Materiał promocyjny

Burrito wegetariańskie, sezonowe owoce pod kruszonką i inne dania dla walczących z otyłością 

Talerz zdrowego żywienia - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Coraz więcej osób zmaga się z otyłością brzuszną. Aby się jej pozbyć, należy postanowić m.in. na zdrowy jadłospis. Kilka przykładowych dań przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN dietetyk, Monika Stromkie-Złomaniec. Na naszym stole pojawiły się: pasta z fasoli, burrito wegetariańskie, sos tzatziki, a także sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką.

Zdrowy talerz śniadaniowy

Składniki:

  • jajko sadzone
    • 2 plasterki sera halloumi
      • 1/4 awokado + sok z cytryny
        • łyżka pasty z fasoli lub hummusu
          • grzanka z chleba pełnoziarnistego
            • szczypta czarnuszki

              Warzywa:

              • 2 pieczarki
                • 5 pomidorków cherry
                  • 1/4 papryki żółtej/czerwonej
                    • 1/3 ogórka
                      • dowolne kiełki
                        Zdrowe śniadanie
                        Zdrowe śniadanie
                        Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                        Pasta z fasoli

                        Składniki na pastę z fasoli:

                        • puszka czerwonej fasoli
                          • 4-5 suszonych pomidorów z oliwy
                            • kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów
                              • tymianek
                                • pieprz ziołowy
                                  • sól
                                    • mały ząbek czosnku
                                      • ewentualnie odrobina ostrej papryki

                                        Jak przygotować pastę z fasoli:

                                        Do miski przełożyć odcedzoną fasolę i posiekane drobniej suszone pomidory i czosnek. Wsypać zioła i przyprawy, miksować blenderem. Dodawać stopniowo olej z suszonych pomidorów do uzyskania pożądanej konsystencji pasty.

                                        Burrito wegetariańskie

                                        Składniki na burrito wegetariańskie:

                                        • 100 g kaszy pęczak lub mieszanki kasz z soczewicą
                                          • puszka czarnej fasoli
                                            • 1/2 cukinii
                                              • 1/2 cebuli
                                                • 4 połówki suszonych pomidorów
                                                  • 200 ml przecieru pomidorowego
                                                    • łyżeczka koncentratu pomidorowego
                                                      • 200 g tartego sera żółtego
                                                        • 2-3 garści świeżego szpinaku
                                                          • łyżka oleju rzepakowego
                                                            • 6 placków tortilli o średnicy ok. 25 cm
                                                              • bazylia, oregano, sproszkowana słodka i ostra papryka
                                                                • sól, pieprz

                                                                  Jak przygotować burrito wegetariańskie:

                                                                  Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Fasolę odsączyć z zalewy na sitku. Cukinię pokroić w kostkę, drobno posiekać suszone pomidory. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną drobno cebulę. Następnie dodać cukinię, podsmażać ją kilka minut, aż zmięknie. Na patelnię dołożyć kaszę, fasolę, suszone pomidory, a całość zalać przecierem pomidorowym i dodać koncentrat. Dosypać zioła i przyprawy. Dusić bez przykrycia około 10-15 minut, by całość zgęstniała, co jakiś czas zamieszać. Farsz podzielić na 6 równych porcji. Na środek każdej tortilli nałożyć porcję farszu, trochę szpinaku i tartego sera. Zawinąć tortille (najpierw boki do środka, a potem w rulon). Zawinięte burrito podgrzać z obydwu stron do zrumienienia na patelni grillowej (lub zwykłej). Burrito przekroić na pół, podawać z sosem tzatziki.

                                                                  Burrito wegetariańskie
                                                                  Burrito wegetariańskie
                                                                  Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                  Sos tzatziki

                                                                  Składniki na sos tzatziki:

                                                                  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego typu skyr
                                                                    • 100 g jogurtu naturalnego
                                                                      • 1/3 ogórka szklarniowego
                                                                        • ząbek czosnku
                                                                          • sól

                                                                            Jak przygotować sos tzatziki:

                                                                            Ogórek obrać, rozkroić wzdłuż i przy pomocy łyżeczki wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i pozostawić na ok. 10 minut. Następnie odlać wytworzoną wodę. Do tak przygotowanego ogórka dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Wymieszać.

                                                                            Burrito wegetariańskie z sosem tzatziki
                                                                            Burrito wegetariańskie z sosem tzatziki
                                                                            Źródło: Mateusz Grochocki/East News

                                                                            Sezonowe owoce pod żytnio-owsianą kruszonką

                                                                            Składniki na owoce pod kruszonką:

                                                                            • 3 jabłka
                                                                              • 200 g śliwek
                                                                                • łyżeczka mielonego cynamonu
                                                                                  • 2 łyżki płatków migdałów
                                                                                    • jogurt grecki lub jogurt typu skyr

                                                                                      Kruszonka:

                                                                                      • 60 g zimnego masła
                                                                                        • 70 g mąki żytniej typ 720
                                                                                          • 40 g płatków owsianych
                                                                                            • 2 łyżki cukru trzcinowego

                                                                                              Jak przygotować owoce pod kruszonką:

                                                                                              Przygotować kruszonkę ucierając wszystkie składniki tak, aby uzyskać okruchy. Wstawić na 10-15 minut do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Śliwki wypestkować. Owoce przełożyć do żaroodpornego naczynia, oprószyć cynamonem, posypać kruszonką i migdałami. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) na około 15 minut. Porcję deseru podawać z łyżką jogurtu.

                                                                                               Talerz zdrowego żywienia
                                                                                              Talerz zdrowego żywienia
                                                                                              Źródło: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

                                                                                              Zobacz także:

                                                                                              Monika Stromkie-Złomaniec

                                                                                              Autor: Izabela Dorf

                                                                                              Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                              Materiał promocyjny
                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości