Ostatki dla naszej wątroby. Ekspert: "Pomogą jej zioła"

W dzień taki jak dziś, kiedy jemy dużo pączków, nie myślimy o konsekwencjach. Słodki, tradycyjny przysmak smażony na tłuszczu jest wprawdzie pyszny, ale obciąża wątrobę. Czy możemy jej pomóc? Jak to zrobić? Rozmawialiśmy na ten temat z farmaceutką Aldoną Adamską-Szewczyk.

Dziś Tłusty Czwartek, przed nami ostatkowy weekend. To czas, kiedy będziemy się bawić i jeść - dużo i tłusto. Jak na to zareaguje nasza wątroba?

Wątroba mówi: dość!

Czy potrafi sama się oczyszczać?

W pewien sposób tak, ale wymaga dodatkowego wsparcia. I z tym wsparciem przychodzą zioła o różnym działaniu. Żółciopędne wspomagają wchłanianie tłuszczu. Ochronne natomiast długofalowo pomagają nam wątrobę zregenerować, np. po zjedzeniu dużej ilości pączków, tak jak dzisiaj, ale też po spożyciu alkoholu czy różnych leków, kiedy czujemy, że jest obciążona

- mówi Aldona Adamska-Szewczyk, farmaceutka, specjalistka od ziół.

Co pomoże organizmowi spalić tłuszcz?

Sięgnijmy po napar z mięty, która oprócz działania żółciopędnego jest też rozkurczowa i świetnie sprawdzi się po sutym posiłku. Podobnie dziurawiec , którego niezbyt przyjemny, gorzki smak możemy złagodzić miodem. Ostropest plamisty natomiast ma działanie regenerujące, wpływa na tworzenie się białek i zapobiega otłuszczeniu wątroby. W tym przypadku możemy spożywać zmielone nasiona, popijając je wodą. Ciekawym warzywem jest karczoch , który ułatwia trawienie. Napar z jego młodych, dolnych liści działa żółciotwórczo i świetnie zbija cholesterol. Zaparzona kurkuma jest silnym antyoksydantem, działa silnie przeciwzapalnie i również wspomaga pracę wątroby.

Domowy napar na problemy z wątrobą

Przy problemach z wątrobą warto sięgnąć po domowy napar. Najlepiej sprawdzi się ten przygotowany na bazie dziurawca, rumianku oraz kocianki piaskowej. Jak go przygotować? dokładny przepis znajdziecie w materiale: Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające

Zobacz też:

Autor: Luiza Bebłot

podziel się:

Pozostałe wiadomości