Kuchnia japońska jest bardzo zróżnicowana. Znajdziemy w niej potrawy podawane na surowo, gotowane, grillowane, smażone, marynowane, mnóstwo dań z ryb oraz z ryżu. Bardzo dużą popularnością cieszą się zupy, m.in. zupa miso.

Zobacz też: Zupa rybna – odkryj ją na nowo! Podpowiadamy przepis na pyszną zupę rybną nie tylko od święta >>>

Zupa miso to najpopularniejsza z japońskich zup. Może być podawana do każdego dania, jada się ją o różnych porach. Sprawdzi się na obiad, na kolację, a nawet na śniadanie. Zupa przygotowana na paście miso uznawana jest za najzdrowszą zupę świata. W jaki sposób się ją przyrządza?

Co to jest miso? Właściwości

Zupy w Japonii należą do dań obowiązkowych. Zwykle w Japonii jada się trzy posiłki dziennie, a każdy z nich składa się z pięciu elementów. Dwoma najważniejszymi są: ryż i zupa (często zupa miso z tofu lub zupa miso z kurczakiem). Do nich dobiera się jeszcze trzy elementy wybrane spośród różnych grup dań, np. surową rybę lub marynowane warzywa.

Wielu Japończyków spożywa zupę miso każdego dnia. Ta tradycyjna japońska zupa sporządzona jest na bazie specjalnego bulionu – dashi, który zawiera wiórki ryb oraz wodorosty. Dostępny jest on w postaci proszku, pasty, a także kostek, a nawet esencji. Chcąc przygotować zupę miso w Polsce, można kupić ten bulion w niektórych sklepach, ewentualnie można zamienić go na nasz klasyczny bulion. Do zupy dodaje się również miso. Co to jest miso? Jest to bardzo gęsta pasta produkowana ze sfermentowanej soi. W jej składzie może znaleźć się ryż, sól, drożdże oraz jęczmień. Dzięki temu dodatkowi, właściwości zupy miso znane są na całym świecie. W miso znajduje się wiele witamin, substancji mineralnych, a także białka.

Jest wiele odmian miso – najbardziej znane jest miso słone i pikantne, jednak można znaleźć również miso owocowe i słodkie. Zupa miso jest tradycyjną zupą w Japonii, choć najprawdopodobniej wywodzi się z Chin. Jej oryginalny skład był jednak nieco inny – Chińczycy przygotowywali ją na bazie soi, zboża, soli oraz alkoholu.

Zobacz też:  Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>

Zupa miso i jej składniki

Oprócz dashi oraz pasty sojowej miso, do zupy można dodać różnorodne składniki. Możemy przyrządzić np. zupę miso z kurczakiem, zupę miso z krewetkami, zupę miso z łososiem itd. Japończycy do zupy chętnie dodają ryby oraz specjalne wodorosty wakame. W myśl japońskiej tradycji łączy się składniki, które należą do tych samych pór roku, ale mogą być także łączone na zasadzie kontrastu, np. smaków. Często łączy się smaki wyraziste, np. cebulę, ze smakiem łagodnym, np. tofu. W zupie mogą pojawić się również ziemniaki, grzyby, rzodkiew i wiele innych składników.

Zobacz też: Andrzej Polan - przepis na "pączki mojej mamy" >>>

Zupa miso – przepis

Przygotowanie zupy miso jest bardzo proste i szybkie. Składniki potrzebne do jej przygotowania można bez problemu znaleźć w wielu supermarketach. W zupie mogą znaleźć się zarówno składniki pochodzące z tradycyjnej kuchni japońskiej, a więc glony, grzyby mun czy rzodkiew, ale również szereg produktów używanych w kuchni polskiej: szpinak, szczypiorek, seler naciowy, por lub marchew. Bulion można podawać również z makaronem. Należy jednak pamiętać, aby wszystkie składniki przygotować osobno. Niektórzy dodają do zupy odrobinę sake – idąc w kierunku pierwotnej zupy chińskiej. W tradycyjnej japońskiej zupie nie ma alkoholu.

Zobacz film: "Zupa miso". Źródło: Dzień Dobry TVN


Składniki na 6 porcji :

  • 1,5 l wody,
  • 1,5 saszetki bulionu dashi,
  • 4 łyżki pasty miso (do wyboru są pasty czerwone, białe i mieszane).
Składniki dodatkowe – najlepiej wybrać z nich od 1 do 3, według uznania:
  • 1 opakowanie tofu (ok. 350 g),
  • 1 opakowanie wodorostów wakame,
  • cebula dymka,
  • krewetki,
  • grzyby,
  •  ziemniaki.

Przygotowanie:

Wodę wlej do garnka i zagotuj. Następnie dodaj 1,5 saszetki bulionu. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Do tak przygotowanego bulionu dodaj pastę miso. Można dodać ją w całości, mieszając jednocześnie bulion. Zaleca się jednak przepuszczenie pasty przez sitko. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez ok. 2–3 minuty. Do tak przygotowanego bulionu można dołożyć pokrojone w kostkę tofu. Nie dodajemy do zupy jednak innych dodatków. Jeżeli chcesz, aby w zupie znalazł się kurczak, należy go wcześniej przygotować: umyć, pokroić, ugotować lub przypiec z przyprawami na patelni. Wodorosty zalej wrzącą wodą na 10 minut przed podaniem. Wszystkie dodatki umieść w miseczce, a następnie zalej je zupą miso.

Uwaga! Zupy miso nie można doprowadzać do wrzenia. W zupie znajdują się żywe bakterie. Doprowadzona do wrzenia zupa traci zarówno swój charakterystyczny smak, jak i swoje właściwości.

Co sądzisz o tym artykule?
62
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0