Ciasto francuskie na słodko i wytrawnie. Sprawdź przepisy Beaty Kartowicz

Uniwersalność ciasta francuskiego nie zna granic! Od słodkich grzebieni, poprzez rogaliki, tarty pełne kremu, szybkie ślimaki z szynką dojrzewającą i parmezanem czy wytrawne quiche. Ciasto francuskie zawsze uratuje nas, kiedy mamy niespodziewanych gości. Jednocześnie pozwoli wyczarować w kuchni kolejną nowość na nasze stoły, kiedy mamy chwilę na eksperymenty. Najważniejsze, że ciasta nie musimy przygotowywać samodzielnie – dostępne jest w praktycznie każdym sklepie w naprawdę dobrej jakości. Swoimi przepisami dzieli się szefowa kuchni Beata Kartowicz.

Ciasto francuskie z owocami i kremem serowo-budyniowym

Składniki:

  • 1 budyń waniliowy
    • 4 łyżki cukru pudru
      • 500 gram serka śmietankowego typu Philadelphia
        • skórka otarta z jednej cytryny
          • 250 g świeżych malin
            • 2 opakowania ciasta francuskiego
              • 2 łyżki masła

                Ciasto francuskie zapiec w naczyniach ok 15 cm średnicy i ok. 10 cm głębokości przez ok. 10 minut w temp. 180 stopni.

                Budyń połączyć z serkiem i cukrem pudrem i skórką z cytryny. Krem nakładać do wypieczonego ciasta francuskiego i posypać malinami, na górę ułożyć kratkę z pasków ciasta francuskiego. Paski ciasta posmarować jajkiem lub rozpuszczonym masłem.

                Całość piec ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu udekorowac cukrem pudrem, gałązkami mięty oraz malinami.

                Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz

                Quiche na cieście francuskim z rabarbarem, kozim serem, pieczonymi młodymi burakami i karmelizowaną czerwoną cebulą

                • 2 opakowania ciasta francuskiego
                  • 2 młode łodygi rabarbaru
                    • 150 g koziego sera
                      • 150 g upieczonych młodych buraków
                        • 1 średnia czerwona cebula
                          • 10 g orzechów włoskich
                            • 50 g świeżej rukoli
                              • 6 jajek
                                • 100 g kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
                                  • 150 ml słodkiej śmietanki
                                    • sól, pieprz
                                      • 2 łyżki masła (DELMA MAŚLANY SMAK)
                                        • 1 łyżeczka miodu
                                          • gałązki świeżego tymianku

                                            Masa jajeczna do quishe

                                            Całe jajka ubić z kwaśną oraz słodką śmietanką, dodać sól i pieprz. Dodać listki świeżego tymianku

                                            Ciasto francuskie zapiec w temp. 190 stopni na tortownicy przez 15 minut., zaplatając brzegi ciasta wysoko na tortownicy.

                                            Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok 1,5 – 2 cm. Delikatnie przesmażyć go na maśle.

                                            Buraki obrać, pokroić na kostkę ok 1,5 cm, polać oliwą z oliwek i posolić i piec około godziny w tem. 200 stopni.

                                            Cebulę pokroić w pióra, usmażyć na maśle, posolić. Pod koniec smażenia dodać łyżeczkę miodu.

                                            Ser kozi pokroić w kawałki ok 2 cm

                                            Na wypieczone ciasto francuskie wyłożyć wszystkie dodatki: rabarbar, buraki, cebulę oraz kozi ser. Całość zalać masą jajeczną. Piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 45 minut.

                                            Na gotową quishe wyłożyć rukolę oraz orzechy włoskie.

                                            Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz

                                            Ciasto na drożdżówki – jak je zmienić w ciasto półfrancuskie w domu

                                            Ciasto na drożdżówki

                                            • 500 g mąki pszennej
                                              • 3/4 szklanki 190 ml mleka
                                                • 50 g świeżych drożdży
                                                  • 1 jajko + 2 żółtka
                                                    • 120 g cukru
                                                      • 70 g masła

                                                        Drożdże, jajka i masło wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do dużej miski. Mleko podgrzać (ma być letnie, ciepłe – musimy uważać na temperaturę mleka by nie zniszczyć drożdży).

                                                        Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone drożdże mieszać przez minutę z łyżką cukru, do rozpuszczenia składników. Dodać 1/3 ilości mleka oraz 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

                                                        Jajko i żółtka zmiksować z resztą mleka. Połączyć z resztą mąki, pozostałym cukrem, rozczynem z drożdży oraz miękkim masłem.

                                                        Całość dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut, aż składniki dokładnie się połączą a ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ścian misy lub rąk jeśli wyrabiamy ręcznie.

                                                        Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia.

                                                        Tak przygotowane ciasto możemy wykorzystać do zrobienia pysznych drożdżówek z serem, serem i owocami, lub samymi owocami.

                                                        Możemy je też zmienić w domowej roboty ciasto półfrancuskie.

                                                        Potrzebujemy do tego:

                                                        • 150 mąki pszennej (do podsypywania ciasta)
                                                          • 250 gram masła

                                                            Ciasto drożdżowe wałkujemy i nakładamy na nie warstwę masła, ciasto składamy i wałkujemy ponownie. Czynność powtarzamy aż do momentu wykorzystania masła. Po zakończeniu składania ciasta z masłem schładzamy je w lodówce przez około godzinę.

                                                            Dzień Dobry TVN/Beata Kartowicz

                                                            Galette z truskawkami z ciasta francuskiego

                                                            składniki:

                                                            • płat ciasta francuskiego
                                                              • 300 g truskawek
                                                                • 3 łyżki cukru
                                                                  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                    • 2-3 łyżki grubego cukru
                                                                      • jajko
                                                                        • cukier puder do dekoracji

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy z niego krąg. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, posypujemy cukrem i mąką ziemniaczaną, a potem mieszamy.

                                                                          Tak przygotowane truskawki układamy na cieście, zostawiając wolne brzegi, które zawijamy do środka, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.

                                                                          Całość posypujemy grubym cukrem i wstawiamy na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.

                                                                          Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.

                                                                          Zobacz też:

                                                                          Tarty i quiche dla głodomorów i wielbicieli słodkości. Przepisy Darii Ładochy

                                                                          Kruche ciasto z truskawkami – przepisy

                                                                          Ciasto musi wyrosnąć! Słodkie wypieki drożdżowe dla cierpliwych od Piotra Kucharskiego

                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                          podziel się:

                                                                          Pozostałe wiadomości