Chutney z ananasem i imbirem
Składniki na chutney z ananasem i imbirem :
- 1 ananas
- 2 jabłka
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 5 szt. suszonych fig
- pół czerwonej cebuli
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru
- łyżka gorczycy
- szczypta soli
- masło klarowane
- laska cynamonu
Jak przyrządzić chutney z ananasem i imbirem:
Ananas obierz i pokrój w kosteczkę. Jabłka pokrój w małej kosteczkę. Zetrzyj imbir na tarce. Figi i cebulę drobno posiekaj.
W garnku na łyżce masła duś cebulę i figi przez 2 minuty. Dodaj ananas i jabłka, podsmaż przez 3-4 minuty. Dodaj ocet, cukier i przyprawy. Duś, aż ocet odparowuje, a chutney nabierze konsystencji dżemu. Dopraw solą na koniec. Serwuj z serami, wędlinami czy zimnymi mięsami.
Zupa krem z dyni i imbirem
Składniki na zupę krem z dyni i imbirem:
- 1 dynia piżmowa lub hokkaido
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 50 ml oleju
- 1 chilli lub łyżkę płatków chilli
- 1 dymka bez cebuli
- limonka
- kolendra lub tajskiej bazylii do dekoracji
- sól
Jak przyrządzić zupę krem z dyni i imbirem
Dynię pokrój w kawałki, usuń pestki i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C do miękkości. Wyjmij dynię z pieca, usuń skórę i włóż miąższ do garnka, zalej pół szklanki wody i zmiksuj na gładko. Dodaj mleko kokosowe do zupy tak, aby uzyskać konsystencji kremu.
Imbir obierz, pokrój 2 plastry, a następnie pokrój plastry w zapałki. Resztę imbiru zetrzyj do zupy. Podgrzej zupę i dopraw do smaku solą i sokiem z limonką.
Osobno w miseczce dodaj zapałki imbiru, płatki chilli i posiekaną dymkę. Polej gorącym olejem i odstaw na 5 minut, aby smaki się przygryzły. Serwuj krem w miseczkach i polej aromatycznym olejem. Udekoruj listkami kolendry i/lub bazylii.
Udon z kurczakiem i warzywami
Składniki na udon z kurczakiem i warzywami:
- makaron udon
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- pół papryki czerwonej
- 1 pak choi
- 2 łyżki pasty żółtego curry
- 1 trawa cytrynowa
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 1 dymka bez cebuli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 limonka
- sól
- olej do smażenia
- świeża kolendra
Jak przyrządzić udon z kurczakiem i warzywami
Kurczaka pokrój na kawałki grubości palca. Marchewkę i paprykę pokrój w zapałki. Pak choi pokrój na cztery wzdłuż. Trawę cytrynową spłaszcz nożem i pokrój na 3. Imbir obierz, pokrój 2 plastry, a następnie pokrój plastry w zapałki. Resztę imbiru zetrzyj.
Warzywa smaż na rozgrzanej patelni 2-3 minuty na oleju na złoty kolor. Dodaj pak choi, wymieszaj i podsmaż jeszcze 30 sekund, dopraw warzywa solą do smaku. Odstaw. W garnku na łyżce oleju podgrzej pastę curry i wymieszaj z olejem, aż poczujesz przyjemny zapach przypraw. Dodaj starty imbir i mleko kokosowe. Podgrzej i gotuj przez minutę. Następnie dodaj kawałki kurczaka, sos rybny, sos sojowy oraz trawę cytrynową. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.
Udon gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zahartuj pod zimną wodą i odsącz. Przełóż do misek, dodaj warzywa i całość polej mlekiem kokosowym. Udekoruj zapałkami imbiru, świeżej kolendry i skrop sokiem z limonki do smaku.
Ciasto z pomarańczami i imbirem
Składniki ciasto z pomarańczami i imbirem ( na okrągłą formę o średnicy 24 cm)
- 2 pomarańcze
- 3 jajka
- 60 g cukru trzcinowego + 50 g do posypania
- 200 g masła + 20 g do posypania
- łyżka rumu
- skórki z jednej pomarańczy
- 200 g mielonych płatków migdałów
- 100 g bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jak przyrządzić ciasto z pomarańczami i imbirem
Pomarańcze pokrój na cienkie plastry. Obierz imbir i zetrzyj. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
Rozpuść masło w rondelku. Dodaj rum, imbir i skórki z pomarańczy. Wlej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj. Dodaj mielone płatki migdałów, kaszę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.
Posyp 50 g cukru dno formy do pieczenia przełożonej papierem do pieczenia. Ułóż plastry pomarańczy i dodaj 20 g masła w małych kawałkach. Przygotowaną masę przelej tak, aby przykryć pomarańczy. Piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 40-50 min lub do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odwróć ciasto tak, aby plastry pomarańczy były widoczne. Odstaw do ostygnięcia.
Zobacz także:
- Włoski comfort food według Cristiny Catese
- Dania z pięciu składników według Darii Ładochy
- Kurczę nie tylko pieczone. Patenty Piotra Kucharskiego na dania z drobiem
Autor: Luiza Bebłot, David Gaboriaud
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN