Przepisy Andrzeja Polana

Zupy idealne na zimę. Popisowe przepisy Andrzeja Polana

Przepisy Andrzeja Polana

Autor:
Michalina
Kobla
Źródło:
Andrzej Polan
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana Dzień Dobry TVN
wideo 2/13
Dzień Dobry TVNPopisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Podawane przed głównym daniem zupy, bywają niedoceniane. Tymczasem, szczególnie w trakcie zimy, sprawdzają się jako pełnoprawne, rozgrzewające potrawy. Andrzej Polan zdradził swoje popisowe przepisy, które do zup przekonają nawet największego sceptyka.

Schab w cebulowej i kawał ptysia

Składniki na schab w cebulowej z ptysiem

  • Schab wąski,
  • cebula,
  • włoszczyzna,
  • olej do smażenia,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir,
  • biały pieprz mielony i sól,
  • śliwki czerwone,
  • cytryna,
  • tymianek świeży,
  • woda,
  • mąka,
  • masło,
  • 5 jaj.

Jak przygotować schab w cebulowej z ptysiem

  1. 1Schab dokładnie obtaczamy w przyprawach i odstawiamy min. na godzinę. Następnie obsmażamy na oleju na mocno złoty kolor.
  2. 2Przekładamy do garnka, a na patelni i oleju ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy łyżkę soli i cukru, dzięki czemu cebula nam się ładnie skarmelizuje.
  3. 3Podlewamy bulionem warzywnym na wysokość mięsa i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy schab będzie bardzo miękki, rwiemy go na duże kawałki, doprawiamy raz jeszcze przyprawami, sokiem z cytryny i skórką cytrynową wraz ze świeżym tymiankiem. 
  4. 4Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę, zaparzamy. 
  5. 5Po chwili zdejmujemy z płyty i lekko przestudzone łączymy z jajkami. 
  6. 6Masę szprycujemy w okrąg wielkości naszego największego głębokiego talerza i wypiekamy w temp. 190 stopni około 40 minut, pamiętając, że absolutnie w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Kiedy zupa dochodzi, a ptyś się dopieka, my na miodzie przesmażamy śliwki na piękny czerwony kolor wraz z listkami tymianku i czarnym pieprzem.

Kapuśniak z blachy

Składniki na kapuśniak z blachy

  • Kapusta kiszona,
  • trochę jarmużu,
  • kilka brukselek,
  • cebula,
  • śliwki kalifornijskie,
  • kminek mielony, cząber, pieprz czarny, sól,
  • cienkie żeberka,
  • włoszczyzna,
  • ziemniaki,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki kaszy manny,
  • boczek wędzony.

Jak przygotować kapuśniak z blachy

  1. 1Na oleju przesmażamy cebulę, tradycyjnie dodając łyżeczkę cukru i szczyptę soli dla ładnego skarmelizowania. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy. Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie zielone akcenty. Odstawiamy. 
  2. 2Z włoszczyzny i żeberek pokrojonych na małe kawałki gotujemy wywar mięsny, idealny do kapuśniaku. 
  3. 3Ziemniaki odciskamy z soku, skrobię dodajemy z powrotem - dobrze jest wcześniej dla lepszego smaku przesmażyć boczek na chrupiąco. 
  4. 4Teraz trochę zabawy. Potrzebujemy 3 ścianek tortownic. Układamy je na środku blachy wyłożonej pergaminem. Do środka najmniejszej wkładamy kapustę, pomiędzy pierwszą a drugą ścianką umieszczamy gotowane żeberka, które raz jeszcze oprószamy przyprawami, i na koniec pomiędzy drugą a trzecią ścianką wykładamy farsz ziemniaczany. Po 15 minutach wlewamy wywar do kapusty.

Ciepło-zimno, czyli gorąca owocowa zupa i zimna legumina

Składniki na gorącą zupę owocową z zimną leguminą

  • Śmietanka 36%,
  • cukier wanilinowy,
  • 6 żółtek,
  • 3 jajka całe,
  • cukier,
  • mieszanka owoców mrożonych leśnych,
  • pomarańcza czerwona,
  • świeża mięta,
  • czekolada gorzka,
  • miód,
  • sok z czarnej porzeczki.

Jak przygotować gorącą zupę owocową z zimną leguminą

  1. 1Śmietankę  gotujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka, całe jajka i cukier ubijamy razem na puch, zwany koglem moglem. W trakcie ubijania dodajemy powoli schłodzoną śmietankę i ubijamy do uzyskania puszystości. 
  2. 2Tak przygotowaną masę przelewamy do okrągłego naczynia, zakrywamy folią i umieszczamy w głębokiej brytfannie, zalanej do 1/3 wysokości gorącą wodą. 
  3. 3W rondlu rozgrzewamy miód, dodajemy sok, kiedy wszystko się zagotuje, dodajemy owoce, nie mieszamy, żeby nie ich rozdrobnić. Kiedy wszystko się zagotuje, będzie gorące przekładamy na głęboki duży talerz, na środek kładziemy leguminę, skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy filetami czerwonej pomarańczy.

Zobacz także:

Autor:Michalina Kobla

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości