Owoce pod kruszonką według Gai Kuroń. Oto przepis, za który dałaby się pokroić uczestniczka MasterChefa

Gaja Kuroń
Gaja Kuroń
Istny raj dla podniebienia, nie tylko do fanów deserów. Owoce pod kruszonką to danie, które może posłużyć nam zarówno jako śniadanie, jak i popołudniową słodkość. Uczestniczka MasterChefa - Gaja Kuroń zdradziła, że to właśnie za ten przepis "dałaby się pokroić". Poznajcie jej sekret na wykonanie perfekcyjnej kruszonki!

Ukochane danie Gai Kuroń

Przepis kojarzy mi się z domem. Zapach kominka i kruszonki w piekarniku jest nie do opisania. Jeśli raz się spróbuje, to potem każdy owoc będzie pasował

- przekonuje Gaja.

Niezależnie od sezonu - owoce pod kruszonką zawsze będą "w modzie". Świetnym połączeniem jest pomieszanie słodkich i kwaśnych owoców, aby delektować się eksplozją różnorodnych smaków. Gwarantujemy - ten przepis pokochacie.

Owoce pod orzechową kruszonką - przepis Gai Kuroń

Kruszonka to mój sekret. Zawsze w domu mam masło, mąkę i cukier a najlepiej jak czeka w zamrażarce. Wystarczy, że dodasz ulubione owoce zetrzesz kruszonkę i masz wyśmienity deser gotowy!

- mówi Gaja.

Składniki:

  • opakowanie rozmrożonych owoców np. owoców leśnych, wiśni;
  • 2 jabłka;
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 100 g mielonych orzechów włoskich;
  • 100 g brązowego cukru;
  • 100 g masła;
  • duża szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z owocami, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy;
  2. Masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, gotową kruszonką posyp owoce;
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 25-30 minut, aż się zrumieni.

Kawowe desery Jana Kuronia:

Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Aleksandra Lewandowska

Źródło: Gaja Kuroń

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!