Ciasto odwrócone z ananasem i karmelem - przepis Matteo Brunettiego
Składniki:
- 650 g ananasa wyczyszczonego
- 3 jajka
- 170 g masła
- 200 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80g mąki migdałowej
- 150g napoju migdałowego
- Do karmelu:
- 150g cukier
- 150g woda
- 50g masło
Ciasto odwrócone z ananasem i karmelem - sposób przygotowania
Wyczyścić ananasa i wyciągnąć środek. Pokroić w cienkie plastry. Połowę plastrów pokroić w czwartki, a drugą połowę w kostkę.
Na patelnię dodać cukier i wodę. Gotować, aż będzie złote. Dodać masło i wymieszać.
Wlać karmel do foremki i położyć ładnie ćwiartki ananasa.
W misce dodać masło, cukier i ubić.
Dodać jajka pojedynczo, dalej ubijając.
Dodać mąki, proszek do pieczenia i napój migdałowy. Wymieszać całość i dodać kostki ananasa. Wymieszać i wlać masę do foremki.
Piec w piekarniku na 180° przez 1 godzinę góra dół. Wyciągnąć i odwrócić ciasto do góry nogami na talerz.
Zobacz także:
- Pączki faworki serowe i inne tradycyjne smaki inspirowane Tłustym Czwartkiem. Przepisy Anety i Jaśka Kuroniów
- Pączki z ziemniakami - wyjątkowy przepis na Tłusty Czwartek i nie tylko
- Czym nadziewać pączki? Jak to robić? Poznaj kultowe smaki
Matteo Brunetti
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: