Łosoś gotowany w oleju, tortilla ziemniaczana z pomidorami, cukinią i jarmużem, a na deser biszkoptowe ciasto z gruszkami - takie pyszności powstają w naszej kuchni. Wszystkie są na bazie zdrowego oleju rzepakowego. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana.
Łosoś gotowany w oleju, konfitura z papryki czerwonej, brukselka smażona z jabłkami
Składniki na łososia gotowanego w oleju
- 600 g filetów z łososia b/s
- 1 l oleju rzepakowego
- 1 cytryna
- tymianek świeży
- sól, pieprz
- 6 szt. papryki czerwonej
- ocet jabłkowy
- cukier trzcinowy do smaku
- 200 g brukselek
- 4 jabłka antonówki
Sposób przygotowania łososia gotowanego w oleju
Łososia sprawiamy solą, pieprzem. rondel wykładamy pergaminem, układamy porcje łososia i zalewamy olejem. Doprowadzamy do wrzenia, po 3-4 minutach zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy.
Paprykę kroimy drobno i przesmażamy na oleju do momentu, aż będzie prawie miękka, dodajemy cukier i ocet jabłkowy, miksujemy na puree. Raz jeszcze zagotowujemy i odparowujemy. Brukselkę dzielimy na pojedyncze listki, jabłka kroimy w plastry i przesmażamy razem na patelni, dodajemy koperek, pieprz i sól do smaku.
Tortilla ziemniaczana z pomidorami, cukinią i jarmużem
Składnik na tortillę ziemniaczana z pomidorami, cukinią i jarmużem:
- 1 kg ziemniaków czerwonych
- 5 jaj
- 100 g sera tartego
- 2 cukinie żółte
- 1 pęczek kopereku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 l oleju rzepakowego
- 300 g pomidorków cherry na gałązce
Sposób przygotowania tortilli ziemniaczanej z pomidorami, cukinią i jarmużem:
Ziemniaki szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Olej rozgrzewamy i smażymy pokrojone ziemniaki. Odcedzamy po krótkim smażeniu. Ziemniaki łączymy z cukinią pokrojoną w plasterki, ziołami. Doprawiamy pieprzem i solą.
Masę przekładamy na patelnię, na wierzch wykładamy gałązki pomidorów cherry i smażymy z jednej strony. Dopiekamy w piekarniku do momentu, aż masa jajeczna nam się zetnie i pomidory delikatnie popękają.
Biszkoptowe ciasto z gruszkami
Składniki na biszkoptowe ciasto z gruszkami
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka kakao
- 10 gruszek z ogonkami najlepiej nie konferencja miękkie
Sposób przygotowania biszkoptowego ciasta z gruszkami:
Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę z proszkiem, olej. 1/3 ciasta łączymy z kakao, pozostałe wylewamy i wierzch polewamy ciastem z kakao.
Gruszki pozbawiamy środków i układamy na stojąco w cieście. Wszystko razem pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Więcej o oleju rzepakowym na stronie olejrzepakowy.com
Zobacz także:
- Zupa krem z dyni i pomidorów z pieczoną gruszką według Magdy Gessler. Przepis na pyszną jesień
- Szakszuka, gulasz marokański i sałatka z pieczonych buraków. Przepisy Basi Tworek na dania robione z miłością
- Kuchnia pod znakiem cebuli. Poznaj wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN