Bazie zwane również baziami kotkami to puchate pąki wierzb. Zazwyczaj stanowią element dekoracyjny w okresie świąt wielkanocnych, będąc częścią stroików czy palm. Niewiele osób wie, że mają również właściwości spożywcze i można z nich zrobić np. mleko baziowe. W dawnych czasach był to popularny napój, który wzmacniał odporność. Jak je przygotować?
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Wielkanoc
Mleko z bazi - przepis
Bazie pojawiają się wiosną na gałęziach pospolitej w całej Polsce iwy, która łatwo tworzy mieszańce z innymi gatunkami wierzb. Zawierają salicylany, które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Dawniej ludzie znali ich prozdrowotne właściwości i połykali same bazie jak tabletki. Jak zrobić wegańskie "mleko" z bazi?
Składniki:
- 5 łyżek bazich kotków
- litr dowolnego napoju roślinnego, najlepiej tłustego, np. migdałowego – je też można zrobić samodzielnie (przepis poniżej).
Sposób przygotowania mleka z bazi:
- Bazie kotki opłukać na sitku i wrzucić do garnka.
- Zalać bazie napojem roślinnym i wstawić na średni ogień.
- Gdy całość zacznie wrzeć, od razu zdjąć garnek z palnika. Odstawić na bok, dać przykrywkę i odczekać 10 min.
- Tak przygotowane mleko baziowe przecedzić i pić po przestygnięciu.
- Można podawać posypane świeżymi, opłukanymi baziami.
Właściwości "mleka" z bazi
Babcie od dawna stosowały miksturę z bazi w celu wzmacniania odporności, zdając sobie sprawę z jej bogactwa korzystnych składników. Bazie zawierają salicylany, w tym głównie estry kwasu salicylowego, które działają przeciwbólowo, przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie. Z tego powodu, mleko z bazi było często używane podczas przeziębienia czy grypy, a także może być pomocne w leczeniu takich objawów jak katar czy bóle mięśniowe.
Co więcej, zawierają one kwas acetylosalicylowy, który jest charakterystyczny dla grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Regularne jego stosowanie może hamować powstawanie zakrzepów, co z kolei może zapobiegać zablokowaniu światła tętnicy. W ten sposób napój z bazi może zmniejszyć ryzyko zawału serca lub wspomagać proces jego leczenia. Bogate w salicylany mleczko może być również stosowane w profilaktyce udaru mózgu czy zatorów płucnych.
Zobacz także:
- Mleko roślinne w diecie. Po które warto sięgnąć, kiedy się odchudzamy?
- Mleko roślinne do kawy i herbaty. Sprawdzone przepisy Łukasza Gałęckiego
- Czy warto sięgnąć po "mleko" z ziemniaków? "Postawiłabym na różnorodność"
Autor: Diana Ryściuk/Teofila Siewko
Źródło: poradnikzdrowie.pl
Źródło zdjęcia głównego: Olga Zheltonogova/Getty Images