- Jak powstały słynne palmiery?
- Ciasto francuskie – przepis
- Palmiery z ciasta francuskiego
- Ślimaki cynamonowe z ciasta francuskiego – przepis
- Wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego
Zobacz też:
Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki
Palmiery z ciasta francuskiego są wyjątkowo kruche, a zarazem lekkie i puszyste. W ciastkach wyraźnie można wyczuć aromat masła oraz karmelizowanego cukru. Chociaż najpopularniejszą wersją tego przysmaku są ślimaczki z ciasta francuskiego na słodko , często można spotkać się również z palmierami wytrawnymi – z warzywami, serem, a nawet mięsem.
Jak powstały słynne pyszności z ciasta francuskiego?
Niestety nie jest do końca jasne, kiedy i gdzie narodził się przepis na palmiery. Najbardziej prawdopodobna z teorii mówi, że powstały na początku XX wieku we Francji. Przemawiać ma za tym francuskojęzyczna nazwa oraz składniki i sposób przygotowania, charakterystyczne dla tej kuchni.
Palmiery wykonuje się z ciasta francuskiego – podobnego do tego, z którego piecze się croissanty. Istotną różnicą jest jednak to, że ciasto na palmiery pozbawione jest drożdży.
Ciasto francuskie – przepis
Najszybszym sposobem na przygotowanie palmierów jest sięgnięcie po gotowe ciasto francuskie, które kupić można w niemalże każdym sklepie z żywnością.
Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by ciasto francuskie przygotować samodzielnie. Wbrew pozorom, nie jest to zbyt trudne.
Zobacz też: Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>
Składniki (na ½ kg ciasta francuskiego):
· 125 g mąki pszennej,
· 75 g mąki krupczatki,
· 250 g masła (82% tłuszczu),
· 7 g (około pół łyżki) soli,
· 100 ml bardzo zimnej wody.
Przygotowanie:
1. 40 g (około 3 łyżki) masła umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.
2. Sól wsyp do zimnej wody i wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
3. W dużej misce umieść mąkę pszenną, krupczatkę, roztopione masło oraz wodę z solą.
4. Zagnieć ciasto na gładką, elastyczną masę.
5. Uformuj z ciasta kulę, szczelnie owiń ją folią spożywczą i umieść w lodówce na około 120 minut.
6. Pozostałe masło pokrój na małe kawałeczki, a następnie utrzyj na gładką masę (przy pomocy drewnianej makutry lub miksera).
7. Utarte masło umieść na arkuszu papieru do pieczenia. Przykryj drugim arkuszem i rozwałkuj na kwadrat. Grubość masła powinna wynosić około 2 cm.
8. Rozwałkowane masło umieść w lodówce na co najmniej 60 minut.
9. Wyjmij ciasto z lodówki i umieść na oprószonym mąką blacie lub stolnicy. Rozwałkuj na kwadrat o grubości około 2 cm.
10. Na rozwałkowanym cieście umieść schłodzone masło. Ułóż je pod kątem, tak aby rogi masła skierowane były w środek każdego boku ciasta.
11. Boki ciasta złóż do środka, na wzór koperty. Ciasto powinno zasłaniać całe masło.
12. Rozwałkuj ciasto z masłem na prostokąt (jego dłuższy bok powinien być trzykrotnie dłuższy od krótszego). Złóż na trzy części i odłóż do lodówki na 120 minut.
13. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, ponownie złóż na trzy części i odłóż do lodówki na 120 minut. Czynność tę powtórz jeszcze dwa razy.
Palmiery z ciasta francuskiego
Składniki (na około 20 ciasteczek):
· 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub ½ kg domowego ciasta,
· 1 szklanka białego cukru.
Przygotowanie:
1. Na blacie lub stolnicy rozsyp połowę cukru. Połóż na nim płat ciasta francuskiego.
2. Pozostałą część cukru wysyp równomiernie na wierzch ciasta.
3. Rozwałkuj ciasto tak, by cukier się z nim połączył.
4. Ciasto zroluj z dwóch stron. Powinno mieć postać dwóch połączonych ze sobą rulonów.
5. Ciasto pokrój nożem na plastry o grubości około 1,5 cm.
6. Plastry ciasta ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 210℃ i piecz przez 5 minut. Po tym czasie przełóż ciasteczka na drugą stronę i piecz jeszcze przez 3 minuty.
Ślimaki cynamonowe z ciasta francuskiego – przepis
Aby przygotować cynamonowe rollsy z ciasta francuskiego , skorzystaj z poprzedniego przepisu, dodając do szklanki białego cukru 2 łyżki cynamonu. Dalej postępuj tak samo – rozsyp cukier z cynamonem pod ciastem i na nim, rozwałkuj, pokrój i upiecz palmiery cynamonowe .
Wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego
Składniki (na około 20 sztuk):
· 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub ½ kg domowego ciasta,
· ½ szklanki startego sera,
· sos pomidorowy,
· salami.
Przygotowanie:
1. Na cieście francuskim rozsmaruj sos pomidorowy, rozłóż plasterki salami i równomiernie rozsyp ser.
2. Zroluj z dwóch stron, tak by rulony spotkały się ze sobą w połowie szerokości ciasta.
3. Pokrój ciasto na plastry o grubości około 2 cm.
4. Umieść plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210℃. Piecz przez około 15 minut.
Więcej:
- Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
- Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN