Materiał promocyjny

Zupy idealne na zimę. Popisowe przepisy Andrzeja Polana

Źródło: Dzień Dobry TVN
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?
Podawane przed głównym daniem zupy, bywają niedoceniane. Tymczasem, szczególnie w trakcie zimy, sprawdzają się jako pełnoprawne, rozgrzewające potrawy. Andrzej Polan zdradził swoje popisowe przepisy, które do zup przekonają nawet największego sceptyka.

Schab w cebulowej i kawał ptysia

Składniki na schab w cebulowej z ptysiem

  • Schab wąski,
    • cebula,
      • włoszczyzna,
        • olej do smażenia,
          • gałka muszkatołowa,
            • imbir,
              • biały pieprz mielony i sól,
                • śliwki czerwone,
                  • cytryna,
                    • tymianek świeży,
                      • woda,
                        • mąka,
                          • masło,
                            • 5 jaj.

                              Jak przygotować schab w cebulowej z ptysiem

                              1. Schab dokładnie obtaczamy w przyprawach i odstawiamy min. na godzinę. Następnie obsmażamy na oleju na mocno złoty kolor.
                                1. Przekładamy do garnka, a na patelni i oleju ze smażenia mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy łyżkę soli i cukru, dzięki czemu cebula nam się ładnie skarmelizuje.
                                  1. Podlewamy bulionem warzywnym na wysokość mięsa i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy schab będzie bardzo miękki, rwiemy go na duże kawałki, doprawiamy raz jeszcze przyprawami, sokiem z cytryny i skórką cytrynową wraz ze świeżym tymiankiem. 
                                    1. Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę, zaparzamy. 
                                      1. Po chwili zdejmujemy z płyty i lekko przestudzone łączymy z jajkami. 
                                        1. Masę szprycujemy w okrąg wielkości naszego największego głębokiego talerza i wypiekamy w temp. 190 stopni około 40 minut, pamiętając, że absolutnie w trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Kiedy zupa dochodzi, a ptyś się dopieka, my na miodzie przesmażamy śliwki na piękny czerwony kolor wraz z listkami tymianku i czarnym pieprzem.

                                          Kapuśniak z blachy

                                          Składniki na kapuśniak z blachy

                                          • Kapusta kiszona,
                                            • trochę jarmużu,
                                              • kilka brukselek,
                                                • cebula,
                                                  • śliwki kalifornijskie,
                                                    • kminek mielony, cząber, pieprz czarny, sól,
                                                      • cienkie żeberka,
                                                        • włoszczyzna,
                                                          • ziemniaki,
                                                            • koperek,
                                                              • szczypiorek,
                                                                • 3 jajka,
                                                                  • 3 łyżki kaszy manny,
                                                                    • boczek wędzony.

                                                                      Jak przygotować kapuśniak z blachy

                                                                      1. Na oleju przesmażamy cebulę, tradycyjnie dodając łyżeczkę cukru i szczyptę soli dla ładnego skarmelizowania. Następnie dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy. Chwilę smażymy i dodajemy wszystkie zielone akcenty. Odstawiamy. 
                                                                        1. Z włoszczyzny i żeberek pokrojonych na małe kawałki gotujemy wywar mięsny, idealny do kapuśniaku. 
                                                                          1. Ziemniaki odciskamy z soku, skrobię dodajemy z powrotem - dobrze jest wcześniej dla lepszego smaku przesmażyć boczek na chrupiąco. 
                                                                            1. Teraz trochę zabawy. Potrzebujemy 3 ścianek tortownic. Układamy je na środku blachy wyłożonej pergaminem. Do środka najmniejszej wkładamy kapustę, pomiędzy pierwszą a drugą ścianką umieszczamy gotowane żeberka, które raz jeszcze oprószamy przyprawami, i na koniec pomiędzy drugą a trzecią ścianką wykładamy farsz ziemniaczany. Po 15 minutach wlewamy wywar do kapusty.

                                                                              Ciepło-zimno, czyli gorąca owocowa zupa i zimna legumina

                                                                              Składniki na gorącą zupę owocową z zimną leguminą

                                                                              • Śmietanka 36%,
                                                                                • cukier wanilinowy,
                                                                                  • 6 żółtek,
                                                                                    • 3 jajka całe,
                                                                                      • cukier,
                                                                                        • mieszanka owoców mrożonych leśnych,
                                                                                          • pomarańcza czerwona,
                                                                                            • świeża mięta,
                                                                                              • czekolada gorzka,
                                                                                                • miód,
                                                                                                  • sok z czarnej porzeczki.

                                                                                                    Jak przygotować gorącą zupę owocową z zimną leguminą

                                                                                                    1. Śmietankę  gotujemy z cukrem wanilinowym. Żółtka, całe jajka i cukier ubijamy razem na puch, zwany koglem moglem. W trakcie ubijania dodajemy powoli schłodzoną śmietankę i ubijamy do uzyskania puszystości. 
                                                                                                      1. Tak przygotowaną masę przelewamy do okrągłego naczynia, zakrywamy folią i umieszczamy w głębokiej brytfannie, zalanej do 1/3 wysokości gorącą wodą. 
                                                                                                        1. W rondlu rozgrzewamy miód, dodajemy sok, kiedy wszystko się zagotuje, dodajemy owoce, nie mieszamy, żeby nie ich rozdrobnić. Kiedy wszystko się zagotuje, będzie gorące przekładamy na głęboki duży talerz, na środek kładziemy leguminę, skrapiamy sokiem z pomarańczy i posypujemy filetami czerwonej pomarańczy.

                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                          Autor: Michalina Kobla

                                                                                                          Źródło: Andrzej Polan

                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana