Materiał promocyjny

American dream na talerzu – jak przygotować idealne pancakes?

Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes
Źródło: Moment RF/Getty Images
Każdy, kto choć raz oglądał film lub serial, którego akcja rozgrywa się w Stanach Zjednoczonych z pewnością zetknął się (choćby na szklanym ekranie) ze śniadaniowym hitem zza oceanu – pancakes. W obrazku wszystko wygląda pięknie: puszyste, rumiane, niewielkie placuszki polane syropem klonowym i odrobinką masła nie raz rozbudzały apetyt telewidzów. 

Kinematografia rządzi się jednak swoimi prawami i, niestety, rzeczywistość najczęściej przynosiła rozczarowanie, bo próba odtworzenia tego efektu w domu kończyła się zazwyczaj fiaskiem. Zamiast lekkich jak chmurka pysznych racuszków na talerzu lądowały mączyste, płaskie naleśniki. Telewizja kłamie? Nie! Wystarczy kilka prostych trików i śniadanie w stylu american dream będzie gotowe.

Czy amerykański pancake to polski naleśnik?

I tak, i nie. Z jednej strony – składniki na ciasto są bardzo podobne. Różnią się właściwie tylko sposobem przygotowania. Sekretem elastyczności naszych naleśników jest gluten, który wytwarza się podczas mieszania ciasta. Każda pani domu wie, że ciasto trzeba długo i dokładnie wyrobić tak, żeby nie było w nim żadnych grudek – sprawa ma się inaczej w odniesieniu do pancake’ów. Tam ciasto trzeba wymieszać szybko, tylko do połączenia składników – zbyt duża dokładność może zaowocować gumową strukturą gotowych pancake’ów To, co różni nasze naleśniki od ich amerykańskich kuzynów to też, oczywiście, sposób podania. Zwinięte w rulonik placuszki nadziewane dżemem, serem czy czekoladą ani trochę nie przypominają stosiku gorących racuszków polanych masłem i syropem klonowym (a czasem podawanych z plastrem bekonu dla przełamania smaku).

Jak zrobić idealne pancakes?

Nie będzie tu dla nikogo zaskoczeniem, że sekretem udanych placuszków są dobrej jakości składniki – warto udać się do zaufanego sklepu wybrać najlepsze produkty – to już połowa sukcesu. Teraz już pozostaje tylko podążać z przepisem (a to ważne dla finalnego efektu, bo przepisy różnią się między sobą – każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę) i po kilku minutach pancakes będą gotowe. Ułożone w smakowitą wieżę można je podawać w klasycznej wersji z syropem klonowym i masłem, ale także w towarzystwie owoców, konfitur, kremów czekoladowych, czy nawet bitej śmietany – tu ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. W materiale wideo znajdziesz inspirację na amerykańskie śniadanie w najlepszym stylu.

Amerykańskie pankejki
Amerykańskie pankejki
mat. prasowe

Wszystkie produkty potrzebne do wykonania pancake jak z amerykańskiego snu znajdziesz w Makro.

Materiał promocyjny
podziel się: