Przepisy kulinarne

Mikołaj Rey w poszukiwaniu najsmaczniejszych malin i jeżyn. Po które odmiany warto sięgnąć?

Przepisy kulinarne

Autor:
Katarzyna
Oleksik
Reporter:
Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski
Rey w malinowo-jeżynowym chruśniaku
Dzień Dobry TVNRey w malinowo-jeżynowym chruśniaku

Mało kto wie, że Polska jest jednym z największych producentów malin. Dlaczego warto wprowadzić je do swoje diety? Jakie odmiany można spotkać na rynku i jak wykorzystać je w kuchni? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Jeżyny i maliny - dlaczego warto jej jeść?

Jedna z największych upraw malin i jeżyn znajduje się w miejscowości Brzezna, gdzie znajduje się Sadowniczy Zakład Doświadczalny. To właśnie tam wybrał się Mikołaj Rey. Jego uwagę zwróciła przede wszystkim wielkość owoców - są znacznie większe niż te, które możemy spotkać, np. w lesie. Warto dodać, że różni je nie tylko wielkość. - Pędy jeżyny leśnej są kolczaste, przez co ich zbieranie jest dosyć trudne. Odmiana, którą wyhodowaliśmy, nie ma kolców. Uprawa nowych odmian idzie właśnie w tę stronę, aby owoce były duże, a krzewy nie miały kolców - mówiła w rozmowie z Mikołajem Reyem Maria Buczek z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej.

W terenie zakładu uprawiana jest także najsmaczniejsza odmiana malin - polana. - To najstarsza odmiana wyhodowana w instytucie. Jest bardzo odporna na choroby, a jej owoce są smaczne i słodkie. Polana jest obecnie znana na całym świecie - mówił Paweł Szymaniuk z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej.

Dlaczego warto jeść maliny i jeżyny?

Maliny i jeżyny są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. - Zawierają bardzo dużo witamin. W ich składzie znajdują się antocyjany, polifenole. Badania pokazują, że związki te mają działanie przeciwnowotworowe i mogą chronić przed nowotworami skóry - mówiła Maria Buczek z Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej.

Jak jeść maliny i jeżyny? Można je podawać na wiele sposobów. Urozmaicą smak zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Podczas pobytu w Brzeznej Mikołaj Rey spotkał się z Dawidem Nieciem, który przygotował dla niego niezwykłe danie z dodatkiem malin i jeżyn. Czy było smaczne? Dowiecie się tego z naszego materiału.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

Zobacz także:

Autor:Katarzyna Oleksik

Reporter: Mikołaj Rey, Łukasz Kowalski

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości