Materiał promocyjny

Jesienny obiad na sobotę i niedzielę

Aby w weekend oddać się zasłużonemu odpoczynkowi, trzeba w piątek zakasać rękawy i przygotować obiad tak na sobotę, jak i na piątek. W myśl naszej piątkowej zasady, by piec dwie pieczenie na jednym ogniu, mistrz Andrzej Polan przygotował duszoną wołowinę, faszerowanego ziemniaka, zrazy wołowe i tortillę.

Zdjęcie: Michał Wargin/ East News

Zrazy wołowe, tortilla ziemniaczana

Składniki na zrazy:

1 kg wołowiny z udźca

200 g boczku wędzonego

1 łyżka musztardy sarepskiej

2 łyżki bułki tartej

100 g masła

1 op. korniszonów z czosnkiem

1 pęczek młodej włoszczyzny

2 cebule

Przyprawa do potraw

Ziele angielskie

Liść laurowy

Tymianek

Natka pietruszki

Składniki na tortillę:

1 kg ziemniaków

8 jajek

Cebula

Zioła prowansalskie

Przyprawa do potraw

Olej do smażenia

Przygotowanie:

Przygotowania do naszego obiadu na weekend zaczynamy od tego, że udajemy się do sklepu mięsnego i kupujemy ładny kawałek udźca wołowego. Przyniesione do domu ładnie oczyszczamy tak aby został nam jeden ładny kawałek bez przerostów. Taki kawałek następnie kroimy w cienkie plastry i za pomocą tłuczka rozbijamy je na bardzo cienkie płaty, najlepiej robić jest to przez folię aluminiową. Na patelni na maśle przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy korniszony pokrojone również w drobną kostkę oraz natkę pietruszki. Do tego teraz dodajemy bułkę tartą i na koniec doprawiamy przyprawą do potraw. Masa powinna być w miarę gęsta. Na płaty mięsa układamy plastry boczku wędzonego, smarujemy musztardą i wykładamy po porcji farszu. Zwijamy zrazy, smarujemy olejem i zawijamy w folię aluminiową. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temp. 200 stopni. Taki sposób eliminuje wykorzystywania wykałaczek do spinania mięsa, a z którymi i tak póżniej mamy problem co z nimi zrobić. W rondlu przesmażamy cebulę, warzywa korzenne i dodajemy podpieczone zrazy (ale oczywiście bez folii ), zalewamy wszystko bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki kroimy w cienkie plastry, na oleju przesmażamy je do momentu aż będą na wpół miękkie. Odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, łączymy z rozbitymi jajkami, przyprawą do potraw, ziołami prowansalskimi i wykładamy na patelnię. Podsmażamy z jednej strony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Tak podpieczone wstawiamy do piekarnika jeżeli jest oczywiście taka potrzeba. Miękkie zrazy wyjmujemy z garnka, sos odparowujemy na koniec dodając zimne masło. Na upieczone tortilli podajemy zrazy, polewamy sosem.

Sos z Bolonii i placki z cukinii

Składniki sosu:

400g ścinkek z udźca wołowego

2 cebule

1 ząbek czosnku

Papryka czerwona i zielona

1 op. papryki konserwowej

1 łyżka kaparów

1 łyżka musztardy sarepskiej

6 pomidorów

Oregano

Przyprawa do potraw

Składniki placków:

3 zielone cukinie

150g pieczarek

2 jajka

1 ząbek czosnku

100g parmezanu

1 pęczek cebuli zielonej

4 łyżki mąki

200 g śmietany 18%

Koperek

Przygotowanie:

Ścinki z mięsa mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni wraz z ząbkiem czosnku. Podsmażony czosnek wyjmujemy, a do cebuli dodajemy zmielone mięso, chwilę smażymy i dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy oregano i przyprawą do potra. Dusimy do uzyskania gęstego sosu mięsnego. Na koniec dodajemy musztardę, kapary i paprykę konserwową. Cukinię oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy przyprawą do potraw i odstawiamy na pół godziny. Odciskamy dokładnie z nadmiaru soku, łączymy z jajkami, serem parmezan, jajkami, mąką, pokrojonym koperkiem i wszystko razem mieszamy. Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy małe placki. Placki podajemy z sosem, łyżką gęstej śmietany.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości