Jak wygląda droga na kulinarny szczyt? "Poszło zupełnie nieplanowo, ale pięknie"

Le Cordon Bleu: najlepsza szkoła kulinarna na świecie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Anna Starmach ukończyła prestiżową, francuską szkołę kulinarną Le Cordone Bleu. To elitarna placówka dla pasjonatów gastronomii. W studiu Dzień Dobry TVN oprócz jurorki programu MasterChef zasiedli znani i lubiani kucharze - Mikołaj Rey i Szymon Czerwiński. Oni także opowiedzieli o drodze na kulinarne szczyty.

Le Cordon Bleu - najlepsza szkoła kulinarna na świecie

Le Cordon Bleu w Paryżu to instytut kulinarny, w którym pod czujnym okiem najlepszych szefów kuchni na świecie, najbardziej zdeterminowani adepci sztuki kulinarnej szlifują swoje umiejętności. To miejsce nazywane jest mekką pasjonatów gastronomii, jest to najstarsza i najbardziej elitarna szkoła na świecie, powstała w 1895 roku.

- Początkowo damy z wyższych sfer uczyły się tu technik klasycznej, francuskiej kuchni. Dzisiaj nauczamy w 18 szkołach świata, a nasi uczniowie zdobywają wiedzę we wszystkich dziedzinach. Uczą się nie tylko kuchni, ale też cukiernictwa, piekarstwa, czy sztuki kulinarnej. Cordon Bleu na stałe wpisał się w kulturę kuchni na świecie - powiedział Eric Briffard, szef kuchni i dyrektor Le Cordon Bleu Paris.

Tą prestiżową szkołę ukończyła także Anna Starmach, którą widzowie doskonale znają z programu "MasterChef" - Wyróżniała się swoim zaangażowaniem, miała wielką ochotę gotować. W tym zawodzie potrzebna jest pasja i trzeba być smakoszem, Anna właśnie taka była - powiedział Eric Briffard.

Anna Starmach o drodze na kulinarny szczyt

Anna Starmach w paryskiej szkole uczyła się 14 lat temu, ale wspomina ten czas z ogromnym sentymentem. Powiedziała nawet, że był to "najlepszy rok w życiu". - To jest marzenie, które się realizowało każdego dnia, myśmy tam cały czas gotowali i cały czas jedli i cały czas się rozwijali. Och rany, jakie piękne wspomnienia, dziękuję Dzień Dobry TVN. Jestem cała wzruszona - powiedziała poruszona Starmach.

Anna Starmach jest pierwszą Polką, która ukończyła tą elitarną szkołę. - Wszyscy byli bardzo szczęśliwi, bo mówiłam po francusku. To jest szkoła, gdzie rzeczywiście są dwa języki, no i wiadomo, że francuzi wolą mówić po francusku - wyjaśniła.

W studiu Dzień Dobry TVN pojawili się także Mikołaj Rey oraz Szymon Czerwiński, którzy opowiedzieli o swoich początkach w gastronomii.

- (...) mi MasterChef otworzył świat kulinarny. Skończyłem ekonomię, logistykę, pracowałem w różnych korporacjach, m.in. międzynarodowych i w momencie, kiedy dowiedziałem się, że jestem w czternastce MasterChefa zadzwoniłem do mamy, a ona mówi, że to jest ten moment, aby zrezygnować z udziału w MasterChefie - wspominał Szymon Czerwiński. Niedługo później, po zajęciu 5. miejsca w programie Szymon rzucił korporację i poświęcił się gotowaniu.

Mama Mikołaja Reya dowiedziała się o tym, że będzie kucharzem, kiedy ten miał zaledwie 5 lat. - Ja zawsze lubiłem bawić się w kuchni. (...) Później poszło zupełnie nieplanowo, ale pięknie - tłumaczył Mikołaj, który w wieku 18 lat przyjechał do Polski i zachwycony naszą kuchnią, został na zawsze.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Reporter: Anna Kowalska

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości