Materiał promocyjny

Łosoś, tortilla i ciasto z gruszkami według przepisów Andrzeja Polana

Andrzej Polan
Olej rzepakowy skarbem Europy
Źródło: Dzień Dobry TVN

Łosoś gotowany w oleju, tortilla ziemniaczana z pomidorami, cukinią i jarmużem, a na deser biszkoptowe ciasto z gruszkami - takie pyszności powstają w naszej kuchni. Wszystkie są na bazie zdrowego oleju rzepakowego. Poznaj wyjątkowe przepisy Andrzeja Polana.

Łosoś gotowany w oleju, konfitura z papryki czerwonej, brukselka smażona z jabłkami

Składniki na łososia gotowanego w oleju

  • 600 g filetów z łososia b/s
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • tymianek świeży
  • sól, pieprz
  • 6 szt. papryki czerwonej
  • ocet jabłkowy
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 200 g brukselek
  • 4 jabłka antonówki

Sposób przygotowania łososia gotowanego w oleju

Łososia sprawiamy solą, pieprzem. rondel wykładamy pergaminem, układamy porcje łososia i zalewamy olejem. Doprowadzamy do wrzenia, po 3-4 minutach zdejmujemy rondel z ognia i odstawiamy.

Paprykę kroimy drobno i przesmażamy na oleju do momentu, aż będzie prawie miękka, dodajemy cukier i ocet jabłkowy, miksujemy na puree. Raz jeszcze zagotowujemy i odparowujemy. Brukselkę dzielimy na pojedyncze listki, jabłka kroimy w plastry i przesmażamy razem na patelni, dodajemy koperek, pieprz i sól do smaku.

Tortilla ziemniaczana z pomidorami, cukinią i jarmużem

Składnik na tortillę ziemniaczana z pomidorami, cukinią i jarmużem:

  • 1 kg ziemniaków czerwonych
  • 5 jaj
  • 100 g sera tartego
  • 2 cukinie żółte
  • 1 pęczek kopereku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 l oleju rzepakowego
  • 300 g pomidorków cherry na gałązce

Sposób przygotowania tortilli ziemniaczanej z pomidorami, cukinią i jarmużem:

Ziemniaki szorujemy i kroimy w cienkie plasterki. Olej rozgrzewamy i smażymy pokrojone ziemniaki. Odcedzamy po krótkim smażeniu. Ziemniaki łączymy z cukinią pokrojoną w plasterki, ziołami. Doprawiamy pieprzem i solą.

Masę przekładamy na patelnię, na wierzch wykładamy gałązki pomidorów cherry i smażymy z jednej strony. Dopiekamy w piekarniku do momentu, aż masa jajeczna nam się zetnie i pomidory delikatnie popękają.

Biszkoptowe ciasto z gruszkami

Składniki na biszkoptowe ciasto z gruszkami

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka kakao
  • 10 gruszek z ogonkami najlepiej nie konferencja miękkie

Sposób przygotowania biszkoptowego ciasta z gruszkami:

Jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy mąkę z proszkiem, olej. 1/3 ciasta łączymy z kakao, pozostałe wylewamy i wierzch polewamy ciastem z kakao.

Gruszki pozbawiamy środków i układamy na stojąco w cieście. Wszystko razem pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Więcej o oleju rzepakowym na stronie olejrzepakowy.com

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości