Francuskie desery – przykładowe przepisy

Rogalik francuski obok miseczka z dżemem
Fot. Alexey Dulin / EyeEm / Getty Images
Niektórzy sądzą, że nie ma lepszych przysmaków niż desery francuskie. Wizyta we Francji to z pewnością gratka dla każdego łasucha. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by spróbować ich również w Polsce. Wystarczy wybrać najciekawsze przepisy na francuskie desery spośród tych, które proponujemy.

W kuchni francuskiej panuje różnorodność. Są słynne tatry, bułeczki, croissanty, eklerki, makaroniki – w zasadzie można by wymieniać te pyszności bez końca! Oto przepisy na niektóre z nich. Poznaj najsłynniejsze desery francuskie!

Ciasto francuskie – deser

Ciasto francuskie to deser bardzo popularny , dość dobrze znany również w Polsce. Często kupujemy drożdżówki i inne przysmaki na bazie tego ciasta. Można je także przygotować samodzielnie w domu. Wbrew pozorom przepis nie jest szczególnie skomplikowany, choć dość czasochłonny. Ciasto francuskie to przepyszny deser ! Wybrany przepis zakłada przygotowanie ciasta standardowej wielkości, które zmieści się w blasze o wymiarach 20 x 30 cm.

Składniki na ciasto francuskie:

· 250 g mąki pszennej (+ 25 g),

· 250 g masła (+ 25 gr),

· 125 ml wody,

· 1 żółtko,

· szczypta soli,

· mąka do posypywania.

Wykonanie ciasta francuskiego:

1. Przesiać do miski przez sito 250 g mąki.

2. 25 g masła roztopić i przelać do mąki, następnie wyrobić jak kruszonkę.

3. Dodać do niej sól, żółtko i wodę.

4. Tak przygotowane ciasto zagnieść rękami i uformować w zbitą kulę, a następnie owinąć ją w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

5. 250 g masła pokroić w drobną kostkę i zasypać 25 g mąki – całość zmiksować.

6. Powstałą masę włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie porządnie rozwałkować na kwadrat o wymiarach około 19 x 19 cm i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

7. Wyjąć umieszczoną wcześniej w lodówce kulę ciasta, odwinąć z folii i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm.

8. Schłodzoną masę maślaną położyć na połowie ciasta, a brzegi posmarować wodą. Wolną połowę ciasta złożyć, a brzegi dokładnie docisnąć. Całość rozwałkować w kształt prostokąta. ⅓ ciasta następnie złożyć i przykryć kolejną ⅓ ciasta. Posypać mąką i ponownie rozwałkować, a następnie kolejny raz złożyć (powinny powstać trzy równe sobie warstwy). Owinąć ciasto w folię spożywczą po raz kolejny i wsadzić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować je na prostokąt, podsypując mąką, złożyć na 3 warstwy i umieść w lodówce na 2 godziny. W ten sposób trzeba składać ciasto aż 6 razy, za każdym razem wsadzając je do lodówki na dwie godziny. Tak przygotowane jest wreszcie gotowe do wypieczenia. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni lub po prostu zamrozić.

Zobacz film: Croissanty z za’atarem. Źródło Dzień Dobry TVN

Francuskie desery – słynne croissanty

Croissanty do ulubiony francuski deser przeznaczony głównie na śniadania. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, choć wymaga cierpliwości. Przygotowany przepis zakłada stworzenie około 12 rogalików.

Składniki:

· 600 gram mąki,

· 1 łyżeczka drożdży,

· 180 ml schłodzonego mleka,

· 2 łyżeczki masła,

· 40 g cukru,

· szczypta soli.

Dodatkowo:

· 300 gram masła,

· 2 ½ łyżeczki mąki,

· rozmącone jajko.

Przygotowanie:

1. Przygotować miskę i umieścić w niej 550 g mąki, cukier, sól oraz drożdże.

2. Powoli dodawać mleko i całość delikatnie wymieszać.

3. Dodać masło i również dokładnie wymieszać.

4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.

Przygotowanie masy, którą przekłada się ciasto

1. Połączyć 300 g masła z 2 ½ łyżeczki mąki.

2. Umieścić masę w lodówce na trzydzieści minut.

Dalszy ciąg przygotowania ciasta

1. Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować je w kształt kwadratu, którego szerokość będzie wynosiła około 30 cm.

2. Na środku (po przekątnej) położyć masło, a następnie zawinąć brzegi ciasta, zakrywając w ten sposób masło.

3. Ponownie rozwałkować ciasto, tym razem na prostokąt.

4. Następnie złożyć ciasto tak, by powstał z niego prostokąt i kolejny raz je rozwałkować, aby przypominało kwadrat.

5. Zawinąć ciasto przezroczystą folią i umieścić w lodówce na dwie godziny.

6. Gdy upłyną dwie godziny, a później kolejne 2 godziny, należy powtarzać proces rozwałkowywania ciasta. Ostatecznie można zawinąć ponownie ciasto przezroczystą folią i umieścić w lodówce, tym razem na całą noc.

Jak widać, przygotowanie tego francuskiego deseru wymaga czasu!

7. Rano należy wyjąć ciasto z lodówki i na posypanej mąką powierzchni rozwałkować je na kształt prostokąta o wymiarach 20 x 30 cm.

8. Następnie przeciąć ciasto na pół. Każdy kawałek ciasta rozwałkować, by uzyskać kształt prostokąta o długości 60 cm i szerokości 30 cm.

9. Pociąć ciasto na trójkąty, każdy z nich zawinąć w taki sposób, by powstał croissant.

10. Wyłożyć je na natłuszczoną blachę, przykryć przezroczysta folią i odstawić na 45 minut (w tym czasie croissanty urosną).

11. Pozostaje już tylko rozgrzać piekarnik do temperatury około 190 stopni.

12. Ciastka posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie piec przez około 20 minut. Gotowe są, gdy się lekko zarumienią.

Ten francuski deser jest warty tyle pracy, ponieważ smakuje wyśmienicie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości