Frytki z batatów z kolendrą i z marchwi z masłem orzechowym
Składniki:
2-3 bataty
2-3 duże marchewki
1 pęczek kolendry
1 limonka
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
przyprawy: ostra papryka, imbir, cynamon, kurkuma, kmin rzymski
2 łyżeczki czarnego sezamu
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę i bataty obieramy, a następnie kroimy w grubszej ilości. Następne marchew mieszamy w miseczce wraz z przyprawami (ostrą papryką, imbirem, cynamonem, solą, pieprzem i kminem rzymskim) i z masłem orzechowym, miodem i oliwą. Bataty zaś mieszamy w osobnej miseczce wraz z przyprawami (ostrą papryką, kuminem, solą, pieprzem i cynamonem) wraz z oliwią z oliwek i sokiem z limonki. Pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu bataty posypujemy obficie drobno posiekaną kolendrą, zaś marchew czarnym sezamem.
Cygaretki z ciasta filo z kurczakiem i mieszanką serów
Składniki:
1 opakowanie ciasta fil
1 kostka masła
1 pierś z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego
2 opakowania mozzarelli
1 opakowanie sera pleśniowego Bleu (ok 200 g)
1 opakowanie sera Cheddar (ok 200 g)
1 opakowanie świeżego szpinaku
2 czerwone cebule
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1-2 bardzo dojrzałe awokado
1 cytryna
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypioru
1 pęczek mięty
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy całe piersi na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mięso po usmażeniu zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. W międzyczasie plastry ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i kroimy w kwadraty o boku ok 10 cm. Na środek układamy plasterek kurczaka, kilka liści szpinaku, piórka cebuli oraz niewielką ilość sera: mozzarelli, pleśniowego Bleu oraz cheddar. Całość zwijamy w cygaretki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 12-15 minut aż ciasto się zarumieni w 180 stopniach. Awokado obieramy i blendujemy z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. Następnie mieszamy z jogurtem greckim oraz drobno posiekanymi ziołami. Podajemy delikatnie schłodzone z dresingiem obok.
Eton mess - z malinami, porzeczkami i ananasem
Składniki:
Beza:
250 g drobnego cukru
100 g białek (ok 2-3 jajek)
250 g mascarpone
250-300 g śmietany 36%
100 g cukru
1 opakowanie mrożonych porzeczek
1 opakowanie mrożonych malin
1 dojrzały ananas
Przygotowanie:
Metalową miskę dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami cytryny. Do białek dodajemy cukier i całość delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż cukier połączy się z białkami. Całość ubijamy 5-10 minut w mikserze, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (w domu ustawcie niższą temperaturę 120-130 stopni). Blaszkę wykładamy papierem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę w formie koła o średnicy 25 cm (z podanego przepisu wychodzą 3 blaty). Pieczemy 30-40 minut. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Maliny blendujemy z porzeczkami, zaś ananasa kroimy w drobną kostkę. Następnie układamy naprzemiennie mus z malin i porzeczek, bitą śmietanę z mascarpone, ananasa i bezy. Całość powtarzamy aż do wypełnienia się szklanki. Deser podajemy schłodzony.
Babeczki z krewetkami i salsą z awokado
Składniki:
1 opakowania ciasta filo
500 g dużych krewetek (obranych)
2 limonki
2 dojrzałe awokado
1 dojrzałe mango
1 pęczek kolendry
1 papryczka chili
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku ok 7-8 cm. Następnie wkładamy po dwa płaty do kokilek wysmarowanych masłem i pieczemy w 180 aż się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wykładamy na blat do zupełnego wystudzenia. Krewetki mieszamy z solą, pieprzem, drobno posiekanym chili, sokiem i skórką z limonki. Smażymy je na nie wielkiej ilości oliwy z oliwek po 2 minuty z każdej strony, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Awokado, czosnek i mango obieramy, kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do upieczonych kokilek z ciasta filo nakładamy salsę oraz krewetkę.
Bruschetta z bakłażanem i granatem
Składniki:
2 bagietki
1 bakłażan
1 granat
2 ząbki czosnku
2 łyżki miąższu z granatów
oliwa z oliwek
2 łyżki octu winnego białego
1 pęczek natki z pietruszki
Szczypta cynamonu i kuminu
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Po 2-3 minutach dodajemy melasę z granatów, cynamon, sól, pieprz i kumin. Bakłażana smażymy aż do momentu kiedy będzie miękki, a skórka będzie chrupiąca. 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z octem winnym, drobno pokrojoną natką, pestkami granatu oraz przestudzonym bakłażanem. Bagietkę kroimy w plasterki, następnie delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną bagietkę układamy warzywa. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Mshabak - libańskie zawijasy z syropem pomarańczowym
Składniki:
1 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki jogurtu
200 ml wody
1 opakowanie drożdży (5 g)
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
Olej rzepakowy
1 szklanka cukru
½ szklanki wody
2-3 krople soku z cytryny
2-3 łyżki wody pomarańczowej
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy solą, drożdżami i cukrem, następnie powoli dolewamy wodę i jogurt. Całość intensywnie mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji przypominające ciasto naleśnikowe, Ciasto odstawiamy na 30 minut (do godziny) do wyrośnięcia. Następnie przy pomocy butelki z niewielką dziurką lub małym otworem lejemy ciasto na rozgrzany olej i smażmy aż się zarumieni. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się dużej ilości tłuszczu. W między czasie przygotowujemy syrop, gotujemy przez 10-15 minut cukier z wodą, sokiem z cytryny oraz wodą pomarańczową. Usmażone ciasteczka obficie polewamy syropem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN