Krem z białych szparagów
Składniki:
500 g białych szparagów
60 g masła
20 g mąki
1 cebula
1 szalotka
100 ml świeżej śmietany
6 ml mleka
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Sól i pieprz
Orzeszki pinii do dekoracji
Przygotowanie:
Wyczyść szparagi. Gotuj w 1,5 litrze wrzącej, osolonej wody przez 20 minut. Odcedź i zatrzymaj wywar. Obierz i drobno posiekaj cebulę i szalotkę. Rozpuść masło w rondlu, zeszklij cebulę i szalotkę. Posyp mąką i smaż przez 2 minuty, stale mieszając. Stopniowo dodawać wywar z szparagów. Pokrój szparagi na kawałki i dodaj do poprzedniego preparatu. Gotuj przez 10 minut. Zdejmij garnek z ognia, ostudź i zmiksuj. Połączyć z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem i dodaj szczypiorek. Garnek wstaw znowu na ogień, dodaj śmietanę. Nie doprowadź do wrzątku.
Zielone szparagi z grilla w papilocie
składniki:
1 wiązka szparagów zielonych
Masło
Świeży lubczyk
7 plastrów szynki parmeńskiej lub serrano
Sól, pieprz
Ewentualnie: 2 pstrągi, 4 główki czosnku, 1 cytryna, masło, świeża bazylia, świeży tymianek
Przygotowanie:
Zrobić masło czosnkowo-ziołowe, pokroić kilka plasterków cytryny, pstrąga faszerować masłem, zawinąć całość w folii aluminiowej z plastrami cytryny, grillować 5 do 7 min z każdej strony.
Szparagi umyć i pozbawić dolnej twardej części łodygi, umieść po 5 do 7 szparagów do foli aluminiowej z kawałkiem masła, 1 lub 2 listki świeżego lubczyku i kawałkiem szynki. Dopraw, zawiń szczelnie w foli i rzuć na grill na około 7 min. Podaj sam lub np. z pstrągiem z grilla.
Szparagi z sosem mousseline
Składniki:
1 wiązka białych szparagów
1 wiązka zielonych szparagów
2 jajka
2 kopiaste łyżki musztardy Dijon
Olej słonecznikowy lub rzepakowy
Kilka kropli octu z czerwonego wina
Kilka kropli solu z cytryny
Sól, pieprz
Szczypta cukru
Sos mousseline:
Zrobić majonez (żółtka połączyć z musztardą, dolewać olej nieustanie mieszając, doprawić cytryną solą i pieprzem, ewentualnie octem.) Białka ubić, połączyć bardzo delikatnie z majonezem najpierw 1/3 ubitych białek, a następnie drugą część. Szparagi umyj i ugotuj w wrzątku z szczyptą cukru i kilka kropli octu około 7 minut. Podać natychmiast z sosem mousseline.
Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce
Składniki:
Szparagi zielone i białe
3 żółtka
3 jajka
Sok z cytryny 1,5 łyżki
Masło 250g
Musztarda dijon 1 łyżka
Sól, pieprz
Trochę octu z czerwonego wina
Młode Ziemniaki w mundurku
Olej lniany
Kostki lodu
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Sos: Masło roztopić. W osobnym garnku na bardzo malutkim ogniu połączyć żółtka z sokiem z cytryny mieszając trzepaczką, gdy masa zabiela się i puchnie połączyć bardzo powoli z topionym masłem nieustannie mieszając. Doprawić solą pieprzem i łyżką musztardy dijon.
Zielone szparagi ugotować 7 min lub grillować na patelni grillowej 3 do 4 min z olejem lnianym. Surowe białe szparagi pokroić w bardzo cienkie paski obieraczką i wrzucać do lodowatej wody (zimna woda z kostkami lodu) Jajko wrzucać do ledwo pyrkającego wrzątku doprawionym octem czerwonym gotować 2,30 minuty. Podać całość od razu, udekorować „frędzelkami z białych szparagów”.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN