Śledzik
Składniki:
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżka przyprawy piernikowej
świeżo mielony pieprz
5-6 łyżek śmietany
Marynowany imbir
400 g śledzi z oleju
100 g pumpernikla
1 kwaśne jabłko
Sok z cytryny
1 szalotka
Sposób przygotowania:
Śmietanę wymieszać z mielonym pieprzem, odstawić. Pumpernikiel drobno zmielić i wymieszać z przyprawą do pierników. Śledzia dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Od strony skóry posmarować miodem i posypać rozdrobnionym pumperniklem żeby przykleił się do miodu. Jabłko i szalotkę obrać i pokroić w kostkę, wymieszać i przyprawić pieprzem. Śmietanę wylać na półmisek, na wierzchu ułożyć śledzie, posypać jabłkiem z szalotką oraz udekorować marynowanym imbirem.
Pierogi ze smażonymi boczniakami i chrupiącą kiszoną kapustą
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 450
200 g kiszonej kapusty
400 g boczniaków
Klarowane masło
Ciasto:
4 duże jajka
Sól i pieprz
Farsz:
60 g suszonych podgrzybków
50 g orzechów laskowych
400 g kiszonej kapusty
1 marchewka
Sól i pieprz
1 cebula
Masło
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika ustawionego na 100ºC i suszyć aż kapusta będzie chrupiąca. Boczniaki pokroić na duże kawałki i przesmażyć na maśle.
Farsz:
Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości. Kapustę ugotować do miękkości. W garnku podsmażyć posiekaną cebulę i startą marchewkę. Dodać posiekane orzechy. Dodać pokrojone drobno grzyby i kapustę. Przesmażyć wszystko razem i wystudzić. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę połączyć z jajkami 2 szczyptami soli i pieprzu. Zagnieść przez kilka minut aż uzyskamy elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na chwilę. Rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć farsz i zlepić i ugotować.
Pierogi podawać ze smażonymi boczniakami i suszoną kiszoną kapustą.
Sernik gryczany
Składniki:
Spód:
200 g mąki gryczanej niepalonej
100 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
sól
Masa serowa:
1 łyżeczka esencji migdałowej
100 g kaszy gryczanej palonej
skórka otarta z pomarańczy
100 ml śmietany kremówki
600 g tłustego twarogu
700 ml mleka
100 g masła
200 g cukru
4 jajka
Sposób przygotowania:
Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem i solą, aż powstanie coś przypominającego kruszonkę. Dodać żółtko i używając noża wymieszać wszystko razem na jednolitą masę. Szybko zagnieść rękami w kulę, można też zrobić to robotem kuchennym. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Kaszę gryczaną przepłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do garnka, zalać mlekiem i gotować na wolnym ogniu, pod przykrywką, aż się rozgotuje (30–40 minut). Zmiksować kaszę z mlekiem na gładką masę. Ustawić piekarnik na temperaturę 180ºC. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć w natłuszczonej tortownicy (o średnicy 22 cm). Wstawić do piekarnika i piec 12–14 minut. Wyjąć ciasto i ustawić temperaturę w piekarniku na 120°C. Oddzielić żółtka od białek. Ser zmiksować blenderem z masłem, ekstraktem migdałowym, cukrem, żółtkami, śmietaną i skórką pomarańczową. Na końcu dodać zmiksowaną kaszę gryczaną, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i – dodając porcjami – delikatnie wymieszać z masą serową. Masę serową wylać na podpieczony spód. Wstawić z powrotem do piekarnika. Piec 2 godziny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN