Czy warzywa z importu zawierają szkodliwe substancje?
Jak te badania przekładają się na sytuację w Polsce?
Które warzywa i owoce mają najwięcej pestycydów?
Klienci których województw powinni uważać podczas zakupów?
Amerykańska organizacja Environmental Working Group (EWG) opublikowała coroczne listy: brudną (parszywą) dwunastkę oraz czystą piętnastkę owoców i warzyw, które są oceniane pod względem zanieczyszczeń pestycydami. Jak wpływają one na organizm człowieka? O tym w Dzień Dobry TVN opowiedziała Katarzyna Bosacka, dziennikarka.
Brytyjski rząd co roku testuje próbki artykułów spożywczych, by sprawdzić, czy nie ma w nich pozostałości środków ochrony roślin. Jak się okazuje, wiele pestycydów znajduje się w winogronach i pomarańczach, suszonych owocach i ziołach. Jak sytuacja wygląda w Polsce? Które warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone? O tym opowiedziała nam prof. dr hab. Janina Gajc-Wolska z Katedry Roślin Warzywnych i Leczniczych SGGW.
Dietetycy od lat powtarzają, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jednak jedzenie niektórych z nich może przynieść więcej szkód niż pożytku. Najnowszy raport Enviromental Working Group pokazuje, które produkty zawierają najwięcej pestycydów.
Gościem Dzień Dobry TVN był dziś Tomasz Petryka - hodowca pszczół, który założył pasiekę m.in. na dachu Opery Narodowej. Jak buduje się taki ul i na czym polega hodowla pszczół?
Na truskawki czekamy cały rok. W tym roku, dzięki sprzyjającej pogodzie, truskawki pojawiły się trzy tygodnie wcześniej niż zwykle. Wiele osób przestrzega nas przed czyhającymi w owocach pestycydach. Jaka jest prawda? Podobno hiszpańskie truskawki są przepakowywane i sprzedawane jako polskie. Dlaczego tak się dzieje? Jak odróżnić polskie truskawki od tych importowanych? W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Katarzynę Bosacką.
Dr inż. Adam Kuzdraliński jest pomysłodawcą urządzenia, które "zmieni świat rolnictwa i tym samym każdego z nas". Aktualnie w produkcji rolniczej nadużywa się pestycydów... profilaktycznie. Nie wiadomo bowiem co może roślinie zaszkodzić. Urządzenie, które zaprezentował nam nasz gość, pozwala dobrać konkretne środki do jej ochrony. Pozwala to ograniczyć ilość stosowanych środków ochronnych co przełoży się na oszczędności i sprawi, że konsumenci otrzymają produkty rolne ze znacznie mniejszą zawartością szkodliwych substancji.
Wiele nieistniejących już fabryk i magazynów pozostawiło po sobie niezabezpieczone odpady, które teraz są bombami ekologicznymi. W Dzień Dobry TVN Łukasz Supergan z Greenpace Polska powiedział, gdzie w Polsce znajduje się prawdopodobnie największe w Europie składowisko starych pestycydów, ile trwa i na czym polega rekultywacja skażonego terenu i jakie instytucje należy informować o miejscach potencjalnie skażonych.
Pestycydy to środki ochrony roślin przed owadami i chorobami. Są toksyczne dla człowieka. Na jakich owocach i warzywach znajduje się najwięcej pestycydów? Jak myć produkty, by się ich pozbyć? Gośćmi Dzień Dobry TVN byli: Agnieszka Mielczarek, dietetyczka i coach żywieniowy, Katarzyna Jagiełło z Greenpeace i prof. Jan Ludwicki z Narodowego Instytutu Zdrowie Publicznego.
Amerykańska organizacja EWG co roku publikuje listę warzyw oraz owoców najbardziej i najmniej skażonych pestycydami. O komentarz do raportu poprosiliśmy dietetyka Damiana Parola. Czy według niego lista jest przygotowywana rzetelnie? Od gościa Dzień Dobry TVN dowiedzieliśmy się również, czy są one bardzo groźne dla zdrowia.
Nawozy, pestycydy, GMO. W Unii Europejskiej co roku stosuje się około 145 ton pestycydów. Jak truje nas jedzenie? O tym w studiu Dzień Dobry TVN rozmawiali: lekarz internista dr Piotr Gryglas oraz dietetyczka Anna Jelonek. Czy nadużycie pestycydów może poważnie zaszkodzić naszemu organizmowi, ze śmiercią włącznie? W których warzywach pestycydów jest najmniej, a w których najwięcej?