Co jedli Zosia i Tadeusz? Sprawdzić to będzie można podczas "Kolacji Mickiewiczowskiej". W naszej kuchni dania ze słynnego trzynastozgłoskowca przyrządza Katarzyna Bosacka i Agnieszka Kręglicka. Sprawdź niezwykłe przepisy.
Najsłynniejszy polski klucznik to Gerwazy z "Pana Tadeusza". Dzięki Adamowi Mickiewiczowi ten zawód znają wszyscy Polacy. Tak naprawdę jednak mało kto wie, na czym polegała ta profesja. Sprawdź, czym zajmował się klucznik.
W Muzeum Pana Tadeusza we Wrocławiu można zobaczyć oryginał rękopisu "Pana Tadeusza" w wyjątkowej aranżacji. Ze względów konserwatorskich może być wystawiony w roku tylko na ok. 180 godzin. O tym, jak dokument trafił do Ossolineum dziennikarce Dzień Dobry TVN Katarzynie Jaroszyńskiej powiedział dyrektor muzeum Marcin Hamkało. Zobaczcie, co jeszcze - z okazji 3 maja - przygotowano dla odwiedzających muzeum.