Ziemniaczany krem z ciastem francuskim z rodzynkami i porem - przepis krok po kroku
Składniki na ziemniaczany krem (4 porcje):
- 1l wywau drobiowego,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 4 cebule (pokrojone w piórka),
- biała część pora (pokrojona w krążki),
- 4 bulwy topinamburu (pokrojone w kostkę),
- 4 ziemniaki (pokrojone w kostkę),
- ¼ części kopru włoskiego (pokrojony w kostkę),
- słodki ziemniak (pokrojony w kostkę),
- 5 ząbków czosnku (posiekany),
- 200 g chałwy tradycyjnej,
- oliwa z oliwek do smażenia,
- sól, pieprz (mile widziany biały), gałka muszkatołowa, kumin mielony.
Składniki na ciasto francuskie z rodzynkami i porem:
- rolka francuskiego ciasta,
- por (pokrojony w krążki),
- garść rodzynek,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 100 ml śmietany 30-36%,
- łyżka masła,
- łyżka posiekanego kopru,
- sól, pieprz do smaku.
Do smarowania rogalików:
- jajko
- żółtko
- łyżka wody
Sposób przygotowania
- Ta przygoda z ziemniakami może okazać się prosta, pod warunkiem, że wywar mięsny (wędzony) jest już gotowy, jeśli dopiero zaczynacie pracę, nie ma na co czekać, do roboty! Jak już pewnie wiecie z poprzednich przepisów (szanujemy naturalny charakter produktów), lecz czasem musimy wydobyć jeszcze więcej smaku i aromatu, lub trochę je podbić wyżej.
- W garnku porządnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i porządnie doprowadzamy pokrojone warzywa do pięknego rudego koloru.
- Gdy warzywa nabrały koloru, dodajemy wino (niezmiennie zachowując ostrożność, łatwo o pożar w kuchni!) po kilku minutach wino powinno się zredukować o połowę a alkohol w nim zawarty powinien odparować.
- W kolejnym kroku, dolewamy wędzony wywar, przykrywamy garnek i gotujemy do czasy rozgotowania warzyw (jeśli ilość wywaru znacząco odparowała, dolewamy wody do ilości początkowej).
- Zupa się gotuje, więc to czas na zakręcenie dodatku, czyli naszego ciasta. Rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni.
- W rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy por oraz rodzynki i chwilę dusimy w maśle, po czym zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuję, w ostatnim kroku dodajemy śmietanę i maksymalnie redukujemy (do powstania stabilnej konsystencji rodzynek i pora), wrzucamy posiekany koper i studzimy.
- Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i wykrajamy po szerokości trójkąty o podstawie 2 centymetrów.
- Na środek trójkątów wykładamy po jednej łyżce nadzienia i zaczynamy zawijać od szerszej części.
- Zawinięte rogaliki smarujemy przygotowaną miksturą i wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
- Nadszedł czas na zblendowanie zupy i przetarcie przez drobne sito lub gazę, dodajemy pokruszoną chałwę i gotujemy chwilę na małym ogniu. Chałwa nada delikatnej słodyczy oraz uzupełni smak kremu o nutę sezamu oraz orzechów.
- Aksamitny krem ziemniaczany do tego chrupiący rogalik z rodzynkami i porem...Mniam!
Porady Patryka Galewskiego
- Najważniejszy w robieniu kremu jest moment, w którym decydujemy się na zblendowane składników. Tak, aby KREM miał konsystencję kremu i miał w sobie dużo subtelności.
- Pamiętaj o kolejności wrzucania poszczególnych warzyw. Zacznij od tych, które gotują się najdłużej. Wszystko po to, aby ugotowały się one w zbliżonym czasie.
- Cebula ugotuje się szybciej niż ziemniak, więc zacznij od ziemniaka.
- Krem gotujemy w niskiej temperaturze.
- Na koniec dodaj do kremu zimne masło - dojdzie wtedy do naturalnego zagęszczenia.
Zobacz także:
- Szybkie dania z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz
- Jak zrobić mięso w cieście francuskim? Jaki rodzaj mięsa wybrać?
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News
podziel się: