Sałatka z suchym chlebem
Składniki:
- 4-6 pomidory dojrzałe
- garść czarnych oliwek
- 100 g sera solankowego
- czerwona cebula
- świeża bazylia, oregano, tymianek
- sól, pieprz czarny
- 1 bagietka
Przygotowanie:
Pomidory kroimy w grubą kostkę, część w plastry. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Oliwki kroimy w kółka. Bagietkę rwiemy palcami na małe kawałeczki i przesmażamy na złoty kolor na maśle klarowanym z dodatkiem oregano i tymianku. Pomidory łączymy z cebulą, oliwkami, bazylią, dodajemy sporą ilość oleju rzepakowego. Do misy ze wszystkim dodajemy pokruszony ser, i podsmażoną bagietkę. Mieszamy.
Dorsz w chrupiących młodych ziemniakach
Składniki:
- 600 g polędwicy z dorsza
- ziemniaki młode
- jajko
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki mąki
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Filet ryby oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce o większych oczkach, wrzucamy do zimnej wody. Rybę obtaczamy w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem i w tartych ziemniakach. Olej rozgrzewamy i smażymy rybę na złoty kolor. Ziemniak powinien być złoty i chrupiący na zewnątrz.
Warzywa na obiad
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej zielonej
- 2 kalarepki
- natka pietruszki, koperek
- szczypiorek, tymianek
- masło klarowane do smażenia
- 250 g boczku wędzonego w kawałku
- 100 g sera dojrzewającego tartego
- 3-4 ogórki małosolne
- 2 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
Fasolkę smażymy na maśle, dodajemy pokrojoną kalarepkę. Doprawiamy solą, pieprzem. Na koniec dodajemy szczypiorek, natkę, koperek. Boczek wysmażamy na skwarki, okraszamy danie skwarkami, posypujemy serem dojrzewającym. Ogórek małosolny pokrojony w drobną kostkę, koperek i chrzan jako sos.
Ciasto jogurtowe z owocami letnimi
Składniki:
- 4 jajka
- 180 g cukru drobnego
- 150 g mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubijamy z solą na sztywno, pod koniec dodajemy cukier, nie przerywając ubijania dodajemy żółtka. Kiedy masa jajeczna będzie sztywna łączymy ją z mąką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wypiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni.
Krem do ciasta
Składniki:
- 300 ml śmietanka 36%
- 150 g sera mascarpone
- 500 ml jogurtu greckiego
- 100 g cukru drobnego
- 30 g żelatyny
- 300 g truskawek mrożonych
- 1 kg truskawek świeżych
Przygotowanie:
Żelatynę namaczamy w wodzie, podgrzewamy i rozpuszczamy. Śmietankę ubijamy na sztywno z serem mascarpone. Truskawki mrożone miksujemy na puree, połowę wykładamy na spód biszkoptowy a z drugą połową dodajemy cukier, jogurt grecki. Do masy dodajemy żelatynę, ubitą śmietanę. Wszystko mieszamy i wykładamy na upieczony spód biszkoptowy nasączony puree z truskawek i ułożonych truskawek świeżych.
Zobacz też:
Hamburgerowa kuchnia Szymona Czerwińskiego
Kwiat kalafiora w niezwykłym wydaniu. Ciekawe przepisy prezentuje David Gaboriaud
Tyle smaku w tym buraku! Sprawdź przepisy Darii Ładochy
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
Autor: Jola Marat
Źródło: Andrzej Polan