Śledzik Kasi Bujakiewicz

W kuchni Dzień Dobry TVN od rana krzątała się aktorka Katarzyna Bujakiewicz, która przygotowała: śledzie ze śliwkami, pierogi ze śliwkami i sernik żurawinowy! Są tu jacyś amatorzy śledzika? A Andrzej Polan nadzorował proces tworzenia śledzia:) A dziennikarkę Dzień Dobry TVN Kingę Burzyńską Kasia oprowadziła po swoim ukochanym Poznaniu.

Śledzie ze śliwkami suszonymi i pieczonym ziemniakiem

Składniki:

Śledź marynowany 4szt

Śliwka suszona100g

Grzaniec 1szkl

Ziemniak 4szt

Masło do smażenia 1 łyżka

Serek kremowy 100g

Śmietana 18% - 2 łyżki

Musztarda francuska z ziarnami gorczycy - 1 łyżka

Koperek, szpinak baby

Pieprz czarny

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Grzaniec zagotowujemy, redukujemy i dodajemy śliwki, odstawiamy do przestudzenia. serek kremowy łączymy z musztardą i śmietaną. Śledzia podajemy ze śliwkami, pieczonymi ziemniakami i serkiem musztardowym. Dekorujemy listkami szpinaku i koprem. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Śliwki możemy również zmiksować i zrobić z nich puree. To również doskonała propozycja do śledzia.

Pierogi ze śliwkami suszonymi w sosie jajeczno-cytrynowym

Składniki:

Śliwki kalifornijskie - 300g

Miód 3 łyżki

Orzechy laskowe - 150g

Wino śliwkowe choya 200ml

Woda 100ml

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie zalewamy winem choya i odstawiamy na kilka minut. Następnie gotujemy z dodatkiem wody około 15 minut. Śliwki odsączamy. Orzechy miksujemy i łączymy z miodem. Masą wypełniamy śliwki.

Jajka 5szt

Cukier kryształ 200g

Masło klarowane 80g

Cytryna 2szt

Przygotowanie:

W misce wstawionej na garnek z ciepłą wodą ubijamy jajka z cukrem i sokiem z cytryn na puszysty kogel mogel. Do ubitych jajek dodajemy powoli masło rozpuszczone cały czas ubijając. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i sos odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto na pierogi

Mąka 500g

Woda 200ml

Mleko 200ml

Olej 100ml

Jajko 1szt

Sól

Cukier wanilinowy 1szt

Przygotowanie:

Z w/w składników przygotowujemy ciasto pierogowe, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Na każdy wykładamy śliwkę i zlepiamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru wanilinowego i szczypty soli. Podajemy z sosem jajeczno-cytrynowym.

Sernik żurawinowy

Składniki:

Ser biały 1kg

Cukier 150g

Masło 120g

Jaja 4szt

Mąka 70g

Cukier wanilinowy 2 opakowania

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy powoli ser biały nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy jajka, mąkę, wszystko mieszamy i wylewamy do tortownicy.

Czekolada biała 125g

Mąka 60g

Masło 125g

Jajka 2szt

Suszona żurawina 150g

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z masłem, do masy dodajemy jajka i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy i łączymy z posiekaną żurawiną. Masę wykładamy na masę serową i pieczemy w piekarniku w temp. 170 stopni około 1 godziny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości