Chłodnik z awokado według Ani Starmach. Doskonały pomysł na obiad w upalny dzień

chłodnik z awokado
Elena Rui/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Chłodnik to idealna propozycja na obiad w upalne, letnie dni. Istnieją bardzo różne wersje tej zupy, a najpopularniejsza jest ta, gdzie bazą jest sezonowa botwinka. Jeśli jednak szukasz niecodziennego, oryginalnego przepisu, to wypróbuj ten od Ani Starmach. Zobacz, jak przyrządzić chłodnik z awokado.

Chłodnik z awokado - przepis Ani Starmach

Chłodnik z awokado to wersja niezwykle kremowa, treściwa, a jednocześnie lekka, orzeźwiająca i zdrowa. Do jej przygotowania wystarczy zaopatrzyć się tylko w kilka składników.

Składniki na chłodnik z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 świeży ogórek,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 5 rzodkiewek,
  • garść liści mięty,
  • koperek,
  • cytryna,
  • sól, pieprz,
  • 2 kromki razowego chleba,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania chłodnika z awokado:

  1. Awokado i ogórka obrać.
  2. Awokado zblendować z jogurtem naturalnym, oliwą, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i połową ogórka.
  3. Drugą część ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę.
  4. Chleb pokroić w kostkę i skropić łyżką oliwy, podpiec w piekarniku, aż grzanki będą chrupiące.
  5. Chłodnik podawać w miseczkach z dodatkiem pokrojonego ogórka i rzodkiewki, posypany koperkiem i porwanymi listkami mięty oraz z grzankami z kilkoma kroplami oliwy.

Zobacz też inne przepisy na pyszne dania od Ani Starmach

Ania Starmach i jej czekoladowy deser na Dzień Mężczyzn. Poznaj niezwykły przepis

Idealne risotto naprawdę istnieje. Poznaj przepisy Ani Starmach

Lekkie, owocowe desery na weekend. Wypróbuj niezawodne przepisy Ani Starmach

Zobacz video: Szybki i sprawdzony przepis Ani Starmach. Co można przygotować w trzy minuty?

przeambitni.pl

Autor: Diana Ryściuk

Źródło: aniastarmach.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości