Zapiekane łódeczki ziemniaków podane ze śmietanowo szczypiorkowym sosem zachwycą Twoje podniebienie

Ziemniaki dania kuchnia
zapiekane ziemniaki
Źródło: fcafotodigital/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN mamy smaka na ziemniaka. Z tej okazji Grzegorz Zawierucha przygotował swoje sposoby na pyszne i zdrowe dania z tym warzywem. Sprawdź jego przepis na zapiekane łódeczki ziemniaków podane ze śmietanowo - szczypiorkowym sosem, które zachwycą Twoje podniebienie.

Zapiekane łódeczki ziemniaków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
    • jajko
      • 8 łyżek startego sera żółtego mozarella
        • cebula
          • 2 łyżki prażonej cebulki
            • 4 łyżki szczypioru posiekanego
              • 150 g boczku
                • łyżeczka ostrej papryki
                  • 1/2 łyżeczki pieprzu
                    • łyżeczka soli
                      • ½ łyżeczki imbiru mielonego
                        • ½ łyżeczki tymianku

                          Składniki na sos:

                          • 200 g śmietany 18%
                            • sok z ½ cytryny
                              • 2 łyżki posiekanego szczypioru
                                • ząbek czosnku (roztarty z solą)
                                  • sól

                                    Sposób przygotowania zapiekanych łódeczek z ziemniaków

                                    1. Ziemniaki czyścimy i gotujemy w całości w wodzie z dodatkiem 2 liści laurowych, soli oraz ziela angielskiego. Kiedy będą miękkie, wyciągamy i odkładamy do wystygnięcia.
                                      1. Po tym czasie kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek, pozostawiając 1/2 cm przy skórc .
                                        1. Wydrążone środki wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy, dodajemy podsmażony na patelni boczek z cebulą oraz resztę składników i dokładnie mieszamy farsz.
                                          1. Następnie powstałą masą faszerujemy wydrążone łódki ziemniaka, posypujemy odrobiną startego sera żółtego i wkładamy do piekarnika z funkcją grill na 7 minut.
                                            1. Podajemy z kwaśną śmietaną doprawioną czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana