Rozgrzewające dania z imbirem według przepisów Davida Gaboriauda

David Gaboriaud w Dzień Dobry TVN
David Gaboriaud
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Na dworze coraz zimniej, wiec warto się rozgrzać. Imbir zrobi to najlepiej. Proponujemy chutney z ananasem i imbirem, rozgrzewającą zupa krem z dyni i imbirem, udon z kurczakiem i warzywami oraz odwrócone ciasto z karmelizowanymi pomarańczami i imbirem. Zobacz, jak przyrządza je szef kuchni David Gaboriaud i poznaj jego niezwykłe przepisy.

Chutney z ananasem i imbirem

Składniki na chutney z ananasem i imbirem :

  • 1 ananas
  • 2 jabłka
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 5 szt. suszonych fig
  • pół czerwonej cebuli
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 50 g cukru
  • łyżka gorczycy
  • szczypta soli
  • masło klarowane
  • laska cynamonu

Jak przyrządzić chutney z ananasem i imbirem:

Ananas obierz i pokrój w kosteczkę. Jabłka pokrój w małej kosteczkę. Zetrzyj imbir na tarce. Figi i cebulę drobno posiekaj.

W garnku na łyżce masła duś cebulę i figi przez 2 minuty. Dodaj ananas i jabłka, podsmaż przez 3-4 minuty. Dodaj ocet, cukier i przyprawy. Duś, aż ocet odparowuje, a chutney nabierze konsystencji dżemu. Dopraw solą na koniec. Serwuj z serami, wędlinami czy zimnymi mięsami.

Zupa krem z dyni i imbirem

Składniki na zupę krem z dyni i imbirem:

  • 1 dynia piżmowa lub hokkaido
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 50 ml oleju
  • 1 chilli lub łyżkę płatków chilli
  • 1 dymka bez cebuli
  • limonka
  • kolendra lub tajskiej bazylii do dekoracji
  • sól

Jak przyrządzić zupę krem z dyni i imbirem

Dynię pokrój w kawałki, usuń pestki i piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C do miękkości. Wyjmij dynię z pieca, usuń skórę i włóż miąższ do garnka, zalej pół szklanki wody i zmiksuj na gładko. Dodaj mleko kokosowe do zupy tak, aby uzyskać konsystencji kremu.

Imbir obierz, pokrój 2 plastry, a następnie pokrój plastry w zapałki. Resztę imbiru zetrzyj do zupy. Podgrzej zupę i dopraw do smaku solą i sokiem z limonką.

Osobno w miseczce dodaj zapałki imbiru, płatki chilli i posiekaną dymkę. Polej gorącym olejem i odstaw na 5 minut, aby smaki się przygryzły. Serwuj krem w miseczkach i polej aromatycznym olejem. Udekoruj listkami kolendry i/lub bazylii.

Udon z kurczakiem i warzywami

Składniki na udon z kurczakiem i warzywami:

  • makaron udon
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • pół papryki czerwonej
  • 1 pak choi
  • 2 łyżki pasty żółtego curry
  • 1 trawa cytrynowa
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 dymka bez cebuli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 limonka
  • sól
  • olej do smażenia
  • świeża kolendra

Jak przyrządzić udon z kurczakiem i warzywami

Kurczaka pokrój na kawałki grubości palca. Marchewkę i paprykę pokrój w zapałki. Pak choi pokrój na cztery wzdłuż. Trawę cytrynową spłaszcz nożem i pokrój na 3. Imbir obierz, pokrój 2 plastry, a następnie pokrój plastry w zapałki. Resztę imbiru zetrzyj.

Warzywa smaż na rozgrzanej patelni 2-3 minuty na oleju na złoty kolor. Dodaj pak choi, wymieszaj i podsmaż jeszcze 30 sekund, dopraw warzywa solą do smaku. Odstaw. W garnku na łyżce oleju podgrzej pastę curry i wymieszaj z olejem, aż poczujesz przyjemny zapach przypraw. Dodaj starty imbir i mleko kokosowe. Podgrzej i gotuj przez minutę. Następnie dodaj kawałki kurczaka, sos rybny, sos sojowy oraz trawę cytrynową. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu kilka minut.

Udon gotuj wg instrukcji na opakowaniu. Zahartuj pod zimną wodą i odsącz. Przełóż do misek, dodaj warzywa i całość polej mlekiem kokosowym. Udekoruj zapałkami imbiru, świeżej kolendry i skrop sokiem z limonki do smaku.

Ciasto z pomarańczami i imbirem

Składniki ciasto z pomarańczami i imbirem ( na okrągłą formę o średnicy 24 cm)

  • 2 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego + 50 g do posypania
  • 200 g masła + 20 g do posypania
  • łyżka rumu
  • skórki z jednej pomarańczy
  • 200 g mielonych płatków migdałów
  • 100 g bardzo drobnej kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jak przyrządzić ciasto z pomarańczami i imbirem

Pomarańcze pokrój na cienkie plastry. Obierz imbir i zetrzyj. W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.

Rozpuść masło w rondelku. Dodaj rum, imbir i skórki z pomarańczy. Wlej do miski z ubitymi jajkami i wymieszaj. Dodaj mielone płatki migdałów, kaszę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

Posyp 50 g cukru dno formy do pieczenia przełożonej papierem do pieczenia. Ułóż plastry pomarańczy i dodaj 20 g masła w małych kawałkach. Przygotowaną masę przelej tak, aby przykryć pomarańczy. Piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 40-50 min lub do suchego patyczka. Wyciągnij z piekarnika i odwróć ciasto tak, aby plastry pomarańczy były widoczne. Odstaw do ostygnięcia.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości