Zapiekane łódeczki ziemniaków podane ze śmietanowo szczypiorkowym sosem zachwycą Twoje podniebienie

Ziemniaki dania kuchnia
zapiekane ziemniaki
Źródło: fcafotodigital/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN mamy smaka na ziemniaka. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował swoje sposoby na pyszne i zdrowe dania z tym warzywem. Sprawdź jego przepis na zapiekane łódeczki ziemniaków podane ze śmietanowo - szczypiorkowym sosem, które zachwycą Twoje podniebienie.

Zapiekane łódeczki ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • jajko
  • 8 łyżek startego sera żółtego mozarella
  • cebula
  • 2 łyżki prażonej cebulki
  • 4 łyżki szczypioru posiekanego
  • 150 g boczku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki imbiru mielonego
  • ½ łyżeczki tymianku

Składniki na sos:

  • 200 g śmietany 18%
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • ząbek czosnku (roztarty z solą)
  • sól

Sposób przygotowania zapiekanych łódeczek z ziemniaków

  1. Ziemniaki czyścimy i gotujemy w całości w wodzie z dodatkiem 2 liści laurowych, soli oraz ziela angielskiego. Kiedy będą miękkie, wyciągamy i odkładamy do wystygnięcia.
  2. Po tym czasie kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek, pozostawiając 1/2 cm przy skórc .
  3. Wydrążone środki wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy, dodajemy podsmażony na patelni boczek z cebulą oraz resztę składników i dokładnie mieszamy farsz.
  4. Następnie powstałą masą faszerujemy wydrążone łódki ziemniaka, posypujemy odrobiną startego sera żółtego i wkładamy do piekarnika z funkcją grill na 7 minut.
  5. Podajemy z kwaśną śmietaną doprawioną czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości