Materiał promocyjny

Dania z perliczki według przepisu Andrzeja Polana

Najlepsze przepisy na niedzielny obiad
Źródło: Dzień Dobry TVN
Perliczka to wyjątkowo szlachetny gatunek drobiu - znawcy cenią ją szczególnie za wyjątkowy, zbliżony do dziczyzny smak. Jej mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne, zawiera też dużo białka i niewiele tłuszczu. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z perliczki.

Jesienny rosół z perliczki

Składniki na jesienny rosół z perliczki:

  • 1 perliczka;
    • 1 duża włoszczyzna z liśćmi selera;
      • 2szt cebuli;
        • 1 pęczek koperku;
          • 1 pęczek natki pietruszki;
            • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty;
              • świeża trybula;
                • świeży lubczyk;
                  • 250g kaszy pęczak.

                    Sposób przygotowania jesiennego rosołu z perliczki:

                    Do garnka wrzucamy włoszczyznę z liśćmi selera. na patelni palimy cebulę, podsypując ją delikatnie cukrem dla uzyskania karmelowego smaku. Wrzucamy do garnka razem z perliczką, wszystkimi przyprawami i ziołami (pozostawiamy parę gałązek natki i koperku). Wszystko zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na minimalnym tak żeby tylko delikatnie "pyrkotał". Gotujemy minimum 2 godziny, jeśli dłużej - wyjmujemy wcześniej włoszczyznę żeby nie puszczała zbyt słodkiego smaku do rosołu.

                    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, włoszczyznę kroimy w kostkę, dodajemy pozostawioną natkę i koperek. taką jesienną kaszę wykładamy do talerza, mięso z perliczki pozbawione kości, skóry dodajemy w kawałkach i wszystko zalewamy rosołem, dodajemy gałązki lubczyku i trybuli jak mamy jak nie to i tak rosół będzie pyszny!

                    Filet z perliczki w śmietanie z fasolą w naleśniku orkiszowym

                    Składniki na filet z perliczki w śmietanie z fasolą w naleśniku orkiszowym:

                    • 4 filety z perliczki;
                      • 500ml oleju rzepakowego;
                        • sól, pieprz, jałowiec;
                          • 250g mąki orkiszowej;
                            • 2 jajka;
                              • 100ml mleka;
                                • 100ml wody;
                                  • szczypta soli;
                                    • czarnuszka, siemię lniane;
                                      • 2 puszki fasolki białej;
                                        • 1 pęczek szczypiorku;
                                          • kminek, pieprz czarny, cząber;
                                            • 2 pomidory;
                                              • masło klarowane;
                                                • 200g tartego sera;

                                                  Sposób przygotowania fileta z perliczki w śmietanie z fasolą w naleśniku orkiszowym:

                                                  Filety z perliczki obtaczamy w mieszance zmielonego pieprzu, soli i małej ilości jałowca. Odstawiamy na godzinę i po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym i w garnku zalewamy olejem. Confitujemy, dzięki temu mięso będzie soczyste i miękkie. Z mąki, jajek, mleka i wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Wypiekamy naleśniki i odstawiamy .

                                                  Na maśle krótką chwilę przesmażamy szczypiorek, dodajemy fasolę bez zalewy, śmietankę, przyprawy i pokrojone lub zmiksowane pomidory. gotujemy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. miękką perliczkę rwiemy na kawałki i dodajemy do sosu. naleśniki wykładamy do misek, nadając im kształt zbliżony naczyniu, smarujemy jajkiem i zapiekamy. nakładamy porcje sosu, posypujemy serem i zapiekamy na złoty kolor.

                                                  Perliczka duszona w warzywach i kapuście kiszonej

                                                  Składniki na perliczkę duszoną w warzywach i kapuście kiszonej:

                                                  • 1 perliczka;
                                                    • 1 włoszczyzna;
                                                      • 4szt cebuli;
                                                        • 4 jabłka (szara reneta);
                                                          • 500 g kapusty kiszonej;
                                                            • papryka wędzona, kminek, kolendra, gałka muszkatołowa;
                                                              • 50g masła.

                                                                Sposób przygotowania perliczki duszonej w warzywach i kapuście kiszonej:

                                                                Perliczkę obtczamy w zmiksowanych przyprawach. Warzywa kroimy w grube plastry, podobnie cebulę i przesmażamy na patelni na oleju, następnie wykładamy na blaszkę. Wyporcjowaną perliczkę obsamżamy na złoty kolor i przekładamy na warzywa, podlewamy rosołem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 240 stopni przez 20 minut, a następnie 160 stopni przez około 1 godzinę. Po 30 minutach dodajemy kapustę kiszoną na perliczkę. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, wrzucamy całe szare renety i pieczemy do momentu aż jabłka zaczną pękać.

                                                                Udka perliczki faszerowane grzybami

                                                                Składniki na udka perliczki faszerowane grzybami:

                                                                • 4 udka z perliczki;
                                                                  • 200g pieczarek portobello;
                                                                    • kilka grzybów suszonych;
                                                                      • 1 cebula;
                                                                        • natka pietruszki;
                                                                          • pieprz, sól, kminek;
                                                                            • 2op. jarmużu;
                                                                              • żurawina mrożona.

                                                                                Sposób przygotowania udek perliczki faszerowanych grzybami:

                                                                                Udka rozbieramy z kości i wraz z wcześniej przesmażoną cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki przesmażamy na złoty kolor, pod koniec dodając wcześniej namoczone grzyby suszone pokrojone bardzo drobno (mogą być też zmiksowane na puder). Doprawiamy przyprawami, dodajemy natkę pietruszki. Całość układamy na blaszce i pieczemy około 30 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Jarmuż zasalamy, po 15 minutach mocno wyciskamy rękoma, dzięki temu będzie bardzo smaczny i przyjemny w jedzeniu. żurawinę przesmażamy krótko na miodzie.

                                                                                Zobacz także:

                                                                                Autor: Katarzyna Lackowska

                                                                                Źródło: Andrzej Polan

                                                                                Źródło zdjęcia głównego: Krzysztof Kowalczyk/Dzień Dobry TVN Online

                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości