Co na obiad? Andrzej Polan proponuje szybkie i pyszne dania

Zastanawiasz się, co przygotować na obiad? Z pomocą przychodzi Andrzej Polan, który proponuje: sałatkę z chlebem, dorsza w młodych ziemniakach, warzywa z chrzanem, a na deser ciasto jogurtowe.

Sałatka z suchym chlebem

Składniki:

  • 4-6 pomidory dojrzałe
    • garść czarnych oliwek
      • 100 g sera solankowego
        • czerwona cebula
          • świeża bazylia, oregano, tymianek
            • sól, pieprz czarny
              • 1 bagietka

                Przygotowanie:

                Pomidory kroimy w grubą kostkę, część w plastry. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Oliwki kroimy w kółka. Bagietkę rwiemy palcami na małe kawałeczki i przesmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym z dodatkiem oregano i tymianku. Pomidory łączymy z cebulą, oliwkami, bazylią, dodajemy sporą ilość oleju rzepakowego. Do misy ze wszystkim dodajemy pokruszony ser, i podsmażoną bagietkę. Mieszamy.

                Dorsz w chrupiących młodych ziemniakach

                Składniki:

                • 600 g polędwicy z dorsza
                  • ziemniaki młode
                    • jajko
                      • 2 łyżki śmietany 18%
                        • sól, pieprz
                          • 3-4 łyżki mąki
                            • olej rzepakowy do smażenia

                              Przygotowanie:

                              Filet ryby oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce o większych oczkach, wrzucamy do zimnej wody. Rybę obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem i w tartych ziemniakach. Olej rozgrzewamy i smażymy rybę na złoty kolor. Ziemniak powinien być złoty i chrupiący na zewnątrz.

                              Warzywa na obiad

                              Składniki:

                              • 200 g fasolki szparagowej zielonej
                                • 2 kalarepki
                                  • natka pietruszki, koperek
                                    • szczypiorek, tymianek
                                      • masło klarowane do smażenia
                                        • 250 g boczku wędzonego w kawałku
                                          • 100 g sera dojrzewającego tartego
                                            • 3-4 ogórki małosolne
                                              • 2 łyżki chrzanu

                                                Przygotowanie:

                                                Fasolkę smażymy na maśle, dodajemy pokrojoną kalarepkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy szczypiorek, natkę, koperek. Boczek wysmażamy na skwarki, okraszamy danie skwarkami, posypujemy serem dojrzewającym. Ogórek małosolny pokrojony w drobną kostkę, koperek i chrzan jako sos.

                                                Ciasto jogurtowe z owocami letnimi

                                                Składniki:

                                                • 4 jajka
                                                  • 180 g cukru drobnego
                                                    • 150 g mąki
                                                      • szczypta soli

                                                        Przygotowanie:

                                                        Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy masa jajeczna będzie sztywna łączymy ją z mąką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni.

                                                        Krem do ciasta

                                                        Składniki:

                                                        • 300 ml śmietanka 36%
                                                          • 150 g sera mascarpone
                                                            • 500 ml jogurtu greckiego
                                                              • 100 g cukru drobnego
                                                                • 30 g żelatyny
                                                                  • 300 g truskawek mrożonych
                                                                    • 1 kg truskawek świeżych

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z serem mascarpone. Truskawki mrożone miksujemy na puree, połowę wykładamy na spód biszkoptowy a z drugą połową dodajemy cukier, jogurt grecki. Do masy dodajemy żelatynę, ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy i wykładamy na upieczony spód biszkoptowy nasączony puree z truskawek i ułożonych truskawek świeżych.

                                                                      Zobacz też:

                                                                      Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego

                                                                      Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud

                                                                      Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                      Autor: Jola Marat

                                                                      Źródło: Andrzej Polan

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości