Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który proponuje: sałatkę z chlebem, dorsza w młodych ziemniakach, warzywa z chrzanem, a na deser ciasto jogurtowe.

Sałatka z suchym chlebem

Składniki:

  • 4-6 pomidory dojrzałe
  • garść czarnych oliwek
  • 100 g sera solankowego
  • czerwona cebula
  • świeża bazylia, oregano, tymianek
  • sól, pieprz czarny
  • 1 bagietka

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w grubą kostkę, część w plastry. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Oliwki kroimy w kółka. Bagietkę rwiemy palcami na małe kawałeczki i przesmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym z dodatkiem oregano i tymianku. Pomidory łączymy z cebulą, oliwkami, bazylią, dodajemy sporą ilość oleju rzepakowego. Do misy ze wszystkim dodajemy pokruszony ser, i podsmażoną bagietkę. Mieszamy.

Dorsz w chrupiących młodych ziemniakach

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • ziemniaki młode
  • jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Filet ryby oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce o większych oczkach, wrzucamy do zimnej wody. Rybę obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem i w tartych ziemniakach. Olej rozgrzewamy i smażymy rybę na złoty kolor. Ziemniak powinien być złoty i chrupiący na zewnątrz.

Warzywa na obiad

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej zielonej
  • 2 kalarepki
  • natka pietruszki, koperek
  • szczypiorek, tymianek
  • masło klarowane do smażenia
  • 250 g boczku wędzonego w kawałku
  • 100 g sera dojrzewającego tartego
  • 3-4 ogórki małosolne
  • 2 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Fasolkę smażymy na maśle, dodajemy pokrojoną kalarepkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy szczypiorek, natkę, koperek. Boczek wysmażamy na skwarki, okraszamy danie skwarkami, posypujemy serem dojrzewającym. Ogórek małosolny pokrojony w drobną kostkę, koperek i chrzan jako sos.

Ciasto jogurtowe z owocami letnimi

Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru drobnego
  • 150 g mąki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy masa jajeczna będzie sztywna łączymy ją z mąką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni.

Krem do ciasta

Składniki:

  • 300 ml śmietanka 36%
  • 150 g sera mascarpone
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 100 g cukru drobnego
  • 30 g żelatyny
  • 300 g truskawek mrożonych
  • 1 kg truskawek świeżych

Przygotowanie:

Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z serem mascarpone. Truskawki mrożone miksujemy na puree, połowę wykładamy na spód biszkoptowy a z drugą połową dodajemy cukier, jogurt grecki. Do masy dodajemy żelatynę, ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy i wykładamy na upieczony spód biszkoptowy nasączony puree z truskawek i ułożonych truskawek świeżych.

Zobacz też:

Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego

Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

Autor: Jola Marat

Źródło: Andrzej Polan

podziel się:

Pozostałe wiadomości