Makaron domowymi sposobami - czego potrzebujemy?
Cristina Catese to włoska szefowa kuchni. O gotowaniu wie wszystko, a zwłaszcza makaronu. Co więcej, jak zapewnia, każdy, nawet największy laik, zrobi go w domu. - Mieszkam sama i robię sobie makaron codziennie - powiedziała. Co jest potrzebne, żeby dosłownie w kilka chwil cieszyć się domową pastą?
Składniki:
- 100 g mąki
- 2 jajka
- ciepła woda
Jak przygotować makaron w domu?
Jak instruowała ekspertka, do miski wsypujemy mąkę. Następnie w środku małą miseczką, robimy "wulkan". Umieszczamy tam dwa jajka w domowej temperaturze. - Powoli w misce ubijamy jajko, zgarniając ze ścianek mąkę. Powietrze dobrze będzie działało na ciasto - mówiła Cristina Catese.
Kiedy mamy gotową masę, wykładamy ją na stolnicę. - Czyścimy ją, żeby nic się nie przyklejało. Ugniatamy ciasto, a nie rozszarpujemy. Później wałkujemy i odkładamy na godzinę, żeby odleżało. Zanim zaczniemy kroić w paski, musimy poczekać aż ciasto lekko wyschnie - tłumaczyła szefowa kuchni.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.
Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Fizjoterapia stomatologiczna nie wiąże się tylko z jamą ustną. "Napięcia z twarzy bardzo lubią się przenosić w inne obszary ciała"
- Co zrobić, gdy bliska osoba choruje psychicznie? "Jeżeli walczymy ze stygmatyzacją, to budujemy lepszy świat"
- Projektuje przestrzenie w najbardziej prestiżowych dzielnicach świata. "Cudze chwalicie, swego nie znacie"
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN