Zapiekane łódeczki ziemniaków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- jajko
- 8 łyżek startego sera żółtego mozarella
- cebula
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 4 łyżki szczypioru posiekanego
- 150 g boczku
- łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- łyżeczka soli
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki tymianku
Składniki na sos:
- 200 g śmietany 18%
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- ząbek czosnku (roztarty z solą)
- sól
Sposób przygotowania zapiekanych łódeczek z ziemniaków
- Ziemniaki czyścimy i gotujemy w całości w wodzie z dodatkiem 2 liści laurowych, soli oraz ziela angielskiego. Kiedy będą miękkie, wyciągamy i odkładamy do wystygnięcia.
- Po tym czasie kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środek, pozostawiając 1/2 cm przy skórc .
- Wydrążone środki wkładamy do miski i dokładnie rozgniatamy, dodajemy podsmażony na patelni boczek z cebulą oraz resztę składników i dokładnie mieszamy farsz.
- Następnie powstałą masą faszerujemy wydrążone łódki ziemniaka, posypujemy odrobiną startego sera żółtego i wkładamy do piekarnika z funkcją grill na 7 minut.
- Podajemy z kwaśną śmietaną doprawioną czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą.
Zobacz także:
- Świeże warzywa z łososiem zapiekane w beszamelu - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Zapiekanka z warzyw korzennych - przepis Grzegorza Zawieruchy
- Zapiekanka warzywna – pomysłowe danie dla każdego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Grzegorz Zawierucha
podziel się: