Kuchnia pod znakiem cebuli. Poznaj wyjątkowe przepisy Tomasza Grabskiego

Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN
Tomasz Grabski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez cebuli. Dzięki charakterystycznym, silnym i nieco słodkawym smaku wykorzystywana jest przede wszystkim w celu nadania aromatycznej nuty potrawom, wzbogacając jednocześnie ich wartość odżywczą. W kuchni najczęściej występuje jako dodatek, przyprawa do potraw. Tomasz Grabski zdradził przepisy na dania, w których to cebula gra główną rolę.

Klasyczna francuska zupa cebulowa z grzanką i serem

Składniki na klasyczną francuską zupę cebulową z grzanką i serem

  • 400 g cebuli;
  • 150 g masło;
  • 0,3 l białego wina;
  • 1,5 l bulionu wołowego;
  • bagietka pszenna;
  • 100 g tartego sera;
  • gałązka tymianku;
  • sól;
  • pieprz;

Sposób przygotowania klasycznej francuskiej zupy cebulowej:

Smaż cebulę na maśle do momentu rumianego koloru, gdy będzie już skarmelizowana dodaj białe wino i gotuj aż odparuje, następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem, dodaj gałązkę tymianku. Gotuj do miękkości pod koniec dopraw do smaku

Zupę przelej do miseczek, na wierzch daj grzankami z bagietki pszennej i tarty ser. Jeżeli chcesz, tak przygotowaną zupę możesz zapiec w piekarniku

Krążki cebulowe z sosem tatarskim

Składniki na krążki cebulowe z sosem tatarskim:

  • 4 szt. dużej, białej cebuli;
  • 4 łyżki mąki pszennej;
  • 100 g bułki tartej lub panco;
  • Panierka:
  • 125 ml wody gazowanej;
  • 75 g mąki pszennej;
  • 40 g skrobi ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • sól, pieprz;
  • Sos tatarski:
  • 4 łyżki majonezu;
  • 3 ogórki konserwowe;
  • 10 pieczarek marynowanych;
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Sposób przygotowania krążków cebulowych z sosem tatrskim:

Cebulę, najlepiej szeroką, pokroić w grube krążki oddzielając je od siebie. Z przygotowanych składników panierki przygotować ciasto. Obtoczone w mące cebulę zanurz w cieście a następnie osusz w bułce tartej. Smaż w głębokim oleju do uzyskania złotego koloru i chrupiącej konsystencji. Składniki sosu tatarskiego pokrój w drobną kostkę i połącz je ze sobą. Podawaj gorące z zimnym sosem tatarskim

Piklowana czerwona cebula

Składniki na piklowaną czerwoną cebulę:

  • szklanka octu winnego białego;
  • łyżeczka soli morskiej;
  • 3 łyżeczki cukru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 duże czerwone cebule

Sposób przygotowania piklowanej czerwonej cebuli:

Ocet zagotuj z dodatkiem soli i cukru. Cebulę obierz i pokrój w dowolny kształt, następnie przełóż cebulę do słoika dodaj czosnek. Ciepłą zalewą napełnij słoik z cebulą do samego końca i zakręć. Tak przygotowaną, wystudzoną cebulę przełóż do lodówki. Po 12 godzinach nadaje się do jedzenia

Lubelski cebularz z makiem

Składniki na lubelski cebularz z makiem:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej;
  • 60 g świeżych drożdży;
  • łyżeczka cukru;
  • 250 ml mleka;
  • jajko;
  • 60 g masła;
  • sól
  • Farsz:
  • 4 białe cebule;
  • 2 łyżeczki maku;
  • 4 łyżki oleju rzepakowego;
  • sól.

Sposób przygotowania lubelskich cebularzy z makiem:

Mleko lekko podgrzej i odlej ¼, dodaj do niej cukier oraz drożdże, mąkę dodawaj powoli, tak by osiągnąć konsystencję kwaśnej śmietany. Rozczyn odłóż na 15 minut, po wyrośnięciu dodaj pozostałe składniki. Ciasto wyrabiaj do momentu aż zacznie odrywać się od ręki

Cebulę pokrój w grubą kostkę posyp solą lekko podduś, dodaj olej i odstaw na bok. Z wyrośniętego ciasta uformuj placuszki o grubości 0,5 cm i przełóż je na blaszkę. Na górę nałóż farsz , brzegi posmaruj rozmąconym jajkiem

Piecz w temperaturze 180 ° Celsjusza około 15 minut i złocistego koloru

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!