Enviromental Working Group - najnowszy raport
Enviromental Working Group to amerykańska organizacja, której zadaniem jest propagowanie zdrowego stylu życia. Co roku publikuje raport dotyczący obecności pestycydów w popularnych produktach spożywczych.
Tym razem eksperci skupili się na owocach i warzywach. Lista powstała na podstawie wyników badań przeprowadzonych na rynku amerykańskim.
Najbardziej toksyczne warzywa i owoce
Mamy złą wiadomość dla miłośników truskawek. Owoce te znalazły się bowiem na pierwszym miejscu niechlubnego zestawienia. Wedle badań jedna próbka tych owoców zawierała ponad 20 różnych pestycydów.
Na podium znalazły się także szpinak i nektarynki. Kolejne miejsca to:
- jabłka;
- brzoskwinie;
- gruszki;
- wiśnie;
- winogrona;
- seler naciowy;
- pomidory;
- papryka słodka;
- ziemniaki.
Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z owoców i warzyw umieszczonych na liście. Sonya Linder, analityk EWG podkreśla, żeby starać się kupować organiczne albo te, które "uprawiane są konwencjonalnie ".
- Cechują się najniższą zawartością pestycydów - podkreśliła specjalistka.
Pamiętajmy też, by porządnie umyć owoce i warzywa przed ich spożyciem.
Zobacz także: Pestycydy w truskawkach - prawda czy mit?
Zobacz też:
Cała prawda o glutenie. "Jest smaczny, zdrowy i powinniśmy go jeść"
Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: ewg.org