Agata Mitera i jej jadalne obrazy
Agata Mitera z zawodu jest dietetykiem i wykładowcą Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Przygodę z jadalnymi obrazami zaczęła w czasie pandemii, aby skupić się na czymś innym, niż to, co działo się na świecie. Nową pasją zaczęła dzielić się w Internecie.
- Zawsze lubiłam ładne rzeczy, zawsze lubiłam ładnie podawać jedzenie. Food art jest w Polsce bardzo mało popularny oprócz tego, że to jest po prostu bardzo ładne. Zafascynowało mnie w tym to, jak to jest robione. Wydawało mi się, że tego w ogóle nie da się zrobić - przyznała bohaterka naszego reportażu.
Początki były trudne, bo Agata Mitera nie potrafi rysować i musiała uczyć się wszystkiego od zera. Celem dla niej było dojście do momentu, w którym jej food art będzie wyglądał jak ilustracja.
Jak stworzyć food art?
Agata Mitera podkreśla, że stworzenie food artu zajmuje od 15 minut do nawet 3 godzin. Średnio artystka wykonuje go w półtorej godziny.
- Food art to jest technika. Sam proces przygotowywania talerza, to wycinanie, niesamowicie mnie relaksuje. Uwielbiam też moment, jak skończę, położę sobie talerz i pod warunkiem, że nie sknociłam, to sobie tak patrzę i fajnie jest - opowiadała.
Mitera pokazuje swoją twórczość w mediach społecznościowych i, jak zaznacza, obserwują ją przede wszystkim mamy. - To jest świetny sposób na spędzanie czasu, wprowadzanie nowych produktów - podkreśliła.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz na platformie Player.pl
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Jak nauczyć dziecko obowiązków w domu? "Zachęcajmy od wczesnego etapu"
- Bartosz Gelner skomentował różnicę wieku między nim a Magdaleną Cielecką. "To jest absurd"
- Anna Dec po raz drugi została mamą. "Zuzia wie, że mamy dzidzię w niebie"
Autor: Daria Pacańska
Reporter: Marta Buchla
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN Online