Placki ziemniaczane z piekarnika
Tym, co może powstrzymywać niektórych od zajadania się tradycyjnymi plackami ziemniaczanymi jest fakt, że zwykle są smażone na dużej ilości oleju i przez to nieco tłuste. Wersja z piekarnika jest zdecydowanie lżejsza. Dzięki temu fani tej prostej potrawy mogą zjeść jej nieco więcej. Podobnie jak w przypadku smażonych, można je podawać z sosami, śmietaną, cukrem, dżemem i wieloma innymi, dowolnymi dodatkami. Bez niczego też są pyszne!
Placki ziemniaczane z piekarnika - przepis krok po kroku
Składniki:
- pół kg ziemniaków,
- jedno duże jajko,
- 3 łyżki płatków lub otrębów owsianych,
- cebula (możemy pominąć w wersji na słodko),
- sól i pieprz do smaku,
- odrobina oleju,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Odstawić na bok na 10 - 15 minut, a potem odcisnąć z nadmiaru wody.
- Cebulę pokroić na drobne kawałki i dodać do ziemniaków. Wbić jajko, dodać płatki bądź otręby owsiane. Całość doprawić solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 200°C w opcji góra-dół.
- Na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia rozsmarować niewielką ilość oleju. Łyżką wykładać na nią porcje masy ziemniaczanej.
- Blachę z plackami wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około pół godziny, aż będą rumiane. Jeśli zaczną się przypalać z wierzchu, przykryć je folia aluminiową, błyszczącą stroną do góry.
- Podawać z czym tylko dusza zapragnie i cieszyć się "odchudzoną" wersją dobrze znanych placków.
Zobacz też:
Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
Placki są dobre na wszystko! Poznaj proste przepisy Piotra Kucharskiego
Jak ugotować idealne młode ziemniaki?
Zobacz video: Placki i ziemniaczane przysmaki
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: