Chłodnik z awokado - przepis Ani Starmach
Chłodnik z awokado to wersja niezwykle kremowa, treściwa, a jednocześnie lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Do jej przygotowania wystarczy zaopatrzyć się tylko w kilka składników.
Składniki na chłodnik z awokado:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 świeży ogórek,
- 300 ml jogurtu naturalnego,
- 5 rzodkiewek,
- garść liści mięty,
- koperek,
- cytryna,
- sól, pieprz,
- 2 kromki razowego chleba,
- 3 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania chłodnika z awokado:
- Awokado i ogórka obrać.
- Awokado zblendować z jogurtem naturalnym, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i połową ogórka.
- Drugą część ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę.
- Chleb pokroić w kostkę i skropić łyżką oliwy, podpiec w piekarniku, aż grzanki będą chrupiące.
- Chłodnik podawać w miseczkach z dodatkiem pokrojonego ogórka i rzodkiewki, posypany koperkiem i porwanymi listkami mięty oraz z grzankami z kilkoma kroplami oliwy.
Zobacz też inne przepisy na pyszne dania od Ani Starmach
Ania Starmach i jej czekoladowy deser na Dzień Mężczyzn. Poznaj niezwykły przepis
Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach
Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach
Zobacz video: Szybki i sprawdzony przepis Ani Starmach. Co można przygotować w trzy minuty?
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: aniastarmach.pl
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: