Oto najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Wielbiciele truskawek nie będą zadowoleni

Kelvin Murray/Getty Images
Kelvin Murray/Getty Images
Dietetycy od lat powtarzają, że owoce i warzywa są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Jednak jedzenie niektórych z nich może przynieść więcej szkód niż pożytku. Najnowszy raport Enviromental Working Group pokazuje, które produkty zawierają najwięcej pestycydów.

Enviromental Working Group - najnowszy raport

Enviromental Working Group to amerykańska organizacja, której zadaniem jest propagowanie zdrowego stylu życia. Co roku publikuje raport dotyczący obecności pestycydów w popularnych produktach spożywczych.

Tym razem eksperci skupili się na owocach i warzywach. Lista powstała na podstawie wyników badań przeprowadzonych na rynku amerykańskim.

Najbardziej toksyczne warzywa i owoce

Mamy złą wiadomość dla miłośników truskawek. Owoce te znalazły się bowiem na pierwszym miejscu niechlubnego zestawienia. Wedle badań jedna próbka tych owoców zawierała ponad 20 różnych pestycydów.

Na podium znalazły się także szpinak i nektarynki. Kolejne miejsca to:

  • jabłka;
  • brzoskwinie;
  • gruszki;
  • wiśnie;
  • winogrona;
  • seler naciowy;
  • pomidory;
  • papryka słodka;
  • ziemniaki.

Nie oznacza to jednak, że należy zrezygnować z owoców i warzyw umieszczonych na liście. Sonya Linder, analityk EWG podkreśla, żeby starać się kupować organiczne albo te, które "uprawiane są konwencjonalnie ".

- Cechują się najniższą zawartością pestycydów - podkreśliła specjalistka.

Pamiętajmy też, by porządnie umyć owoce i warzywa przed ich spożyciem.

Zobacz także: Pestycydy w truskawkach - prawda czy mit?

Zobacz też:

Cała prawda o glutenie. "Jest smaczny, zdrowy i powinniśmy go jeść"

Kilka pomysłów na ser długodojrzewający - omlet, zupa pieczarkowa i tarta. A wszystko spod ręki Andrzeja Polana

Tarta grzechu warta. Poznaj słodkie przepisy Joanny Juhnke

Autor: Dominika Czerniszewska

Źródło: ewg.org

podziel się:

Pozostałe wiadomości