Sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka wasabi

Sposób przygotowania:

Łososia przyprawić solą i pieprzem, zamarynować w miodzie i sosie sojowym. Odstawić do zamarynowania na na 30 minut.

W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty. Sezam podprażamy na patelni. Kapustę doprawiamy octem, cukrem, solą, pieprzem. Dodajemy sezam i dokładnie mieszamy.

Sos: Majonez wymieszać z wasabi.

Łososia upiec w piekarniku rozgrzanym do 160ºC, przez 10 minut. Pozostałą marynatę zredukować na patelni do konsystencji syropu i posmarować nim rybę przed końcem pieczenia.

Bułki przekroić na połowę. Na dolna część nałożyć surówkę, na niej rybę, wierzch ryby posmarować majonezem wasabi.

Zobacz też: Kuchnia Filipa Mecnera, menadżera gwiazd. Gotowanie to jego pasja! >>>

Składniki:

  • 10 g drożdży
  • 250 ml wody
  • 400 g mąki pszennej typ 750
  • 1½ łyżeczki soli
  • Woda do gotowania
  • 3 litry wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posypka

  • mak, sezam, siemię lniane

Sposób przygotowania:

W misce robota kuchennego wymieszać wodę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrabiać przez około 5 minut. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Wyrośnięte ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na 6 równych bułek o wadze około 110 g. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągłą bułkę. Odstawić na 15 minut aby ciasto się odprężyło.

W tym czasie przygotować w szerokim rondlu wodę do „obwarzania”. W wodzie rozpuścić miód i sodę oczyszczoną i zagotować. W misce wymieszać ze sobą nasiona i ziarna.

Z odprężonego ciasta uformować wałeczki jak na chałkę. Każdy wałeczek owinąć wokół dłoni tak żeby od spodu jego końce nachodziły na siebie po około 4 cm. Zrolować na blacie aby końce dobrze się połączyły i żeby powstała oponka. Każdego bajgla zanurzyć w wodzie i gotować około 2 min, obracając 2-3 razy. Ciasto w tym czasie powiększy objętość. Wyjąć łyżką cedzakową, osuszyć i ułożyć w misce z ziarnami. Przełożyć na blaszkę wyłożoną zwilżonym papierem do pieczenia, ziarnami do dołu. Czynność powtórzyć z pozostałymi bajglami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC. Wstawić blachę do piekarnika. Piec około 8 minut a następnie obrócić bajgle i piec kolejne 8 minut. Po tym czasie wyjąć bułki z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały.

Bajgle z jajkiem i grzybami

Składniki:

  • 4 bajgle
  • 4 jajka
  • masło do smażenia
  • 4 garście szpinaku
  • 4 duże borowiki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Bajgle przekroić wzdłuż na połowę. Jajka usmażyć na patelni na maśle. Grzyby pokroić w grube plastry, również usmażyć na patelni na maśle. Bajgle posmarować masłem, nałożyć szpinak, następnie jajko i grzyby.

Autor: Filip Yak

podziel się:

Pozostałe wiadomości