Ostatki. Frytki z batatów i babeczki z krewetkami

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Samar Khanafer-Gniadek. Z okazji ostatków blogerka przygotowała przekąski na domówkę. Na naszym stole pojawiły się między innymi: frytki z batatów z kolendrą i masłem orzechowym, beza z serkiem mascarpone i owocami, babeczki z krewetkami i salsą z awokado. Smacznego!

Frytki z batatów z kolendrą i z marchwi z masłem orzechowym

Składniki:

2-3 bataty

2-3 duże marchewki

1 pęczek kolendry

1 limonka

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

przyprawy: ostra papryka, imbir, cynamon, kurkuma, kmin rzymski

2 łyżeczki czarnego sezamu

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę i bataty obieramy, a następnie kroimy w grubszej ilości. Następne marchew mieszamy w miseczce wraz z przyprawami (ostrą papryką, imbirem, cynamonem, solą, pieprzem i kminem rzymskim) i z masłem orzechowym, miodem i oliwą. Bataty zaś mieszamy w osobnej miseczce wraz z przyprawami (ostrą papryką, kuminem, solą, pieprzem i cynamonem) wraz z oliwią z oliwek i sokiem z limonki. Pieczemy ok 45 minut. Po upieczeniu bataty posypujemy obficie drobno posiekaną kolendrą, zaś marchew czarnym sezamem.

Cygaretki z ciasta filo z kurczakiem i mieszanką serów

Składniki:

1 opakowanie ciasta fil

1 kostka masła

1 pierś z kurczaka zagrodowego lub kukurydzianego

2 opakowania mozzarelli

1 opakowanie sera pleśniowego Bleu (ok 200 g)

1 opakowanie sera Cheddar (ok 200 g)

1 opakowanie świeżego szpinaku

2 czerwone cebule

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

3-4 łyżki jogurtu greckiego

1-2 bardzo dojrzałe awokado

1 cytryna

1 ząbek czosnku

1 pęczek szczypioru

1 pęczek mięty

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy całe piersi na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oliwy z oliwek. Mięso po usmażeniu zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. W międzyczasie plastry ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i kroimy w kwadraty o boku ok 10 cm. Na środek układamy plasterek kurczaka, kilka liści szpinaku, piórka cebuli oraz niewielką ilość sera: mozzarelli, pleśniowego Bleu oraz cheddar. Całość zwijamy w cygaretki i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok 12-15 minut aż ciasto się zarumieni w 180 stopniach. Awokado obieramy i blendujemy z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny na gładką masę. Następnie mieszamy z jogurtem greckim oraz drobno posiekanymi ziołami. Podajemy delikatnie schłodzone z dresingiem obok.

Eton mess - z malinami, porzeczkami i ananasem

Składniki:

Beza:

250 g drobnego cukru

100 g białek (ok 2-3 jajek)

250 g mascarpone

250-300 g śmietany 36%

100 g cukru

1 opakowanie mrożonych porzeczek

1 opakowanie mrożonych malin

1 dojrzały ananas

Przygotowanie:

Metalową miskę dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami cytryny. Do białek dodajemy cukier i całość delikatnie podgrzewamy w kąpieli wodnej aż cukier połączy się z białkami. Całość ubijamy 5-10 minut w mikserze, aż piana będzie sztywna i lśniąca. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 150 stopni (w domu ustawcie niższą temperaturę 120-130 stopni). Blaszkę wykładamy papierem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę w formie koła o średnicy 25 cm (z podanego przepisu wychodzą 3 blaty). Pieczemy 30-40 minut. Bitą śmietanę ubijamy z cukrem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Maliny blendujemy z porzeczkami, zaś ananasa kroimy w drobną kostkę. Następnie układamy naprzemiennie mus z malin i porzeczek, bitą śmietanę z mascarpone, ananasa i bezy. Całość powtarzamy aż do wypełnienia się szklanki. Deser podajemy schłodzony.

Babeczki z krewetkami i salsą z awokado

Składniki:

1 opakowania ciasta filo

500 g dużych krewetek (obranych)

2 limonki

2 dojrzałe awokado

1 dojrzałe mango

1 pęczek kolendry

1 papryczka chili

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Ciasto filo kroimy w kwadraty o boku ok 7-8 cm. Następnie wkładamy po dwa płaty do kokilek wysmarowanych masłem i pieczemy w 180 aż się zarumienią. Po upieczeniu ciasto wykładamy na blat do zupełnego wystudzenia. Krewetki mieszamy z solą, pieprzem, drobno posiekanym chili, sokiem i skórką z limonki. Smażymy je na nie wielkiej ilości oliwy z oliwek po 2 minuty z każdej strony, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia. Awokado, czosnek i mango obieramy, kroimy w drobną kostkę. Następnie mieszamy z drobno posiekaną kolendrą, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Do upieczonych kokilek z ciasta filo nakładamy salsę oraz krewetkę.

Bruschetta z bakłażanem i granatem

Składniki:

2 bagietki

1 bakłażan

1 granat

2 ząbki czosnku

2 łyżki miąższu z granatów

oliwa z oliwek

2 łyżki octu winnego białego

1 pęczek natki z pietruszki

Szczypta cynamonu i kuminu

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Po 2-3 minutach dodajemy melasę z granatów, cynamon, sól, pieprz i kumin. Bakłażana smażymy aż do momentu kiedy będzie miękki, a skórka będzie chrupiąca. 2 łyżki oliwy z oliwek mieszamy z octem winnym, drobno pokrojoną natką, pestkami granatu oraz przestudzonym bakłażanem. Bagietkę kroimy w plasterki, następnie delikatnie spryskujemy oliwą z oliwek i podpiekamy w piekarniku. Na podpieczoną bagietkę układamy warzywa. Podajemy ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Mshabak - libańskie zawijasy z syropem pomarańczowym

Składniki:

1 szklanki mąki pszennej

2-3 łyżki jogurtu

200 ml wody

1 opakowanie drożdży (5 g)

1 łyżeczka cukru

Szczypta soli

Olej rzepakowy

1 szklanka cukru

½ szklanki wody

2-3 krople soku z cytryny

2-3 łyżki wody pomarańczowej

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy solą, drożdżami i cukrem, następnie powoli dolewamy wodę i jogurt. Całość intensywnie mieszamy aż do uzyskania ciasta o konsystencji przypominające ciasto naleśnikowe, Ciasto odstawiamy na 30 minut (do godziny) do wyrośnięcia. Następnie przy pomocy butelki z niewielką dziurką lub małym otworem lejemy ciasto na rozgrzany olej i smażmy aż się zarumieni. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się dużej ilości tłuszczu. W między czasie przygotowujemy syrop, gotujemy przez 10-15 minut cukier z wodą, sokiem z cytryny oraz wodą pomarańczową. Usmażone ciasteczka obficie polewamy syropem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości